Araştırma Makalesi

Humeydî’nin Müsned’inde Yer Alan Rivayetlerin Metin Sonu Bilgileri Bağlamında Süfyân b. Uyeyne’nin Hadisçiliğine Bir Katkı

Cilt: 7 Sayı: 1 30 Haziran 2022
PDF İndir
TR EN

Humeydî’nin Müsned’inde Yer Alan Rivayetlerin Metin Sonu Bilgileri Bağlamında Süfyân b. Uyeyne’nin Hadisçiliğine Bir Katkı

Öz

Hadis tarihinin daha anlaşılır bir görüntüsünün ortaya konulabilmesi için usûl, tabakat ve hadis şerh çalışmalarının yanı sıra isnadlarda ve metin sonu bilgilerde yer alan hususların değerlendirilmesi söz konusu edilmelidir. İsnadlarda yer alan bilgiler hadis tarihiyle ilgili özellikle hadis halkalarında konuşulan meselelere dair epey fikir verebilmektedir. Diğer yandan yine isnadla nakledilmiş rivayetlerin sonunda yer alan bilgi ve notlar da aynı şekilde hadis tarihinin saklı kısımlarını görebilmek açısından oldukça değerlidir. Bu bağlamda kaleme alınmış araştırmamızda Humeydî’nin Müsned’indeki rivayetlerin sonlarında yer alan büyük kısmı Süfyân b. Uyeyne’ye ait notlar incelenmiş ve hadis tarihi açısından önemli bir zaman diliminde yaşamış olan Süfyân’ın hadisçiliğine katkı sunmak amaçlanmıştır. Tabakat eserlerinde genellikle hakkında ta’dil ifadelerine yer verilmiş Süfyân’ın hadisçiliğiyle ilgili işaretler barındıran notlar öncelikle tespit edilmiş, ardından sınıflandırılarak konunun sınırları belirlenmeye çalışılmıştır. Bu çerçevede metin sonu notların beş ana başlığa ayrılabileceği görülmüştür. Başlıklardan üçü dönemin benzer muhtevalı eserleriyle aynı yöntem ve usulleri kullanmada benzerlikler içermesi ve çağdaşlarından farklı bir görünüm arz etmemesi sebebiyle çalışmamıza dâhil edilmemiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abdurrezzâk, es-San‘ânî. el-Musannef. thk. Habîburrahmân el-A‘zamî. 11 Cilt. Beyrut: el-Mektebetu’l-İslâmî, 1403/1982.
  2. Ahmed b. Hanbel, Ebû Abdillâh Ahmed b. Muhammed b. Hanbel eş-Şeybânî. el-Müsned. thk. Şu‘ayb Arnavût. 50 Cilt. Beyrut: Müessesetu’r-risâle, 1420/1999.
  3. Beyhakî, Ebû Bekir Ahmed b. el-Hüseyn b. Alî. es-Sünenu’l-kubrâ. 10 Cilt. Haydarâbad: Meclisu Dâireti’l-Me‘ârif en-Nizâmiyye, 1344/1925.
  4. Bolat, Emrullah. Abdullah b. Vehb ve el-Câmi’ fi’l-Hadîs İsimli Eseri, İstanbul: İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2015.
  5. Buhârî, Ebû Abdillâh Muhammed b. İsmâîl b. İbrâhîm el-Cu‘fî. et-Târîhu’l-kebîr. thk. Hâşim en-Nedvî. 9 Cilt. Haydarâbad: Dâiratu’l-Me‘ârifi’l-Usmâniyye, ts.
  6. Buhârî, Ebû Abdillâh Muhammed b. İsmâîl b. İbrâhîm el-Cu‘fî. Sahîhu’l-Buhârî. thk. Mustafa Dîb el-Bugâ. 6 Cilt. Beyrut: Dâru İbn Kesîr, 1407/1987.
  7. Dârekutnî, Ebü’l-Hasen Alî b. Ömer b. Ahmed. es-Sünen. thk. Şu‘ayb el-Arnavût. 6 Cilt. Beyrut: Muessesetu’r-Risâle, 1425/2004.
  8. Ebû Dâvud, Süleymân b. el-Eş‘as b. İshâk es-Sicistânî el-Ezdî. es-Sünen, thk. Muhammed Avvâme. 5 Cilt. Beyrut: Müessesetu’r-reyyân, 1419/1998. Ebû Nuaym, Ahmed b. Abdillâh b. İshâk el-İsfahânî. Hilyetu’l-evliyâ ve tabakâtu’l-asfiyâ. 10 Cilt. Beyrut: Dâru’l-Kutubi’l-Arabî, 1408/1988.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Din, Toplum ve Kültür Araştırmaları

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2022

Gönderilme Tarihi

23 Şubat 2022

Kabul Tarihi

9 Mayıs 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 7 Sayı: 1

Kaynak Göster

ISNAD
Bolat, Emrullah. “Humeydî’nin Müsned’inde Yer Alan Rivayetlerin Metin Sonu Bilgileri Bağlamında Süfyân b. Uyeyne’nin Hadisçiliğine Bir Katkı”. İslam Medeniyeti Araştırmaları Dergisi 7/1 (01 Haziran 2022): 51-74. https://doi.org/10.20486/imad.1055837.


Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.