Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

KIRMIZIBİBER VE SUMAK BAHARATLARINDA AFLATOKSİN TAYİNİ VE LABORATUVAR İÇİ METOT VALİDASYONU

Yıl 2022, , 577 - 589, 20.06.2022
https://doi.org/10.33715/inonusaglik.1111195

Öz

Mevcut çalışmada kırmızıbiber ve sumak örneklerinde aflatoksin varlığı incelenmiş ve uygulanan metodun laboratuvar içi validasyonu gerçekleştirilmiştir. Baharat örnekleri Malatya ilinde baharat ticareti yapan firmalardan temin edilmiştir. Association of Official Analytical Chemists’nin (AOAC) 999.07 nolu metodu ile floresans dedektörlü ultra hızlı sıvı kromatografisi (UFLC-FD) sisteminde analizler gerçekleştirilmiştir. Kırmızıbiber örneklerinde Aflatoksin B1 0.20 – 79.37 µg/kg ve toplam aflatoksin 0.22 – 93.05 µg/kg aralıklarında ölçülmüştür. Sumak örneklerinin üç tanesinde aflatoksin tespit edilmezken bir örnekte Aflatoksin B1 8.03 µg/kg ve toplam aflatoksin 8.68 µg/kg olarak ölçülmüştür. İncelenen baharat örneklerinin 15 tanesinin Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Tebliğine göre yasal limitleri aşan düzeyde aflatoksin içerdiği tespit edilmiştir. Analitik çalışmalar sonucunda aflatoksin standardının UFLC-FD sisteminde lineer ölçüm aralığı 1.25- 2.5 µg/kg, aflatoksin B1, B2, G1 ve G2 için LOD değerleri sırasıyla 0.036, 0.030, 0.021 ve 0.024 µg/kg, LOQ değerleri ise 0.120, 0.100, 0.070, ve 0.080 µg/kg olarak belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Açu, M. ve Ocak, Ö. Ö. (2019). Gıdalarda aflatoksin düzeylerinin belirlenmesinde kullanılan analiz yöntemleri. Sinop Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 4(2), 168-181. doi.org/10.33484/sinopfbd.537820
  • Ağaoğlu, S. (1999). Van ilinde açıkta satılan kırmızı pul biberlerde aflatoksin B1 varlığının araştırılması. Van Tıp Dergisi, 6(4), 28-30.
  • Ardic, M., Karakaya, Y., Atasever, M. ve Durmaz, H. (2008). Determination of aflatoxin B1 levels in deepred ground pepper (isot) using immunoaffinity column combined with ELISA. Food Chem Toxicol, 46, 1596-1599.
  • Atasoy, A. F., Hayoğlu, İ., Korkmaz, A., Kara, E. ve Yıldırım, A. (2017). Geleneksel ev isot baharatının aflatoksin içeriğinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 21 (1), 35-40.
  • Avrupa Birliği Komisyon Yönetmeliği (2010, Şubat 26). Commission Regulation (EU) No. 165/2010 of 26 February 2010 amending Regulation (EC) No 1881/2006 setting maximum levels for certain contaminants in foodstuffs as regards aflatoxins. Official Journal of the European Union. L 50/8.
  • Bayraç, C. ve Camızcı, G. (2020). Hplc metodu ile patulin tayininde tek laboratuvar metot validasyon çalışması. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 9(1), 285-296.
  • Bircan, C. (2005). The determination of aflatoxins in spices by immunoaffinity column extraction using HPLC. Int J Food Sci Technol, 40, 929-934.
  • Coşkun, A. L. ve Ünsal, F. (2020). Ticari olarak satışı yapılan baharatlar ve kuru meyvelerin bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 9(3), 99-111.
  • Coşkun, F. (2010). Gıdalarda kullanılan bazı baharat ve baharat özütlerinin antimikrobiyal aktivitesi. Akademik Gıda, 8(4), 41-46.
  • Demircioğlu, S. ve Filazi, A. (2010). Türkiye’de üretilen kırmızıbiberlerde aflatoksin kalıntılarının araştırılması. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi, 81(2), 63-66.
  • Dokuzlu, C. (2001). Kırmızı toz biberlerde aflatoksin. J. Fac. Vet. Med, 20, 19-23.
  • Golge, O., Hepsağ, F. ve Kabak, B. (2013). Incidence and level of aflatoxin contamination in chilli commercialised in Turkey. Food Control, 33(2), 514-520.
  • Hepsağ, F. (2020). Buğday ve çeltikte okratoksin A’nın kantitatif olarak tespiti ve validasyon çalışması. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 6(2), 336-346. doi: 10.24180/ijaws.688743
  • Kanbur, M., Liman, B. C., Eraslan, G. ve Altınordulu, Ş. (2006). Kayseri’de tüketime sunulan kırmızı biberlerde aflatoksin B1’in enzim immunoassay (EIA) ile kantitatif analizi. Erciyes Üniv Vet Fak Derg, 3(1), 21-24.
  • Karapınar, H. S. (2013). Bazı gıdaların aflatoksin içeriğinin Hplc metodu ile tayini. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi, Konya.
  • Koutsias, I., Kollia, E., Makri, K., Markaki, P. ve Proestos, C. (2021). Occurrence and risk assessment of Aflatoxin B1 in spices marketed in Greece, Analytical Letters, 54(12), 1995-2008.
  • Oruç, H. H. (2005). Mikotoksinler ve tanı yöntemleri. J Res Vet Med, 24(1-2-3-4), 105-110.
  • Özakça, S. (2014). Kırmızı pul biberlerde aflatoksin ve okratoksin A varlığının incelenmesi. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul.
  • Paeterson, M. R. R. (2007). Aflatoxin contamination in Chilli samples from Pakistan. Food Control, 18, 817- 820.
  • Qasim, A. S. ve Al-Maayaly, I. K. (2020). Detection of the contamination ofaflatoxin by using hplc and several concentrations of heavy metals by using atomic absorption spectrophotometers (AAS) in both bared and packed spices (Iraq and Turkey). Plant Archives, 20(1), 443-448.
  • Shundo, L., Almeida, P. D., Alaburda, J., Lamardo, L. C. A., Navas, S. A., Ruvieri, V. ve Sabino, M. (2009). Aflatoxins and ochratoxin A in Brazilian paprika. Food Control, 20, 1099-1102.
  • Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği. (2011). T.C. Resmi Gazete (28157, 29 Aralık 2011, 3. Mükerrer).
  • Ünver, A. ve Özcan, M. M. (2006). Türkiye’de yabani olarak yetişen bazı sumak (Rhus coriaria L.) meyvelerinin fiziksel ve kimyasal özelliklerinin belirlenmesi. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20(40), 111-116.
  • Zareshahrabadi, Z., Karimirad, M., Pakshir, K., Bahmyari, R., Motamedi, M., Nouraei, H. ve Zomorodian, K. (2021). Survey of aflatoxins and ochratoxin A contamination in spices by HPLC-based method in Shiraz, Southern of Iran. Environ Sci Pollut Res, 28(30), 40992–40999.

