AR
EN
TR
Bir Kriz Teolojisi ve Toplumsal Hareket Olarak Selefilik / Salafism as a Crisis Theology and Social Movement / السلفية كمعتقد أزمة والحركة الاجتماعية
Öz
Selefilik, günümüzde İslam düşüncesinin en canlı problemlerinden biridir. İslam dünyasının medeniyet arayışı ve küresel dünyada kendi değerleriyle var olma çabalarında, gittikçe gücünü artıran bir bariyer haline gelmiştir. Öze dönüş vurgusuyla Selefilik, İslam geleneğinin bir parçası olan mezhebi kimlikleri sarsıcı bir etki yapmaktadır. Siyasal bir hareket olarak da var olan politik dengeleri dağıtınakta ve Müslüman dünyayı istikrarsızlaştırmaktadır.Teolojik açıdan selefilik, en çok da Sünni paradigma için temel bir sorunudur. Tarihsel ve teolojik olarak selefi düşünceyi belirli ölçüde içselleştirmiş olan Sünnilik, bir temsil krizi yaşamaktadır. Selefi söylemin suçlamaları karşısında var oluş bunalımı geçiren Sünnilik, selefilik ile gecikmiş yüzleşmesini gerçekleştirmeye zorlanmaktadır. Yaşanan bölgesel politik sorunlar kitlelerin zihninde selefiliği bir seçenek olarak öne çıkarmaktadır. Bununla birlikte bunu yapabildiği ölçüde hayattaki yürüyüşüne devam edecek olan İslam düşüncesi, teolojik olarak kendi mirasının imkanlarından yararlanacak performansı göstermek zorundadır. Küresel dünyanın çok yönlü ve ani hamleleri karşısında derin anlam ve değer sorunları yaşayan İslam düşüncesi, tarihsel ve teolojik dinamizmini, bu yüzleşme sonucu elde edecek gibi görünmektedir. Kendi mirası kadar modern dünyanın değerlerini de dikkate alması gereken İslam dünyası çok yönlü bir aydınlanmaya mecbur kalmış durumdadır.Mezheplerin ve felsefe hareketinin birikimini reddetmeksizin İsl.3.m öğretisi ekseninde bir yeniden yapılanma üzerinde düşünmeksizin kısmi tartışmalarla elde edilecek sonuçların yararlı olamayacağı açıktır. Selefi söylemin eski ve dayanakları tartışıldığında, bu radikal özcü akımın hiç de İslam'ın öğretisini ve tarihini tekelinde bulundurmaya hakkı olmadığı anlaşılmakta, bu durum İslami bir üslup çerçevesinde ortaya konulabilmektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Ahmet Akbulut, “Selefîliğin Teolojik ve Düşünsel Temelleri”, Târihte ve Günümüzde Selefîlik, İstanbul, 2014
- İbn Teymiyye el-Harrânî, el-Akîdetü’l-Vâsitiyye ve İhtiva Ettiği Yüce Mebâhise Dair Tenbihât, şerh: Abdurrahman b. Nâsır es-Sa’dî, talik: Abdülaziz b. Abdillah b. Bâz, çev. Hüseyin Cinisli, İstanbul 2013.
- İbn Teymiyye, Minhâcü’s-Sünnet’i-Nebeviyye, Kahire 1986.
- İmâm-ı A̒zâm Ebû Hanîfe, İmâm-ı Azam Ebû Hanîfe ve Eserleri, “Osman el-Bettî’ye Yazdığı Risâle”, çev. Abdülvehhab Öztürk, İstanbul 2012.
- M. Sait Özervarlı, “Selefîyye”, DİA, XXXVI.
- Muhammed b. İbrahim el-Hamed, Ehl-i Sünnet’in Seçkin Özellikleri, çev. Serkan Özgül, İstanbul 2007.
