Araştırma Makalesi

DİJİTAL DÖNÜŞÜMDE MARKALAR VE SOSYAL MEDYA: INSTAGRAM ÖRNEĞİ ÜZERİNDEN BİR İNCELEME

Cilt: 10 Sayı: 1 5 Haziran 2025
PDF İndir
TR EN

DİJİTAL DÖNÜŞÜMDE MARKALAR VE SOSYAL MEDYA: INSTAGRAM ÖRNEĞİ ÜZERİNDEN BİR İNCELEME

Öz

İnternet teknolojisinin gelişmesiyle birlikte bireylerin bilgiye ulaşması ve bilgiyi paylaşması oldukça kolaylaşmıştır. İnsanlar tek tıklama ile birlikte anında pek çok bilgiye ulaşabilmekte ve aynı zamanda istedikleri herhangi bir bilgiyi yüzlerce kişiyle paylaşabilmektedir. Özellikle sosyal medya kullanıcı sayısının gün geçtikçe arttığı günümüzde markalar, bu platformlarda daha aktif ve stratejik bir şekilde yer almaya yönlenmektedir. Markalar, dijital platformların sunduğu fırsatları kullanarak daha geniş kitlelere ulaşmayı, müşteri etkileşimlerini artırmayı ve marka bilinirliğini güçlendirmeyi hedeflemektedir. Sosyal medya ve dijital kanallar üzerinden yürütülen stratejilerle, markalar bilgi akışını kontrol edebilir, hedef kitlelerinin ihtiyaç ve beklentilerine yönelik içerikler sunabilir ve etkileşim oranlarını artırarak daha güçlü bir çevrimiçi varlık oluşturabilirler. Bu bağlamda, dijital dönüşüm sürecinde markaların etkin sosyal medya kullanımı, pazarlama stratejilerinin merkezine yerleştirilmiştir. Bu araştırma kapsamında; markaların Instagram üzerinde paylaştığı gönderilerde içerik ve mesaj stratejileri, ne tür paylaşımlarda bulundukları incelenecektir. Araştırma, gönderilerin incelenmesiyle markaların hedef kitlelerine nasıl hitap ettiğini ve Instagram platformunu nasıl kullandığını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, çalışma markaların dijital varlıklarını güçlendirmek için hangi alanlarda iyileştirme yapmaları gerektiğine dair önemli veriler sunması açısından önemlidir. Araştırmanın örneklemini, markaların sosyal medya performansını inceleyen Social Brands araştırma platformunda yer alan markalar oluşturmaktadır. Araştırmanın evreni ise Social Brands 2024 Eylül sonuçlarına göre ilk 5 sırada yer alan markalardır. İlk 5 sırada yer alan Aselsan, Beko, Netflix, Baykar, İş Bankası markalarının Instagram’da 1-30 Ağustosta yapmış olduğu toplamda 162 paylaşım içerik analizi yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgularda; markaların paylaşımlarında en yaygın olarak tercih edilen içerik formatının video olduğu, kurumsal logolarının hemen hemen her paylaşımda kullanıldığı ancak web sitelerinin adreslerine yer vermediği, başka hesap profillerinin gönderilerilerinde az sayıda etiketlediği, gündem ile ilgili hashtag ve ikon kullanımının yeterli düzeyde olmadığı tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

dijital dönüşüm, sosyal medya, instagram, marka, dijitalleşme.

