Araştırma Makalesi

İlkokul Öğrencilerinin Okula Yönelik Metaforik Algıları

Cilt: 7 Sayı: 1 18 Temmuz 2022
PDF İndir

İlkokul Öğrencilerinin Okula Yönelik Metaforik Algıları

Öz

Bu çalışmanın amacı, ilkokul öğrencilerinin okula, okul yönetimine, öğretmenlere ve okul çalışanlarına ilişkin görüşlerini, ürettikleri metaforlar aracılığıyla ortaya koymaktır. Bu araştırma, nitel araştırma desenlerinden olgu bilim deseninde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubu 2016-2017 eğitim- öğretim yılında Ankara’da bir ilkokulun dördüncü sınıfında okuyan 100 öğrenci oluşturmaktadır. Katılımcıların 48’i kız, 57’si erkek öğrencidir. Araştırma için gereken veri, araştırmacılar tarafından geliştirilmiştir. Soru formunda okula, okul yöneticisine, öğretmenlere ve okuldaki diğer çalışanlara yönelik sorular yer almaktadır. Katılımcılardan bu sorulara cevap vermeleri istenmiştir. Soru formunun çalışma grubu tarafından cevaplanması bir ders saati içinde gerçekleşmiştir. Elde edilen verinin analizinde içerik analizinden yararlanılmıştır. Araştırma bulgularına göre okul; öğrenciler tarafından arkadaşlığın sevgi ve saygının olduğu bir yer olarak kabul edilmiştir. Okul yöneticileri, okulda disiplin ve otorite kaynağı olarak görülmüştür. Öğrenciler, öğretmenlerini daha çok sevgi ve eğitim- öğretimle ilgili metaforlarla ilişkilendirmişlerdir. Okul çalışanları ile ilgili metaforik algıları olumlu bulunmuştur. Araştırma sonuçlarına göre ilkokul öğrencilerinin; okula, okul yöneticilerine, öğretmenlerine ve okul çalışanlarına ilişkin algıları olumlu çıkmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aydoğdu, E. (2008). İlköğretim okullarındaki öğrenci ve öğretmenlerin sahip oldukları okul algıları ile ideal okul algılarının metaforlar yardımıyla analizi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir.
  2. Balcı, A. (1993). Eğitim örgütlerine yeni bakış açıları: kuram‐araştırma ilişkisi‐I. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 25, 27–45.
  3. Balcı, A. (1999). Metaphoricalimages of school: schoolperceptions of students, teachersandparentsfromfourselectedschools (in Ankara). UnpublishedPhDThesis. METU Institute of SocialSciences, Ankara.
  4. Bates, R. J. (2001). Eleştirel teori açısından eğitim yönetimi. (Çev: S. Turan ve M. Şişman). Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 28, 573–592.
  5. Erdem, F. & Şatır, Ç. (2000). Farklı örgütlerde kültürel yapının metaforlarla analizi. Sekizinci Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongresi Bildirileri. Nevşehir: Erciyes Üniversitesi Yayınları
  6. Ertan-Kantos, Z. (2011). Örgüt metaforlarında liderlik: kavramsal bir çözümleme, Eğitim Bilimleri AraştırmalarıDergisi – Journal Of EducationalSciencesResearch, Cilt:1 , Say: 1
  7. Hurst, D. K. (2000). Kriz ve yenilenme. İstanbul: Alfa Yayınları.
  8. Inbar, D. E. (1996). Thefreeeducationalprison. MetaphorsandImagesEducationalResearch, 38 (1), 77-92.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

18 Temmuz 2022

Gönderilme Tarihi

5 Aralık 2021

Kabul Tarihi

23 Mayıs 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 7 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Ertan Kantos, Z., & Toker Gökçe, A. (2022). İlkokul Öğrencilerinin Okula Yönelik Metaforik Algıları. Uluslararası Medeniyet Çalışmaları Dergisi, 7(1), 59-81. https://izlik.org/JA64PR75MU
AMA
1.Ertan Kantos Z, Toker Gökçe A. İlkokul Öğrencilerinin Okula Yönelik Metaforik Algıları. INCISS. 2022;7(1):59-81. https://izlik.org/JA64PR75MU
Chicago
Ertan Kantos, Züleyha, ve Asiye Toker Gökçe. 2022. “İlkokul Öğrencilerinin Okula Yönelik Metaforik Algıları”. Uluslararası Medeniyet Çalışmaları Dergisi 7 (1): 59-81. https://izlik.org/JA64PR75MU.
EndNote
Ertan Kantos Z, Toker Gökçe A (01 Temmuz 2022) İlkokul Öğrencilerinin Okula Yönelik Metaforik Algıları. Uluslararası Medeniyet Çalışmaları Dergisi 7 1 59–81.
IEEE
[1]Z. Ertan Kantos ve A. Toker Gökçe, “İlkokul Öğrencilerinin Okula Yönelik Metaforik Algıları”, INCISS, c. 7, sy 1, ss. 59–81, Tem. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA64PR75MU
ISNAD
Ertan Kantos, Züleyha - Toker Gökçe, Asiye. “İlkokul Öğrencilerinin Okula Yönelik Metaforik Algıları”. Uluslararası Medeniyet Çalışmaları Dergisi 7/1 (01 Temmuz 2022): 59-81. https://izlik.org/JA64PR75MU.
JAMA
1.Ertan Kantos Z, Toker Gökçe A. İlkokul Öğrencilerinin Okula Yönelik Metaforik Algıları. INCISS. 2022;7:59–81.
MLA
Ertan Kantos, Züleyha, ve Asiye Toker Gökçe. “İlkokul Öğrencilerinin Okula Yönelik Metaforik Algıları”. Uluslararası Medeniyet Çalışmaları Dergisi, c. 7, sy 1, Temmuz 2022, ss. 59-81, https://izlik.org/JA64PR75MU.
Vancouver
1.Züleyha Ertan Kantos, Asiye Toker Gökçe. İlkokul Öğrencilerinin Okula Yönelik Metaforik Algıları. INCISS [Internet]. 01 Temmuz 2022;7(1):59-81. Erişim adresi: https://izlik.org/JA64PR75MU