- Muhammed Âbid el-Câbirî, Arap-İslâm Siyâsal Aklı, çev. Vecdi Akyüz, 2. Baskı, İstanbul 2001.
- Mehmet Evkuran, “İslâm’da Eşitlik ve İtibâr Talebinin Teolojik Dili- Mukallidin İmanı ve İmanda İstisna Tartışmalarının Sosyo-politik ve Kültürel Bağlamı”, Uluslararası İmâm Mâtürîdî ve Mâtürîdîlik Sempozyumu, http://www.bilgelerzirvesi.org/bildiri/Mâtürîdî/Prof-Dr-Mehmet-EVKURAN.pdf
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
19 Ekim 2015
Gönderilme Tarihi
19 Ekim 2015
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2015 Sayı: 1-2
APA
Evkuran, M. (2015). Bir Kriz Teolojisi ve Toplumsal Hareket Olarak Selefilik / Salafism as a Crisis Theology and Social Movement / السلفية كمعتقد أزمة والحركة الاجتماعية. İlahiyat Akademi, 1-2, 71-90. https://izlik.org/JA59YB58WH
AMA
1.Evkuran M. Bir Kriz Teolojisi ve Toplumsal Hareket Olarak Selefilik / Salafism as a Crisis Theology and Social Movement / السلفية كمعتقد أزمة والحركة الاجتماعية. İlahiyat Akademi. 2015;(1-2):71-90. https://izlik.org/JA59YB58WH
Chicago
Evkuran, Mehmet. 2015. “Bir Kriz Teolojisi ve Toplumsal Hareket Olarak Selefilik / Salafism as a Crisis Theology and Social Movement / السلفية كمعتقد أزمة والحركة الاجتماعية”. İlahiyat Akademi, sy 1-2: 71-90. https://izlik.org/JA59YB58WH.
EndNote
Evkuran M (01 Ekim 2015) Bir Kriz Teolojisi ve Toplumsal Hareket Olarak Selefilik / Salafism as a Crisis Theology and Social Movement / السلفية كمعتقد أزمة والحركة الاجتماعية. İlahiyat Akademi 1-2 71–90.
IEEE
[1]M. Evkuran, “Bir Kriz Teolojisi ve Toplumsal Hareket Olarak Selefilik / Salafism as a Crisis Theology and Social Movement / السلفية كمعتقد أزمة والحركة الاجتماعية”, İlahiyat Akademi, sy 1-2, ss. 71–90, Eki. 2015, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA59YB58WH
ISNAD
Evkuran, Mehmet. “Bir Kriz Teolojisi ve Toplumsal Hareket Olarak Selefilik / Salafism as a Crisis Theology and Social Movement / السلفية كمعتقد أزمة والحركة الاجتماعية”. İlahiyat Akademi. 1-2 (01 Ekim 2015): 71-90. https://izlik.org/JA59YB58WH.
JAMA
1.Evkuran M. Bir Kriz Teolojisi ve Toplumsal Hareket Olarak Selefilik / Salafism as a Crisis Theology and Social Movement / السلفية كمعتقد أزمة والحركة الاجتماعية. İlahiyat Akademi. 2015;:71–90.
MLA
Evkuran, Mehmet. “Bir Kriz Teolojisi ve Toplumsal Hareket Olarak Selefilik / Salafism as a Crisis Theology and Social Movement / السلفية كمعتقد أزمة والحركة الاجتماعية”. İlahiyat Akademi, sy 1-2, Ekim 2015, ss. 71-90, https://izlik.org/JA59YB58WH.
Vancouver
1.Mehmet Evkuran. Bir Kriz Teolojisi ve Toplumsal Hareket Olarak Selefilik / Salafism as a Crisis Theology and Social Movement / السلفية كمعتقد أزمة والحركة الاجتماعية. İlahiyat Akademi [Internet]. 01 Ekim 2015;(1-2):71-90. Erişim adresi: https://izlik.org/JA59YB58WH