‘SINIRSIZ İNOVASYON’… HIZLI MODA ÜRÜN TASARIMININ ULUSLARARASI TEDARİK ZİNCİRLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Öz
Bu çalışmanın öncelikli amacı, ürün tasarımındaki gerekli değişikliklerin tedarikçilerin performansı üzerindeki etkilerini ele almak ve tedarikçilerin bu etkilerin üstesinden gelmek için kullandıkları stratejileri belirlemektir. Tasarım değişikliğine gidilmesi durumunda tedarikçilerin mevcut durumunu ortaya koymak için vaka analizi metodolojisi uygulanmaktadır. Veriler çoğunlukla yarı yapılandırılmış görüşmelerden toplanmaktadır. Bu araştırmanın bulguları, moda endüstrisinde tasarım değişikliği gereksinimlerinin nasıl değiştiğini ve tedarikçilerin bu değişikliklerden nasıl etkilendiğini ortaya koymaktadır. Tedarikçilerin, tasarım değişikliği gerekliliklerine karşı mevcut durumunun belirlenmesi, bu konu hakkında bir temel oluşturma amacı taşımaktadır. Bundan sonra yapılacak çalışmalar, daha fazla vaka analizi uygulayarak, tasarım değişikliği durumunun en iyi şekilde yönetilmesine ve böyle bir durumda tedarikçiler ve üreticiler için etkili olan yaklaşımlara odaklanmalı; bunları diğer sektörlere de uygulamalıdır. Tasarım değişikliği etkilerinin belirlenmesi hem moda sektöründe çalışanların hem de araştırmacıların durumun olumsuz etkilerini daha iyi anlamalarına ve bu olumsuz etkileri başarılı şekilde yönetmelerine yardımcı olacaktır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Agard, B. and Basetto, S. (2012). Modular Design of Product Families for Quality and Cost. International Journal of Production Research, 51 (6), 1648-1667.
- Baiman, S., Fischer, E.P. and Rajan, M.V. (2001). Performance Measurement and Design in Supply Chains. Management Science, 47(1), 173-188.
- Bidault, F. and Cummings, T. (1994). Innovating through alliances: expectations and limitations. R&D Management, 1 (24).
- Bowen, K., (2000). Co-ordinating innovation in supply chain management. European Journal of Operational Research, (123), 568-84.
- Bruce, M., Daly, L. and Towers, N. (2004). Lean or agile: A solution for supply chain management in the textiles and clothing industry? International Journal of Operations & Production Management, 2(24), 151 – 170
- Child, P., Diederichs, R., Sanders, F. and Wisniowski, S. (1991). The Management of Complexity. Sloan Management Review, 33(1), 73-80.
- Chiu, M.C. and Okudan, G. (2011). An Integrative Methodology for Product and Supply Chain Design Decisions at the Product Design Stage. Journal of Mechanical Design, 133, pp. 0211008-1-15.
- Christopher, M., Lowson, R. and Peck, H. (2004). Creating agile supply chains in the fashion industry. International Journal of Retail & Distribution Management, 8(32), 367 – 376
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
İşletme
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Nihan Özkan
*
0000-0002-8899-7006
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
31 Ekim 2019
Gönderilme Tarihi
25 Haziran 2019
Kabul Tarihi
17 Temmuz 2019
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 4 Sayı: 10
