Araştırma Makalesi

PHILIP RIDLEY'İN DİSTOPİK OYUNUNDAKİ ANARŞİNİN TRAVMA MAĞDURU KARAKTERLER ÜZERİNDEKİ GÜÇ ETKİSİ

Cilt: 13 Sayı: 1 30 Haziran 2024
PDF İndir
TR EN

PHILIP RIDLEY'İN DİSTOPİK OYUNUNDAKİ ANARŞİNİN TRAVMA MAĞDURU KARAKTERLER ÜZERİNDEKİ GÜÇ ETKİSİ

Öz

Yirminci yüzyıl, dünya üzerinde meydana gelen savaşlardan ve soykırımlardan dolayı milyonlarca insanın hayatını kaybettiği acı bir dönem olarak tarihe geçmiştir. 1990’lı yılların yazarları, insanların kitlesel biçimde ölümüne sebep olan şiddet olaylarını gün yüzüne çıkarıp bir farkındalık oluşturmak amacıyla, bu acı olayları sahneye taşımaya başlamışlardır. Bu yazarlardan biri olan Philip Ridley, Kürklü Merkür adlı oyununda insanların yaşamış oldukları travmatik olaylardan dolayı ortaya çıkan psikolojik rahatsızlıkları oyundaki karakterler vasıtasıyla gözler önüne sermektedir. Böylelikle, yirminci yüzyıl insanlarının yaşamış oldukları içsel sorunları sahnede yansıtarak tek çözüm yolunun ölüm olmadığını ironik bir şekilde seyircilere anlatmıştır. Bununla birlikte, oyundaki karakterlerin içsel bunalımlarına sebep olan güç elde etme isteği, onların ölümüne sebep olmaktadır. Diğer bir deyişle, psikolojik olarak iradesini kontrol altına alamayan insanlar, kendi hırslarının kurbanı olmaktadırlar. Bu açıdan çalışma Foucault'un güç ve şiddet söylemi çerçevesinde incelendiğinde, toplumsal ilişkilerin içsel dinamikleri aracılığıyla nasıl şekillendiğini ve güç ilişkilerinin bireylerin travmatik deneyimlerinde nasıl belirleyici bir faktör haline geldiğini açıkça ortaya koymaktadır. Suratına tiyatro akımının iyi bir örneği olan oyun, insanlığın karanlık geleceğini yansıtarak onların iç dünyalarına ayna tutmaktadır. Kürklü Merkür, izleyicilerine çevrelerinde ortaya çıkan şiddet olaylarından bireylerin, özellikle de ebeveynsiz çocukların, psikolojik olarak nasıl olumsuz etkilendiğini göstermektedir. Ebeveyn kontrolü dışında büyüyen bu savunmasız çocukların, ergenlik çağlarına eriştiklerinde yaşadıkları psikolojik bunalımlardan dolayı acı çekecek olmaları kaçınılmaz bir gerçektir. Philip Ridley'in distopik oyunu, anarşinin yarattığı kaotik ortamda yaşayan travma mağduru karakterlerin üzerindeki güç etkisini derinlemesine inceleyerek, güç dinamiklerini sorgular ve bu karakterlerin yaşadığı travmaları kullanarak insan psikolojisinin karmaşıklığına dair derin bir anlayış sunmaktadır. Bu kapsamda makalenin amacı, Michel Foucault’un güç ve iktidar odaklı söylem anlayışı bağlamında Philip Ridley’in Kürklü Merkür oyunundaki karakterlerin yaşamış olduğu şiddet olaylarının nedenlerini ortaya koyarak aslında yirminci yüzyıl insanının iç dünyasına ışık tutmaktır.

Anahtar Kelimeler

Philip Ridley , Foucault , Anarşi , Güç , Düzen Bozukluğu , Travma

Kaynakça

  1. Arendth, H. (1970). On Violence. Florida: Harvest Book.
  2. Caruth, C. (1996). Unclaimed Experience: Trauma, Narrative, and History. Baltimore: Johns Hopkins University Press.
  3. Cunningham, GW. (1919). “On Nietzsche's Doctrine of the Will to Power.” The Philosophical Review 28.5: pp.479-90, viewed 15 August 2018. https://www.jstor.org/stable/2178323?seq=4#metadata_info_tab_contents
  4. Freire, P. (2005). Pedagogy of the Oppressed. New York: The Continuum International Publishing Group Inc. Foucault, M. (1978). History of Sexuality. Volume I: An Introduction. Trans. Robert Hurley. New York: Pantheon Books.
  5. - - - . (1980).“The Eye of Power”. Power/Knowledge: Selected Interviews and Other Writings, 1972-1977. Ed. Colin Gordon. New York:Vintage Books.
  6. ---. (1988a).“Passion and Delirium”. Madness and Civilization:A History of Insanity in the Age of Reason. New York: Vintage.
  7. - - -. (1988b). Politics, Philosophy, Culture: Interviews and Other Writings 1977-1984. Edited by Lawrence D. Kritzman, New York: Routledge.
  8. - - - . (1995). Discipline & Punish:The Birth of the Prison. Trans. Alan Sheridan. New York: Vintage Books.
  9. - --. (2001)“The Subject and Power”. Power (The Essential Works of Foucault, 1954-1984). Ed. James D. Faubion. New York: The New Press.
  10. - - -. (2006). Psychiatric Power: Lectures at the College de France 1973-1974. Ed. Jacques Lagrange. Trans. Graham Burchell. New York: Palgrave Macmillan.

Kaynak Göster

APA
Guven, S., & Edman, T. B. (2024). PHILIP RIDLEY’İN DİSTOPİK OYUNUNDAKİ ANARŞİNİN TRAVMA MAĞDURU KARAKTERLER ÜZERİNDEKİ GÜÇ ETKİSİ. İnönü Üniversitesi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 13(1), 101-123. https://doi.org/10.54282/inijoss.1365024