Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kent ve Kentlileşme Çerçevesinde Yerel Basında Toplum ve İnsan

Yıl 2019, Cilt: 2019 Sayı: 1, 99 - 120, 12.06.2019

Öz

Kuşkusuz ki kentler, Aristoteles’in de vurguladığı gibi insanlık tarihinin en önemli buluşları arasındadır. Kentleşme ile beraber insanoğlu uygarlık tarihini yazmaya başlamıştır. Topluluktan topluma, bireysel düşünceden ortak akıla, kanaat önderlerinin hafızasından kent belleğine evrilen yapı; kentlerin ortaya çıkması ve kentlileşme bilincinin yaygınlık kazanması ile mümkün olabilmiştir. Bütün bu evrilmenin önemli aktörlerinden birisi ise kentsel dinamikleri harekete geçiren, toplumu regüle eden, kentteki yöneticilerle yurttaşlar arasında köprü vazifesi gören yerel basındır. Yerel basın, bölge halkı ile aynı çevreyi paylaştığı ve aynı faktörlere maruz kaldığı için hem yerelde gelişen/gelişecek olaylara çok daha hakimdir; hem de bölge halkı ile daha etkin bir empatik iletişim içerisindedir.
Dolayısıyla kent, kentlileşme ve yerel basın arasında güçlü ve dinamik bir bağ vardır. Bu çalışma, yerel basının kent dinamikleri içerisinde toplum ve insan olgusuna yaklaşımını, haber içerikleri üzerinden irdelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, içerik analizi tekniği kullanılarak Mersin’de günlük yayımlanan 6 gazete (Çukurova, Güney, Haberci, İmece, Mersin Kadın ve Mersin) incelenmiştir. Örneklemi oluşturan gazetelerde, araştırmanın zaman kesiti olan 30 Ekim ve 4 Kasım tarih aralığında (6 gün) kent ve kentlileşme konulu yaklaşık 1000 haberin okuyucuya sunulduğu tespit edilmiştir. Kent ve kentlileşme konulu bu haberlerin 443’ü ise toplum ve insan kategorisinde yer almaktadır. Toplum ve insan kategorisinde ye alan haberler; sayfalardaki konumu, sunum şekli, düzenleme biçimi görsel materyal kullanımı, haber kaynakları, niteliği ve alt kategorileri çerçevesinde içerik çözümlemesi bağlamında değerlendirilmiştir.

Kaynakça

  • Akdenizli, B. (2012). Gazete Haberciliğinde İçerik Çözümleme Yöntem ve Tekniği: Sunum ve Temsil Üzerine Bir Uygulama ve Değerlendirme, İletişim Bilimlerinde Araştırma Yöntemleri Yazılı Metin Çözümleme, Editör: Özlem Güllüoğlu. Ankara: Ütopya Yayınevi.
  • Arslan, E. (2005). Türk Basınının Okurlarını Bilgilendirmesi Açısından Avrupa Birliği Zirve Dönemlerine (Lüksemburg, Helsinki, Selanik) İlişkin Haberlerin Nicel ve Nitel Çözümlemesi, Yayımlanmamış Doktora Tezi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi.
  • Artan, G. (1996). Mersin Basın Tarihi, Mersin Gazeteciler cemiyeeti Yayınları, s.9. akt, Bulut M., (2007), Editör:Suat Gezgin, Türkiye’de Yerel Basın, “Mersin’in Yerel Gazete Tarihi” İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Yayınları s.139-160.
  • Bilgin, N. (2000). İçerik Analizi. İzmir: Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayınları.
  • Es, M, Ateş, H . (2010). Kent Yönetimi, Kentlileşme ve Göç: Sorunlar ve Çözüm Önerileri. Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi. İstanbul: İstanbul Üniversitesi.
  • Gali, Butros. (1996). Yeni Bir Dünya İçin Umut ve Fırsat Vardır, Habitat II Bülteni. Ankara
  • Gezgin, S. (2007). Türkiye’de Yerel Basın, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Yayınları s.177-178.
  • Gökçe, O. (1994). İçerik Çözümlemesi. Eskişehir: Turkuaz Yayıcılık.
  • Hughes, H.M.G. (1970). Urbanism as a Way Of Life, Cities and City Life. America: Sociologial Resources For The Studies Allyn and Bacon INC.
  • Karabey, H. (1980). Kent Olgusu. İstanbul: Kent Basımevi.
  • Kartal, S. Kemal. (1992). Ekonomik ve Sosyal Yönleriyle Türkiye’de Kentlileşme, İstanbul: Adım Yayıncılık.
  • Keleş, R. (1996). Kentleşme Politikası. Ankara: İmge Kitabevi
  • ______. (1980). Kentbilim Terimleri Sözlüğü. Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.
  • Koçak, H. (2011). Kent-Kültür İlişkisi Bağlamında Türkiye’de Değişen ve Dönüşen Kentler, Sosyal Bilimler Araştırması Dergisi. İstanbul: ADSM
  • Özer, İ. (2004). Kentleşme, Kentlileşme ve Kentsel Değişme. Ankara: Başak Matbaacılık.
  • Tekeli, İ. (2014). Kent, Kentli Hakları, Kentleşme ve Kentsel Dönüşüm. İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları.
  • Vural, A.M. (1996). Yerel Basın, Yeni Türkiye. Ankara
  • Zengin, E.Ç. (2018). Kent ve Kentlileşme Sarmalında Türkiye. Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 20/1, Kastamonu: Kastamonu Üniversitesi
  • ---------Türkiye Ulusal Komitesi. (1995). Habitat II. Türkiye Ulusal Raporu ve Eylem Planı, 2. Basım, Ankara: Başbakanlık Toplu Konut idaresi Başkanlığı
  • --------- (2014). Türkiye Habitat III. Ulusal Raporu. Ankara: T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı.
  • Mersin Valiliği, http://www.mersin.gov.tr/basin-kuruluslari-listesi, Erişim Tarihi: 1.11.2018.
Toplam 21 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Erhan Arslan Bu kişi benim

Berna Arslan Bu kişi benim

Ayla Yunusoğlu Eroğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 12 Haziran 2019
Gönderilme Tarihi 18 Mayıs 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 2019 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Arslan, E., Arslan, B., & Eroğlu, A. Y. (2019). Kent ve Kentlileşme Çerçevesinde Yerel Basında Toplum ve İnsan. Dünya İnsan Bilimleri Dergisi, 2019(1), 99-120.

TELİF HAKKI VE YAZAR ETİK SÖZLEŞMESİ FORMU - Copyright and Author Ethical 

Telif Hakkı Devri Formu imzalanıp, (taratılıp veya resim jpg. vs olabilir) makale başvuru esnasında Dergi sistemine yüklenmelidir.

This Copyright Agreement Form must be signed by all authors and uploaded to the Journal system (It can be scanned and sent as an image, jpg, etc.).