Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

OBEZİTE VE YAĞ DOKUSU

Yıl 2016, Cilt: 4 Sayı: 2, 32 - 43, 15.12.2016

Öz

Obezite vücut yağ miktarının tüm vücuda oranının artması olarak tanımlanmaktadır. Ucuz gıda endüstrisinin gelişmesi ve beslenme alışkanlıklarının değişmesi ileobezite dünya çapında bir problem olmuştur. Diyabetes mellitus, kardiyovasküler hastalıklar, kanser gibi pek çok kronik hastalığın patogenezinde rolü olan obezite artık sadece fazla yağ dokusu olarak kabul edilmemekte, neden ve sonuçları ile ciddi olarak araştırılmaktadır.     Adipoz dokudan salgılanan 260’ın üzerindeki maddenin; enerji metabolizması, immün sistem, enflamasyon, büyüme gibi olaylarda rolü olduğu gösterilmiştir. Bu maddeler arasında leptin, gıda alımı ve enerji  metabolizmasındaki etkileri  nedeni  ile uzun  süredir araştırılırken; visfatin, adipsin, adiponektin gibi farklı adipokinler, metabolik rolleri ve farklı etkileşimleri ile dikkat çekmektedir. 

Kaynakça

  • 1. World Health Organisation. Obesity and overweight. Fact sheet N°311 http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs3 11/en/. Updated January 2015 Erişim tarihi: 20.03.2016
  • 2. Wang YC, McPherson K, Marsh T, et al. Health and economic burden of the projected obesity trendsin the USA and the UK. Lancet 2011;378:815-25.
  • 3. Dhurandhar EJ, Keith SW. The Aetiology Of Obesity Beyond Eating More And Exercising Less. Best Pract Res Clin Gastroenterol 2014;28:533-44.
  • 4. McAllister EJ, Dhurandhar NV, Keith SW, et al. Ten Putative Contributors To The Obesity Epidemic. Crit Rev Food Sci Nutr 2009; 49: 868-913.
  • 5. Lee H, Lee IS, Choue R. Obesity, İnflammation And Diet. Pediatr Gastroenterol Hepatol Nutr. 2013 Sep;16(3):143-52. DOI: 10.5223/pghn.2013.16.3.143. Epub 2013 Sep 30.
Yıl 2016, Cilt: 4 Sayı: 2, 32 - 43, 15.12.2016

Öz

Kaynakça

  • 1. World Health Organisation. Obesity and overweight. Fact sheet N°311 http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs3 11/en/. Updated January 2015 Erişim tarihi: 20.03.2016
  • 2. Wang YC, McPherson K, Marsh T, et al. Health and economic burden of the projected obesity trendsin the USA and the UK. Lancet 2011;378:815-25.
  • 3. Dhurandhar EJ, Keith SW. The Aetiology Of Obesity Beyond Eating More And Exercising Less. Best Pract Res Clin Gastroenterol 2014;28:533-44.
  • 4. McAllister EJ, Dhurandhar NV, Keith SW, et al. Ten Putative Contributors To The Obesity Epidemic. Crit Rev Food Sci Nutr 2009; 49: 868-913.
  • 5. Lee H, Lee IS, Choue R. Obesity, İnflammation And Diet. Pediatr Gastroenterol Hepatol Nutr. 2013 Sep;16(3):143-52. DOI: 10.5223/pghn.2013.16.3.143. Epub 2013 Sep 30.
Toplam 5 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Perihan Gürbüz

Gülsüm Yetiş

Gaye Çelikhan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 15 Aralık 2016
Gönderilme Tarihi 1 Mart 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Gürbüz, P., Yetiş, G., & Çelikhan, G. (2016). OBEZİTE VE YAĞ DOKUSU. İnönü Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Dergisi, 4(2), 32-43.