Resimli Çocuk Kitapları ve Okur-Tepki Teorisi
Öz
Bu araştırmanın amacı, ilkokul 2. sınıf öğrencilerinin seçilen iki resimli çocuk kitabına yönelik tepkilerini belirlemektir. Araştırmada a) 2. sınıf öğrencilerinin metin merkezli ve okur merkezli yazılı cevapları nelerdir? ve b) öğrencilerin yazılı cevaplarının dağılımı nasıldır? sorularına cevap aranacaktır. Araştırmaya amaçlı örneklem yöntemiyle seçilen iki farklı okuldan 60 ikinci sınıf öğrencisi katılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre 2. sınıf öğrencilerinin okur-merkezli yazılı cevaplar verebildiği ve kitaplarla kişisel etkileşim kurabildikleri, kendi deneyimleriyle hikâyeler arasında bağlantılar kurabildikleri ve hikâyedeki olaylara katılma isteği duydukları görülmektedir. Bu araştırmada metin merkezli sınıflamaya “ana fikir” alt başlığının eklenmesine ihtiyaç duyulmuştur. Bu çalışmada sadece resimli çocuk kitapları kullanılmıştır. İlkokul öğrencilerinin bilgi verici metinlere yönelik tepkileri ve bu metinlerle olan kişisel etkileşimlerini belirlemeyi amaçlayan araştırmalara da ihtiyaç duyulmaktadır.
Kaynakça
- Barthes, R. (1975). The pleasure of the text (R. Miller, Trans.). NY: Hill and Wang.
- Bleich, D. (1978). Subjective criticism. Baltimore: Johns Hopkins University Press.
- Bleich, D. (1980). Epistemological assumptions in the study of response. In J. P. Tompkins (Ed.), Reader-response criticism: From formalism to post-structuralism (pp. 134-163). Baltimore: The Johns Hopkins University Press.
- Hancock, M. R. (2008). A celebration of literature and response: Children, books, and teachers in K-8 classrooms (3rd ed.). Columbus, Ohio: Pearson-Merrill Prentice Hall.
- Hickman, J.(1981). A new perspective on response to literature: Research in an elementary school setting. Research in the Teaching of English, 15, 343-354.
- Hirsch, E. D. (1973). Validity in interpretation. New Haven: Yale University Press.
- Holland, N. (1968). The dynamics of literary response. NY: Oxford University Press.
- Iser, W. (1978). The act of reading: A theory of aesthetic response. Baltimore: The Johns Hopkins University Press.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
1 Mayıs 2016
Gönderilme Tarihi
31 Temmuz 2015
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2016 Cilt: 15 Sayı: 2
Cited By
Duygu Durumlarının Farklılaştığı Resimli Çocuk Kitaplarına Yönelik Okuyucu Tepkilerinin İncelenmesi
Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
https://doi.org/10.31592/aeusbed.742584Üstün Yetenekli Öğrencilerin Salgın Sürecinde Ev Etkinlikleri, Okur Tepkileri ve Okuduğunu Anlama Durumlarının İncelenmesi
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.21666/muefd.869258Postmodern Metinlerden Okuduğunu Anlama Doğrudan ve Dolaylı İlişkiler Modeli
Ana Dili Eğitimi Dergisi
https://doi.org/10.16916/aded.969532Okul Öncesi Dönem Çocuklarının Resimli Öykü Kitapları ile İlgili Tercihleri
Cumhuriyet International Journal of Education
https://doi.org/10.30703/cije.1022598