Araştırma Makalesi

Muhammed b. Hasan eş-Şeybânî’nin Ebû Hanife ve Ebû Yusuf ’tan Ayrıldığı İbadet Konularındaki Görüşleri ve Nedenleri

Cilt: 10 Sayı: 1 30 Haziran 2022
PDF İndir
EN TR

Muhammed b. Hasan eş-Şeybânî’nin Ebû Hanife ve Ebû Yusuf ’tan Ayrıldığı İbadet Konularındaki Görüşleri ve Nedenleri

Öz

Bu çalışmada Hanefî mezhebinin en önemli üç imamından biri olan Muhammed b. Hasan eş-Şeybani’nin hayatı ve ilmi şahsiyeti ile diğer iki Hanefî imamı Ebû Hanife ile Ebû Yusuf’tan ibadet konularında ayrıldığı meseleler ele alınmıştır. İmam Muhammed İmam Ebû Hanife’den dört yıl boyunca fıkıh almış, vefatından sonra onun fıkhını Züfer ve Ebû Yusuf gibi öğrencilerinden almaya devam etmiştir. Bu ilmi birikiminin sonunda Ebû Hanife’nin görüşlerini içeren kitaplar kaleme almış, bu kitaplarında Ebû Yusuf ve kendisinin muhalif görüşlerine de yer vermiştir. Zahirurrivaye nitelemesiyle bilinen altı kitabı mezhebin temelini oluşturan en muteber eserlerdendir. Şeybânî Hanefî mezhebinin üçüncü kurucu imamı, aynı zamanda mezhebin en önemli müdevvinidir. Bu yüzden de mezhebin kuruluşunda ve günümüze kadar gelmesinde en kilit rolü bulunan şahsiyettir. Şeybânî fıkıhtaki otoritesinin yanında hadis ve Arapça ilimlerinde de önemli bir yere sahiptir. Diğer bir özelliği ise, diğer Hanefi imamlarından aldığı dersler ve onlarla yaptığı ilmi müzakereler yanında devrin hanefi mezhebi dışındaki en büyük müctehid ve muhaddislerinden bazılarıyla uzun süre birlikte olması ve onlarla ilmi müzakereler yapmış olmasıdır. Bunun karşılıklı etkileşime neden olmuş olması, yani hem onun bu alimlere etki etmiş, hem de onların kendisini etkilemiş olması kuvvetle muhtemeldir. Bu makalede Şeybânî’nin ibadet alanında diğer iki imamdan ayrıldığı şu on konu ele alınmıştır: Kan kusma durumunda abdesti ne kadarısının bozacağı. Erkek ve kadının birbirine çıplak halde sımsıkı sarılmasının abdesti bozup bozmadığı. Hayızlı kadınla cinsel temas yasağının sınırı. İkiz bebek doğumunda nifasın hangi bebeğin anne karnından çıkmasıyla birlikte başlayacağı. Eti yenen hayvanların bevlinin necaset ve temizlik bakımından hükmü. Eti yenmeyen kuşların dışkısının necaset ve temizlik bakımından hükmü. Necasetleri su dışındaki sıvı maddelerle gidermenin hükmü. Necaseti silerek ve ovalayarak gidermenin hükmü. Namaz kılacak kimsenin sadece necis kıyafetinin bulunması durumunda ne yapacağı. Oturarak namaz kılanın ayakta kılana namaz kıldırmasının hükmü. Bu meselelerdeki görüş farklılığının sebeplerinin genel olarak şunlar olduğu görülmüştür: Şer’î nasların farklı şekillerde yorumlanması, farklı hadisler arasında veya bir hadisin farklı rivayetleri arasında tercih farkı, konunun mahiyetine ilişkin görüş farklılıkları. Tarafların bazı meselelerde birbirlerinden farklı kıyasları tercih edip kullanmaları. Diğer mezheplerin bu ihtilaflarda nerede durduklarına bakıldığında ise genel olarak Şeybânî ile diğer iki imama aynı mesafede oldukları görülmektedir.Hanefi mezhebindeki en önemli dört Metin kitaptan biri olarak bilinen el-Muhtar isimli kitabın İbadetler bahsinde yer alan İmam Muhammed’in iki imamdan ayrıldığı on altı meseleye bakıldığında aralarındaki ihtilafların sanıldığından çok daha az olduğu görülür. Çünkü kitapta yer alan ve üzerinde ittifak edilen binlerce konunun yanında bu sayı çok azdır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ahmed en-Nakib. el-Mezhebu’l-Hanefi. Riyad: Mektebetu’r-Rüşd, 1422/2001.
  2. Aynî, Bedruddîn Ebû Muhammed Mahud b. Ahmed. el-Binâye fî şerhi’l-Hidâye. 12 Cilt. Beyrût: Dâru’l-Fikr, 1400/1980.
  3. Babertî, Ekmeleddin Muhammed b. Muhammed b. Mahmûd. Şerhu’l-İnâye ale’l-Hidâye (Fethu’l-kadîr ile birlikte). 10 Cilt. Kahire: Bulak, 1316/1899.
  4. Ebû Zehra, Muhammed. el-İmam Ebû Hanife. Beyrût: Dâru'l-Fikr, 1412/1991.
  5. Günay, Hacı Mehmet. “Nifas”. TDV İslam Ansiklopedisi. 33/79-81. İstanbul: TDV Yayınları, 1408/2007.
  6. Haddâdî, Ebû Bekir b. Ali b. Muhammed el-Abbâdî. el-Cevheretü’n-neyyire. el-Matbaatu’l-Hayriyye, 1322/1904.
  7. Hattâb er-Ruayni, Şemseddin Muhammed b. Muhammed. Mevâhibu’l-celîl fî muhtasari Halîl. 6 Cilt. Beyrût: Dâru’l-Fikr, 3. Basım, 1413/1992.
  8. Heyet. el-Mevsûatu'l-fıkhiyye el-kuveytiyye. Kuveyt: Dâru’s-selâsil; Kahire: Dâru’s-safve - Vezâretu’l-Evkâf Kuveyt, 1404-1427/1984-2006.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Din Araştırmaları

