Diğer
BibTex RIS Kaynak Göster

Dijital Platformlar ve Belgesel Sinema

Yıl 2022, Cilt: 9 Sayı: 1, 152 - 156, 18.07.2022

Öz

Belgesel sinema toplumsal belleği temsil etme yönü ile yaşama dair bir gerçeklik sunar. ‘Sinema’ olması yönüyle sinematografik açıdan kurmaca özelliklerini de barındırmasından kaynaklanan tartışmalar olsa da ‘toplumsal’ açıdan ele alındığında en önemli özelliği topluma, toplumsal olaylara, döneme ve dönemin insanına dair gerçek bir belge niteliği taşımasıdır. Bu bağlamda dijitalleşmenin getirisiyle ortaya çıkan izleme alışkanlıklarındaki dönüşüm, belgesel sinema algısına da yeni nitelikler kazandırmaktadır. Abonelikli isteğe bağlı izleme platformu olan (SVOD) dijital platformlar, izleyici politikaları doğrultusunda ürettikleri belgesel içerikleri ile kataloglarını zenginleştirerek belgesel izleyicilerini de kazanmak istemektedirler. Ancak bu platformlarda sayıca fazla olan belgesel içerikleri, belgesele toplumsal açıdan bakıldığında belgeselin ana amacı olan «toplumsal bellek» yönünü göz ardı etmekte ve izleyicilerin izleme alışkanlıklarının dönüşümünde köklü bir dönüşüme yol açmaktadır. Belgesel sinemanın dijital platformlardaki dönüşümünü ve bu dönüşümün ortaya çıkarabileceği sonuçları değerlendirmek için belgesel sinemanın gerçeklik ve toplumsal hafıza ile ilişkisini irdelemek gerekir.

Destekleyen Kurum

Maltepe Üniversitesi

Teşekkür

Değerli hocam Doç. Dr. Hakan AYTEKİN'e öğrenim hayatım boyunca tüm destekleri ve inancı için teşekkür ederim...

Kaynakça

  • Özdem, Ö. (2012), Dijital İletişim Çağında Belgesel Sinema: Gerçekliğin Yeniden İnşası, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Doktora Tezi.
  • Susam, Asuman (2015) Toplumsal Bellek ve Belgesel Sinema, İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Çöm, Şenol (2019) Belgesel Sinemada Sinematografi Ve Gerçekçilik İlişkisi Suha Arın Belgeselleri Örneği, Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi, 2019.
  • https://www.netflix.com/browse/genre/6839 Erişim tarihi: 13.06.22
  • https://www.cinerituel.com/gorsel-haz-ve-anlati-sinemasi-laura-mulvey/ Erişim tarihi: 03.06.22
  • https://noroblog.net/2018/04/20/bir-sinirbilim-belgeseli-take-your-pills/ Erişim tarihi: 17.05.22
Toplam 6 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Değini
Yazarlar

Ladin Karşanbaş

Erken Görünüm Tarihi 6 Temmuz 2022
Yayımlanma Tarihi 18 Temmuz 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 9 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Karşanbaş, L. (2022). Dijital Platformlar ve Belgesel Sinema. Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 9(1), 152-156.