Determination of Aflatoxin in Spices of Chilli and Sumac and in-Laboratory Method Validation

Yıl 2022, , 577 - 589, 20.06.2022
https://doi.org/10.33715/inonusaglik.1111195

Öz

In the present study, the presence of aflatoxin in the chilli and sumac samples was investigated, and in-laboratory validation of the applied method was performed. Spice samples were provided from spice shops in Malatya province. Analyzes were carried out in the ultra-fast liquid chromatography (UFLC-FD) system with fluorescence detector using method no. 999.07 of the Association of Official Analytical Chemists (AOAC). In chili samples, Aflatoxin B1 and Total Aflatoxin ranged from 0.20 to 79.37 µg/kg and 0.22 to 93.05 µg/kg, respectively. In three sumac samples, aflatoxin wasn't detected, while Aflatoxin B1 and Total Aflatoxin were measured as 8.03 and 8.68 µg/kg in one sumac sample, respectively. It was determined that 15 of the examined spice samples contain aflatoxin at a level exceeding the legal limits according to the Turkish Food Codex Communiqué on contaminants. As a result of the analytical studies, the linear measurement range of the aflatoxin standard in the UFLC-FD system was determined as 1.25 – 2.5 µg/kg, the LOD values for Aflatoxin B1, B2, G1 and G2 were 0.036, 0.030, 0.021, and 0.024 µg/kg, and the LOQ values were 0.120, 0.100, 0.070, and 0.080 µg/kg, respectively.