Kaynakça

  1. Alkara, İ. (2021). Sosyal medya kullanımının tüketici davranışları üzerindeki etkisi: Bilecik Bursa Eskişehir örneği. IBAD Sosyal Bilimler Dergisi, (9), 415-446.
  2. Altın, S., ve Özdemir Süzer, Ö. (2023). Genç Tüketicilerde E-Ticaret Sitelerine Yönelik Marka Güveni ve Tüketici-Marka Özdeşleşmesinin Marka Evangelizmi Üzerine Etkisi. Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 24(3), 459-468.
  3. Batı, U. (2015). Marka yönetimi. Vazgeçme çağında yüksek sadakat markaları yaratmak. İstanbul: Alfa Basım Dağıtım.
  4. Bazarcı, S. (2017). Dijital çağda yeni bir pazarlama yaklaşımı olarak gerçek zamanlı pazarlama: Türkiye’de markaların sosyal medya paylaşımları üzerine bir inceleme. Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İzmir.
  5. Chaffey, D., & Ellis-Chadwick, F. (2019). Digital Marketing: Strategy and Implementation. Pearson Education.
  6. Corstjens, M. and Umblijs, A. (2012). The power of evil. The damage of negative social media strongly outweigh positive contributions, Journal of Advertising, 52 (4), 433-449.
  7. Çepni Şener, B. (2022). Sosyal medya reklamcılığı. İçinde Emrah Başer, Engin Coşkun (Ed.), Dijital Reklamcılıkta Güncel Yaklaşımlar. (s. 59-78). Konya: Eğitim Yayınevi.
  8. Dekay, S.H. (2012), How large companies react to negative facebook comments, corporate communications, An International Journal, 17(3), 289-299.
  9. Dilek, H. ve Çatı, K. (2023). Sosyal medya pazarlama faaliyetlerinin marka sadakati üzerindeki etkisinde marka imajının aracılık rolü. Güncel Pazarlama Yaklaşımları ve Araştırmaları Dergisi, 4(2), 113-130.
  10. Demir Akman, A. ve Aydın, İ. (2024). Sosyal medya pazarlamasının marka değeri üzerindeki etkisinde algılanan kalitenin aracılık rolünün araştırılması. Turkish Business Journal. 5 (10). 132-143.

Kaynak Göster

APA
Çağlar Demir, B. (2025). DİJİTAL DÖNÜŞÜMDE MARKALAR VE SOSYAL MEDYA: INSTAGRAM ÖRNEĞİ ÜZERİNDEN BİR İNCELEME. İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi (İNİF E-Dergi), 10(1), 127-151. https://doi.org/10.47107/inifedergi.1605214
AMA
1.Çağlar Demir B. DİJİTAL DÖNÜŞÜMDE MARKALAR VE SOSYAL MEDYA: INSTAGRAM ÖRNEĞİ ÜZERİNDEN BİR İNCELEME. İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi (İNİF E-Dergi). 2025;10(1):127-151. doi:10.47107/inifedergi.1605214
Chicago
Çağlar Demir, Bilge. 2025. “DİJİTAL DÖNÜŞÜMDE MARKALAR VE SOSYAL MEDYA: INSTAGRAM ÖRNEĞİ ÜZERİNDEN BİR İNCELEME”. İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi (İNİF E-Dergi) 10 (1): 127-51. https://doi.org/10.47107/inifedergi.1605214.
EndNote
Çağlar Demir B (01 Haziran 2025) DİJİTAL DÖNÜŞÜMDE MARKALAR VE SOSYAL MEDYA: INSTAGRAM ÖRNEĞİ ÜZERİNDEN BİR İNCELEME. İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi (İNİF E-Dergi) 10 1 127–151.
IEEE
[1]B. Çağlar Demir, “DİJİTAL DÖNÜŞÜMDE MARKALAR VE SOSYAL MEDYA: INSTAGRAM ÖRNEĞİ ÜZERİNDEN BİR İNCELEME”, İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi (İNİF E-Dergi), c. 10, sy 1, ss. 127–151, Haz. 2025, doi: 10.47107/inifedergi.1605214.
ISNAD
Çağlar Demir, Bilge. “DİJİTAL DÖNÜŞÜMDE MARKALAR VE SOSYAL MEDYA: INSTAGRAM ÖRNEĞİ ÜZERİNDEN BİR İNCELEME”. İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi (İNİF E-Dergi) 10/1 (01 Haziran 2025): 127-151. https://doi.org/10.47107/inifedergi.1605214.
JAMA
1.Çağlar Demir B. DİJİTAL DÖNÜŞÜMDE MARKALAR VE SOSYAL MEDYA: INSTAGRAM ÖRNEĞİ ÜZERİNDEN BİR İNCELEME. İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi (İNİF E-Dergi). 2025;10:127–151.
MLA
Çağlar Demir, Bilge. “DİJİTAL DÖNÜŞÜMDE MARKALAR VE SOSYAL MEDYA: INSTAGRAM ÖRNEĞİ ÜZERİNDEN BİR İNCELEME”. İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi (İNİF E-Dergi), c. 10, sy 1, Haziran 2025, ss. 127-51, doi:10.47107/inifedergi.1605214.
Vancouver
1.Bilge Çağlar Demir. DİJİTAL DÖNÜŞÜMDE MARKALAR VE SOSYAL MEDYA: INSTAGRAM ÖRNEĞİ ÜZERİNDEN BİR İNCELEME. İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi (İNİF E-Dergi). 01 Haziran 2025;10(1):127-51. doi:10.47107/inifedergi.1605214