Araştırmanın amacı vardiyalı çalışan sağlık personellerinin sirkadiyen ritim ve yorgunluk durumlarının hedonik yemeye etkisini belirlemektir. Araştırma nicel araştırma yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiş tanımlayıcı ve kesitsel tipte bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini İstanbul’ da bulunan bir şehir hastanesinin tüm blok kliniklerinde çalışan 366 sağlık çalışanı oluşturmakta olup, örneklemini ise basit tesadüfi örnekleme metoduyla belirlenen 18-55 yaş aralığındaki kadın ve erkek toplamda 175 vardiyalı sağlık personeli oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak; sosyo demografik bilgilerin ve antropometrik değerlerin sorgulandığı anket formu, Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi (PUKİ), Duygusal İştah Ölçeği (DİA) ile Mesleki Yorgunluk, Tükenmişlik ve Toparlanma Ölçeği (OFER) kullanılmıştır. Verilerin analizinde; Bağımsız Örneklemler t Testi, ANOVA ve Perason Korelasyon analizi yapılmıştır. Kadın sağlık çalışanlarının uyku bozukluk ortalaması erkeklere oranla daha yüksek bulunmuştur. Vardiyalı çalışanlarda ara öğün tüketim durumuna göre uyku süresi ve gündüz işlev bozukluğu arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Vardiyalı çalışanların uyku kalitelerinin olumsuz etkilendiği, yanlış beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak kronik hastalık görülme riskinin arttığı görülmüştür.
The aim of the research is to determine the effect of circadian rhythm and fatigue status on hedonic eating of healthcare personnel working in shifts. The research is a descriptive and cross-sectional study conducted using quantitative research methods. The population of the research consists of 366 healthcare professionals working in all block clinics of a city hospital in Istanbul, and the sample consists of a total of 175 shift healthcare personnel, male and female, between the ages of 18-55, determined by simple random sampling method. As a data collection tool in the research; A survey form questioning socio-demographic information and anthropometric values, Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), Emotional Appetite Scale (DIA) and Occupational Fatigue, Burnout and Recovery Scale (OFER) were used. In the analysis of data; Independent Samples t Test, ANOVA and Perason Correlation analysis were performed. The average sleep disorder rate of female health workers was found to be higher than that of men. A significant difference was detected between sleep duration and daytime dysfunction in shift workers according to snack consumption status. It has been observed that the sleep quality of shift workers is negatively affected and the risk of chronic diseases increases due to wrong eating habits.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Beslenme Bilimi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 12 Ekim 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 21 Ekim 2024 |
Gönderilme Tarihi | 4 Mart 2024 |
Kabul Tarihi | 10 Temmuz 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 12 Sayı: 3 |