Kitap İncelemesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Arap Yarımadasında Kabile Hayatı Yazar Hakan Temir (İstanbul: Siyer Yayınları, 2020)

Yıl 2021, Cilt: 9 Sayı: 1, 429 - 435, 30.06.2021

Öz

Günümüzde şu ya da bu şekilde kullanılan kabile kavramı, var oluşu itibariyle daha çok Araplar ve onların yaşadıkları coğrafya ile bütünleşmiş bir gerçeklik olarak algılanmaktadır. Aynı zamanda Asr-ı Saadet ve Hulefâ-yı Râşidîn dönemleri ve sonrasındaki süre zarfında yaşanan siyasî, sosyal ve kültürel birçok mühim olaylar silsilesinin en temel nedeni olarak gösterilmektedir. Kabile zihniyeti, işleyişi ve tatbik edilme yöntemi gibi hususlar dikkate alınarak İslâm öncesi dönemde gerek teorik gerekse pratik olarak oldukça fazla karşılık bulan bir yapı olması hasebiyle de araştırmacılar tarafından incelenmeye devam etmektedir. Bu vesileyle söz konusu gerçekliğin, güncelliğini koruyan kavramlar arasında olduğu söylenebileceği gibi gelecekte de bu durumunu muhafaza etmeyi sürdüren ana araştırma meseleleri arasında yer alacağı da kolaylıkla tahmin edilebilir. Bu bağlamda, Arap Yarımadası’ndaki kabile hayatının oluşumundan Hz. Peygamber’in risâletine kadarki dönemini kapsayan bir araştırma yapan Hakan Temir, hem bahsi geçen durumun gerçekliğinin sorgulanmasına hem de -özellikle- İslâm öncesi dönemde, yarımadadaki birden çok alana etkileri bulunan kabile yapısının temel dinamiklerinin anlaşılmasına katkı sağlayacak bir çalışma yürütmüştür.

Tribal Life in the Arabian Peninsula written by Hakan Temir (İstanbul: Siyer Yayınları, 2020)

Yıl 2021, Cilt: 9 Sayı: 1, 429 - 435, 30.06.2021

Öz

The concept of tribe, which is used in one way or another today, is perceived as a reality that is integrated with the Arabs and the geography they live in. At the same time, it is shown as the main reason for the chain of many important political, social and cultural events that took place during and after the Era of Bliss and the Rashidun Caliphates periods. It continues to be studied by researchers as it is a reality that has received a lot of response both theoretically and practically in the pre-Islamic period, taking into account issues such as tribal mentality, mechanism and method of application. On this occasion, it can be said that it is among the concepts that are kept up to date, and it can be easily predicted that it will be among the main research issues that continue to maintain this status in the future. In this context, Hakan Temir, who made a comprehensive research covering the period from the formation of tribal life in the Arabian Peninsula to the prophethood of the Prophet, contributed both to the questioning of the reality of the situation in question and to the understanding of the basic dynamics of the tribal structure, which had effects on more than one area in the peninsula, especially in the pre-Islamic period conducted a study to provide.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Din Araştırmaları
Bölüm Kitap Değerlendirmeleri
Yazarlar

Muhammed Uç

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 9 Sayı: 1

Kaynak Göster

ISNAD Uç, Muhammed. “Arap Yarımadasında Kabile Hayatı Yazar Hakan Temir (İstanbul: Siyer Yayınları, 2020)”. Tokat İlmiyat Dergisi 9/1 (Haziran 2021), 429-435.
Creative Commons Lisansı