Çeviri

Şîa’da Hadis Eserleri Üzerine Yazılan Şerh ve Haşiyeler / Commentaries and Annotations Written on Hadith Works in Shia / الشروح والحواشي على كتب الحديث عند الشيعة

Sayı: 7-8 20 Aralık 2018
PDF İndir
TR AR EN

Şîa’da Hadis Eserleri Üzerine Yazılan Şerh ve Haşiyeler / Commentaries and Annotations Written on Hadith Works in Shia / الشروح والحواشي على كتب الحديث عند الشيعة

Öz

Türkiye’de Şîa’nın hadis anlayışı ile ilgili çalışmalar artma yönünde bir eğilim gösterse de söz konusu alanın ülkemiz ilahiyat camiasındaki tanınırlığı henüz oldukça düşük seviyededir. Tarihî süreçte Müslümanlar tarafından hadis alanında sergilenen çabaların hiçbir grubu ayırt etmeksizin ortaya konması, bütüncül bir hadis tarihi bilincinin oluşması için gereklidir. Bu bağlamda doğrudan Şîî kaynaklar üzerinde yapılacak akademik araştırmalar kadar, bizzat Şîa tarafından ortaya konan ve tanınırlığa katkı sağlayacağı düşünülen ürünlerin tercüme ile dilimize kazandırılması da önem arz etmektedir.

Bu çalışma, hadis tarihi ile ilgili yakın zamanda telif edilmiş bir kitapta yer alan, Şîa’nın hadis eserleri bağlamındaki şerh faaliyetlerinin ana hatlarıyla ele alındığı kısmın tercümesinden oluşmaktadır. Metinde söz konusu faaliyetlerin ne zaman başladığı, ne şekillerde ve daha ziyade hangi eserler üzerine yapıldığı sorularına cevap verilmeye çalışılmaktadır. Şîa’nın hadise yaklaşımının, onu nasıl yorumladığından bağımsız bir şekilde anlaşılamayacağı açıktır. Bu doğrultuda Şîî gelenekte ortaya konan kapsamlı şerh literatürü, çalışılmayı bekleyen önemli bir alan olarak önümüzde durmaktadır.


Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abduzzehrâ, Huseynî Hatîb. Masâdiru Nehci’l-belâga ve esânîduhu. Beyrut: Dâru’-t-taâruf, 1407.
  2. Cezâirî, Ni‘metullah. Keşfu’l-esrâr fi şerhi’l-İstibsâr. Kum: Muessesetu Dâri’l-Kitab, 1408.
  3. Cezâirî, Ni‘metullah. Nûru’l-berâhîn fi beyâni ahbâri’s-sâdeti’t-tâhirîn. Kum: Muessesetu’n-neşri’l-İslâmî, 1417.
  4. Kazvinî, Molla Halil. eş-Şâfî fi şerhi’l-Kâfî. Tah. Muhammed Huseyn ed-Dirâyetî, Kum: Dâru’l-Hadîs, 1429/1387.
  5. Kummî Muhammed Said b. Muhammed Mufîd. Şerhu’t-Tevhîd li’s-Sadûk. Tahran: Muessesetu’t-tabâati ve’n-neşri, 1415.
  6. Meclisî, Muhammed Bâkır. Melâzu’l-ahyâr fi fehmi Tehzîbi’l-ahkâm. Tah. Mehdî Racâî, Kum: Mektebetu Âyetullah Mer‘eşî, 1406.
  7. Meclisî, Muhammed Bâkır b. Muhammed Takî. Mir’âtu’l-Ukûl. Tahran: Dâru’l-Kutubi’l-İslâmiyye, 1404.
  8. Meclisî, Muhammed Takî (Meclisî-i Evvel). Levâmi‘-i Kudsiyye/Sahinkırânî. Kum: İntişârât-i İsmâîliyan, 1414.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Çeviri

Yayımlanma Tarihi

20 Aralık 2018

Gönderilme Tarihi

5 Kasım 2018

Kabul Tarihi

20 Kasım 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Sayı: 7-8

Kaynak Göster

APA
Ünügür, P. (2018). Şîa’da Hadis Eserleri Üzerine Yazılan Şerh ve Haşiyeler / Commentaries and Annotations Written on Hadith Works in Shia / الشروح والحواشي على كتب الحديث عند الشيعة. İlahiyat Akademi, 7-8, 375-382. https://izlik.org/JA87WS82BA
AMA
1.Ünügür P. Şîa’da Hadis Eserleri Üzerine Yazılan Şerh ve Haşiyeler / Commentaries and Annotations Written on Hadith Works in Shia / الشروح والحواشي على كتب الحديث عند الشيعة. İlahiyat Akademi. 2018;(7-8):375-382. https://izlik.org/JA87WS82BA
Chicago
Ünügür, Peyman. 2018. “Şîa’da Hadis Eserleri Üzerine Yazılan Şerh ve Haşiyeler / Commentaries and Annotations Written on Hadith Works in Shia / الشروح والحواشي على كتب الحديث عند الشيعة”. İlahiyat Akademi, sy 7-8: 375-82. https://izlik.org/JA87WS82BA.
EndNote
Ünügür P (01 Aralık 2018) Şîa’da Hadis Eserleri Üzerine Yazılan Şerh ve Haşiyeler / Commentaries and Annotations Written on Hadith Works in Shia / الشروح والحواشي على كتب الحديث عند الشيعة. İlahiyat Akademi 7-8 375–382.
IEEE
[1]P. Ünügür, “Şîa’da Hadis Eserleri Üzerine Yazılan Şerh ve Haşiyeler / Commentaries and Annotations Written on Hadith Works in Shia / الشروح والحواشي على كتب الحديث عند الشيعة”, İlahiyat Akademi, sy 7-8, ss. 375–382, Ara. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA87WS82BA
ISNAD
Ünügür, Peyman. “Şîa’da Hadis Eserleri Üzerine Yazılan Şerh ve Haşiyeler / Commentaries and Annotations Written on Hadith Works in Shia / الشروح والحواشي على كتب الحديث عند الشيعة”. İlahiyat Akademi. 7-8 (01 Aralık 2018): 375-382. https://izlik.org/JA87WS82BA.
JAMA
1.Ünügür P. Şîa’da Hadis Eserleri Üzerine Yazılan Şerh ve Haşiyeler / Commentaries and Annotations Written on Hadith Works in Shia / الشروح والحواشي على كتب الحديث عند الشيعة. İlahiyat Akademi. 2018;:375–382.
MLA
Ünügür, Peyman. “Şîa’da Hadis Eserleri Üzerine Yazılan Şerh ve Haşiyeler / Commentaries and Annotations Written on Hadith Works in Shia / الشروح والحواشي على كتب الحديث عند الشيعة”. İlahiyat Akademi, sy 7-8, Aralık 2018, ss. 375-82, https://izlik.org/JA87WS82BA.
Vancouver
1.Peyman Ünügür. Şîa’da Hadis Eserleri Üzerine Yazılan Şerh ve Haşiyeler / Commentaries and Annotations Written on Hadith Works in Shia / الشروح والحواشي على كتب الحديث عند الشيعة. İlahiyat Akademi [Internet]. 01 Aralık 2018;(7-8):375-82. Erişim adresi: https://izlik.org/JA87WS82BA

İlahiyat Akademi Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.