Bu araştırma, ilkokul 4
üncü sınıf öğrencilerinin okul kantinlerini bilinçli kullanma düzeylerini
belirlemek amacıyla yapılmıştır. Ölçek geçerlik ve güvenirlik analizleri için
231 ilkokul 4. sınıf öğrencisine uygulanmıştır. Bu uygulamadan elde edilen
veriler doğrultusunda yapı geçerliği için Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA) yapılmıştır.
Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı .70 olan 16 maddelik ölçek, varyansın
%42.14’ünü açıklamaktadır. Okul Kantinini Bilinçli Kullanma Ölçeği’nin (OKBKÖ) alt
boyutları; “kalite”, “sorumluluk” ve “ihtiyaç”tır. Ön uygulamadan sonra ölçek,
2016-2017 eğitim-öğretim yılında 513’ü (%48) kız, 558’i (%52) erkek olmak üzere toplam 1071
ilkokul 4 üncü sınıf öğrencisine uygulanmıştır. Araştırma
sonucunda ilkokul 4 üncü sınıf öğrencilerinin okul kantinini arzu edilen
düzeyde bilinçli kullanmadıkları, öğrencilerin cinsiyetlerine göre okul
kantinini bilinçli kullanma düzeylerinin kalite
boyutunda kızlar; devam ettikleri okul türüne göre kalite boyutunda özel okula
devam edenler; okula kahvaltı yaparak gidip gitmeme durumlarına göre kalite boyutunda okula her zaman
kahvaltı yaparak gidenler lehine; aile gelir düzeylerine
göre kalite, sorumluluk ve ölçek toplamında aile gelir düzeyi
düşük olan öğrenciler aleyhine; ailelerinden harçlık alma durumları göre kalite,
sorumluluk, ihtiyaç boyutlarında ve ölçek toplamında haftalık
harçlık alan öğrencilerin lehine anlamlı bir şekilde farklılaştığı bulunmuştur.
Okul Kantinini Bilinçli Kullanma Bilinçli Tüketicilik Sosyal Bilgiler
This research
was conducted to determine the levels of conscious use of school canteens by
the 4th grade primary school students. For the validity and
reliability, scale was applied for 231 primary school 4th grade students.
Exploratory Factor Analysis (EFA) was used for construct validity according to
the data obtained from this application. The Cronbach Alpha reliability
coefficient of .70, which is 16 items, explains 42.14% of the variance. Using
School Canteen Consciously Scale (USCCS), which consists of subdimensions such
as “quality”, “responsibility” and “need”. After the
pre-implementation, the scale was applied to 1071 elementary school students in
4 primary schools, 513 (48%) girls and 558 (52%) boys. As a result of the
research, it was found that 4th grade primary school students did not
consciously use the school canteen at the desired level and it differentiated
significantly in favor of women at the level of using school canteen
consciously in terms of gender of students, those studying at private schools
in terms of the quality of type of school, and those who always go to school
after having breakfast at home in terms of whether they go to school by having
breakfast before school or not. It differs to a great extent against the
students with low levels of family income in terms of quality, liability and
scale according to their family income levels; according to the situation of
getting money from their families, quality, responsibility, level of the needs
and in terms of the total scale it differs in favor of the students who take
weekly allowances.
Conscious Consumerism Conscious Use of School Canteen And Social Studies
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 17 Sayı: 4 |