Kaynakça

  • Açu, M. ve Ocak, Ö. Ö. (2019). Gıdalarda aflatoksin düzeylerinin belirlenmesinde kullanılan analiz yöntemleri. Sinop Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 4(2), 168-181. doi.org/10.33484/sinopfbd.537820
  • Ağaoğlu, S. (1999). Van ilinde açıkta satılan kırmızı pul biberlerde aflatoksin B1 varlığının araştırılması. Van Tıp Dergisi, 6(4), 28-30.
  • Ardic, M., Karakaya, Y., Atasever, M. ve Durmaz, H. (2008). Determination of aflatoxin B1 levels in deepred ground pepper (isot) using immunoaffinity column combined with ELISA. Food Chem Toxicol, 46, 1596-1599.
  • Atasoy, A. F., Hayoğlu, İ., Korkmaz, A., Kara, E. ve Yıldırım, A. (2017). Geleneksel ev isot baharatının aflatoksin içeriğinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 21 (1), 35-40.
  • Avrupa Birliği Komisyon Yönetmeliği (2010, Şubat 26). Commission Regulation (EU) No. 165/2010 of 26 February 2010 amending Regulation (EC) No 1881/2006 setting maximum levels for certain contaminants in foodstuffs as regards aflatoxins. Official Journal of the European Union. L 50/8.
  • Bayraç, C. ve Camızcı, G. (2020). Hplc metodu ile patulin tayininde tek laboratuvar metot validasyon çalışması. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 9(1), 285-296.
  • Bircan, C. (2005). The determination of aflatoxins in spices by immunoaffinity column extraction using HPLC. Int J Food Sci Technol, 40, 929-934.
  • Coşkun, A. L. ve Ünsal, F. (2020). Ticari olarak satışı yapılan baharatlar ve kuru meyvelerin bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 9(3), 99-111.
  • Coşkun, F. (2010). Gıdalarda kullanılan bazı baharat ve baharat özütlerinin antimikrobiyal aktivitesi. Akademik Gıda, 8(4), 41-46.
  • Demircioğlu, S. ve Filazi, A. (2010). Türkiye’de üretilen kırmızıbiberlerde aflatoksin kalıntılarının araştırılması. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi, 81(2), 63-66.
  • Dokuzlu, C. (2001). Kırmızı toz biberlerde aflatoksin. J. Fac. Vet. Med, 20, 19-23.
  • Golge, O., Hepsağ, F. ve Kabak, B. (2013). Incidence and level of aflatoxin contamination in chilli commercialised in Turkey. Food Control, 33(2), 514-520.
  • Hepsağ, F. (2020). Buğday ve çeltikte okratoksin A’nın kantitatif olarak tespiti ve validasyon çalışması. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 6(2), 336-346. doi: 10.24180/ijaws.688743
  • Kanbur, M., Liman, B. C., Eraslan, G. ve Altınordulu, Ş. (2006). Kayseri’de tüketime sunulan kırmızı biberlerde aflatoksin B1’in enzim immunoassay (EIA) ile kantitatif analizi. Erciyes Üniv Vet Fak Derg, 3(1), 21-24.
  • Karapınar, H. S. (2013). Bazı gıdaların aflatoksin içeriğinin Hplc metodu ile tayini. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi, Konya.
  • Koutsias, I., Kollia, E., Makri, K., Markaki, P. ve Proestos, C. (2021). Occurrence and risk assessment of Aflatoxin B1 in spices marketed in Greece, Analytical Letters, 54(12), 1995-2008.
  • Oruç, H. H. (2005). Mikotoksinler ve tanı yöntemleri. J Res Vet Med, 24(1-2-3-4), 105-110.
  • Özakça, S. (2014). Kırmızı pul biberlerde aflatoksin ve okratoksin A varlığının incelenmesi. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul.
  • Paeterson, M. R. R. (2007). Aflatoxin contamination in Chilli samples from Pakistan. Food Control, 18, 817- 820.
  • Qasim, A. S. ve Al-Maayaly, I. K. (2020). Detection of the contamination ofaflatoxin by using hplc and several concentrations of heavy metals by using atomic absorption spectrophotometers (AAS) in both bared and packed spices (Iraq and Turkey). Plant Archives, 20(1), 443-448.
  • Shundo, L., Almeida, P. D., Alaburda, J., Lamardo, L. C. A., Navas, S. A., Ruvieri, V. ve Sabino, M. (2009). Aflatoxins and ochratoxin A in Brazilian paprika. Food Control, 20, 1099-1102.
  • Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği. (2011). T.C. Resmi Gazete (28157, 29 Aralık 2011, 3. Mükerrer).
  • Ünver, A. ve Özcan, M. M. (2006). Türkiye’de yabani olarak yetişen bazı sumak (Rhus coriaria L.) meyvelerinin fiziksel ve kimyasal özelliklerinin belirlenmesi. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20(40), 111-116.
  • Zareshahrabadi, Z., Karimirad, M., Pakshir, K., Bahmyari, R., Motamedi, M., Nouraei, H. ve Zomorodian, K. (2021). Survey of aflatoxins and ochratoxin A contamination in spices by HPLC-based method in Shiraz, Southern of Iran. Environ Sci Pollut Res, 28(30), 40992–40999.
Toplam 24 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Klinik Tıp Bilimleri
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Yılmaz Uğur 0000-0002-9040-4249

Yayımlanma Tarihi 20 Haziran 2022
Gönderilme Tarihi 29 Nisan 2022
Kabul Tarihi 20 Mayıs 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022

Kaynak Göster

APA Uğur, Y. (2022). KIRMIZIBİBER VE SUMAK BAHARATLARINDA AFLATOKSİN TAYİNİ VE LABORATUVAR İÇİ METOT VALİDASYONU. İnönü Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Dergisi, 10(2), 577-589. https://doi.org/10.33715/inonusaglik.1111195