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2022

Gönderilme Tarihi

12 Ekim 2021

Kabul Tarihi

14 Nisan 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 10 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Kocabaş, S. (2022). Muhammed b. Hasan eş-Şeybânî’nin Ebû Hanife ve Ebû Yusuf ’tan Ayrıldığı İbadet Konularındaki Görüşleri ve Nedenleri. Tokat İlmiyat Dergisi, 10(1), 93-118. https://doi.org/10.51450/ilmiyat.1008459
AMA
1.Kocabaş S. Muhammed b. Hasan eş-Şeybânî’nin Ebû Hanife ve Ebû Yusuf ’tan Ayrıldığı İbadet Konularındaki Görüşleri ve Nedenleri. ilmiyat. 2022;10(1):93-118. doi:10.51450/ilmiyat.1008459
Chicago
Kocabaş, Savaş. 2022. “Muhammed b. Hasan eş-Şeybânî’nin Ebû Hanife ve Ebû Yusuf ’tan Ayrıldığı İbadet Konularındaki Görüşleri ve Nedenleri”. Tokat İlmiyat Dergisi 10 (1): 93-118. https://doi.org/10.51450/ilmiyat.1008459.
EndNote
Kocabaş S (01 Haziran 2022) Muhammed b. Hasan eş-Şeybânî’nin Ebû Hanife ve Ebû Yusuf ’tan Ayrıldığı İbadet Konularındaki Görüşleri ve Nedenleri. Tokat İlmiyat Dergisi 10 1 93–118.
IEEE
[1]S. Kocabaş, “Muhammed b. Hasan eş-Şeybânî’nin Ebû Hanife ve Ebû Yusuf ’tan Ayrıldığı İbadet Konularındaki Görüşleri ve Nedenleri”, ilmiyat, c. 10, sy 1, ss. 93–118, Haz. 2022, doi: 10.51450/ilmiyat.1008459.
ISNAD
Kocabaş, Savaş. “Muhammed b. Hasan eş-Şeybânî’nin Ebû Hanife ve Ebû Yusuf ’tan Ayrıldığı İbadet Konularındaki Görüşleri ve Nedenleri”. Tokat İlmiyat Dergisi 10/1 (01 Haziran 2022): 93-118. https://doi.org/10.51450/ilmiyat.1008459.
JAMA
1.Kocabaş S. Muhammed b. Hasan eş-Şeybânî’nin Ebû Hanife ve Ebû Yusuf ’tan Ayrıldığı İbadet Konularındaki Görüşleri ve Nedenleri. ilmiyat. 2022;10:93–118.
MLA
Kocabaş, Savaş. “Muhammed b. Hasan eş-Şeybânî’nin Ebû Hanife ve Ebû Yusuf ’tan Ayrıldığı İbadet Konularındaki Görüşleri ve Nedenleri”. Tokat İlmiyat Dergisi, c. 10, sy 1, Haziran 2022, ss. 93-118, doi:10.51450/ilmiyat.1008459.
Vancouver
1.Savaş Kocabaş. Muhammed b. Hasan eş-Şeybânî’nin Ebû Hanife ve Ebû Yusuf ’tan Ayrıldığı İbadet Konularındaki Görüşleri ve Nedenleri. ilmiyat. 01 Haziran 2022;10(1):93-118. doi:10.51450/ilmiyat.1008459

Cited By

Creative Commons Lisansı