Derleme

OSMANLI İMPARATORLUĞU VE TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NDE MİLLETLEŞME SÜRECİ

Cilt: 5 Sayı: 8 10 Temmuz 2021
PDF İndir

OSMANLI İMPARATORLUĞU VE TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NDE MİLLETLEŞME SÜRECİ

Öz

18. yy.’ın sonlarından itibaren modernleşme ve Batılılaşma hareketi, Batılı devletlerin ordularına kıyasla Osmanlı askeri gücünün zayıflığını ortadan kaldırmak ve toprak kayıplarını durdurmak üzere önce askeri alanda başlamış sonra bürokratik yapıya kaymıştır. Böylece askeriye imparatorlukta formatif öncü model olma fonksiyonunu kazandı. Uzun sürede Batılılaşmanın yönetici elit ve halkın üzerindeki psikolojik etkileri konusunda çok az durulmuştur: aşağı görülen küffarların üstünlüğünü kabul etmek Osmanlı elitinde büyük bir narsistik yara açmıştır. Daha farklı bir ruhsal çatışma, Batılılaşmanın teknolojik-askeri alandan kültürel alana da yayılmasıyla ortaya çıkmıştır: Batıyı hem imparatorluğu yıkmayı hedefleyen ve toprak kaybına uğratan düşman olarak görmek, hem de 19.yy.’da artık bütün toplumsal alanlarda -kültür, sanat, siyasi fikirler, edebiyat, vs.- rol model olarak almak ve içselleştirmek. Model olarak alınan daima içselleştirilen obje de olur. Osmanlılarda identifikasyona girilen, üstünlüğü tanınan Batı aynı zamanda korkulan ve nefret edilen bir varlıktır. Dolayısıyla Osmanlı elitinin Avrupa’ya olan psikolojik bağları bir nefret-sevgi ilişkisidir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. AKÇAM, T. (1999). Tarihimizi Tabulaştırma Nedenleri ve Sonuçları. In: Birinci Ulusal Tarih Kongresi (30 Nisan-2 Mayıs 1997). Tarih ve Milliyetçilik. Bildiriler. Mersin Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi. Mersin. 168-194.
  2. AKKAYA, Y., & GÜNGÖR, F. Düzen ve Kalkınma Arayışları İçinde Türkiye’de Sendikacılık ve Milliyetçilik. In: Birinci Ulusal Tarih Kongresi (30 Nisan-2 Mayıs 1997). Tarih ve Milliyetçilik. Bildiriler. Mersin Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi. Mersin. 400-419.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Siyaset Bilimi

Bölüm

Derleme

Yayımlanma Tarihi

10 Temmuz 2021

Gönderilme Tarihi

12 Mayıs 2021

Kabul Tarihi

4 Haziran 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 5 Sayı: 8

Kaynak Göster

APA
Kürşat Coşkun, H. E. (2021). OSMANLI İMPARATORLUĞU VE TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NDE MİLLETLEŞME SÜRECİ. İmgelem, 5(8), 1-14. https://izlik.org/JA27ZP26CM
AMA
1.Kürşat Coşkun HE. OSMANLI İMPARATORLUĞU VE TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NDE MİLLETLEŞME SÜRECİ. İMGELEM. 2021;5(8):1-14. https://izlik.org/JA27ZP26CM
Chicago
Kürşat Coşkun, Hasret Elçin. 2021. “OSMANLI İMPARATORLUĞU VE TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NDE MİLLETLEŞME SÜRECİ”. İmgelem 5 (8): 1-14. https://izlik.org/JA27ZP26CM.
EndNote
Kürşat Coşkun HE (01 Temmuz 2021) OSMANLI İMPARATORLUĞU VE TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NDE MİLLETLEŞME SÜRECİ. İmgelem 5 8 1–14.
IEEE
[1]H. E. Kürşat Coşkun, “OSMANLI İMPARATORLUĞU VE TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NDE MİLLETLEŞME SÜRECİ”, İMGELEM, c. 5, sy 8, ss. 1–14, Tem. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA27ZP26CM
ISNAD
Kürşat Coşkun, Hasret Elçin. “OSMANLI İMPARATORLUĞU VE TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NDE MİLLETLEŞME SÜRECİ”. İmgelem 5/8 (01 Temmuz 2021): 1-14. https://izlik.org/JA27ZP26CM.
JAMA
1.Kürşat Coşkun HE. OSMANLI İMPARATORLUĞU VE TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NDE MİLLETLEŞME SÜRECİ. İMGELEM. 2021;5:1–14.
MLA
Kürşat Coşkun, Hasret Elçin. “OSMANLI İMPARATORLUĞU VE TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NDE MİLLETLEŞME SÜRECİ”. İmgelem, c. 5, sy 8, Temmuz 2021, ss. 1-14, https://izlik.org/JA27ZP26CM.
Vancouver
1.Hasret Elçin Kürşat Coşkun. OSMANLI İMPARATORLUĞU VE TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NDE MİLLETLEŞME SÜRECİ. İMGELEM [Internet]. 01 Temmuz 2021;5(8):1-14. Erişim adresi: https://izlik.org/JA27ZP26CM

This work licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Please click here to contact the publisher.