Gelişen bilimsel bilgi ve teknolojik gelişmeler, uluslararası ilişkileri derinden etkilemiş ve küresel ilişkilere daha birbirine bağlı ve veri odaklı bir yaklaşım sağlamıştır. Bu yaklaşım sonucunda küreselleşen günümüz dünyasında çok uluslu şirketlerin ve ulus devletlerin rekabeti, geleneksel maddi ürünlerin ve fiziksel alanların ötesine geçerek siber uzaya taşınmaktadır. Bu makalenin konusu, çok uluslu şirketlerin ve ulus devletlerin siber uzaydaki etkisini, rekabetini ve stratejilerini araştırmaktır. Küresel etkileşimler için önemli bir alan haline gelen siber uzayda, şirketlerin ve devletlerin çok yönlü etkisini anlamak için araştırmada, çok uluslu şirketlerde finans, otomotiv, enerji ve telekomünikasyon sektörleri ve ulus devletlerde ABD, Çin, Rusya, İran'a odaklanılmıştır. Çalışma, çok uluslu şirketlerin ve ulus devletlerin siber uzayda oynadıkları önemli role ışık tutmaya çalışarak, küresel ilişkilerin birbirine bağlılığını ve dijital çağda rekabetin gelişen doğasını vurgulamaktadır. Çok uluslu şirketler, istihdam yaratma, vergi gelirleri ve yabancı yatırım yoluyla ülke ekonomilerine katkıda bulunarak küresel ekonomide önemli bir rol oynamakta ve teknolojik ilerlemelerin temelinde yer almaktadır. Siber uzayda çok uluslu şirketler, işlerini küresel olarak yürütmek için dijital platformları ve teknolojileri kullanarak ulusal sınırları aşmaktadır. Bu ekonomik etki, çok uluslu şirketler ve ulus devletler arasındaki ilişkide temel bir faktördür. Ulus devleler de en son teknolojilere erişimin yanı sıra kendi ekonomilerinde yeniliği teşvik etmek için genellikle çok uluslu şirketlere bağımlıdır. Siber güvenlik, yapay zeka, veri analitiği gibi alanlarda çok uluslu şirketler ve ulus devletler arasındaki işbirlikçi girişimler, siber uzayda karşılıklı faydalarla ilerlemelere yol açmaktadır. Siber uzayın ortaya çıkışı, çok uluslu şirketler ve ulus devletler için yeni sınırlar açarak küresel etkileşimlerle devrim yaratmıştır. Araştırmada İçerik Analiz yöntemi uygulanmıştır. Araştırmadaki bulguların daha açıklayıcı bir şekilde ortaya konulması için Tematik Analiz yönteminden yararlanılarak SWOT Analizi ile incelenmiştir.
Bu çalışma Karabük Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü tarafından KBÜBAP- 22-YL-026 desteklenmiştir.
Advances in scientific knowledge and technological advances have profoundly affected international relations and have led to a more interconnected and data-driven approach to global relations. As a result of this approach, in today's globalized world, the competition of multinational corporations and nation-states is moving beyond traditional material goods and physical spaces to cyberspace. The subject of this article is to explore the influence, competition, and strategies of multinational corporations and nation-states in cyberspace. To understand the multifaceted impact of companies and states in cyberspace, which has become an important space for global interactions, the research focuses on the financial, automotive, energy, and telecommunications sectors in multinational companies and the US, China, Russia, and Iran in nation-states. The study sheds light on the important role that MNCs and nation-states play in cyberspace, highlighting the interconnectedness of global relations and the evolving nature of competition in the digital age. Multinational corporations play an important role in the global economy, contributing to national economies through job creation, tax revenues, and foreign investment, and are at the heart of technological advances. In cyberspace, multinational corporations transcend national borders using digital platforms and technologies to conduct their business globally. This economic impact is a key factor in the relationship between MNCs and nation-states. Nation-states, in turn, are often dependent on MNCs for access to the latest technologies, as well as for fostering innovation in their economies. Collaborative initiatives between MNCs and nation-states in cybersecurity, artificial intelligence, data analytics, etc. are leading to mutually beneficial advances in cyberspace. The emergence of cyberspace has revolutionized global interactions by opening new frontiers for multinational corporations and nation-states. Content Analysis method was applied in the research. To present the findings of the research more descriptively, the Thematic Analysis method was utilized and analyzed with SWOT Analysis.
Cyberspace Communication Communication Multinational Companies
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Yeni İletişim Teknolojileri |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Mart 2025 |
Gönderilme Tarihi | 20 Aralık 2024 |
Kabul Tarihi | 31 Ocak 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 5 Sayı: 1 |