Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

İş Hayatındaki Stresin Çalışanların Özel Hayatına Etkisi

Yıl 2018, Cilt: 2018 Sayı: 1, 7 - 20, 24.05.2018

Öz

İş yaşamında gelişen teknoloji, hızlı üretim ihtiyacı, daha fazla kazanç elde etme isteği, çalışanların fiziksel olarak üstlerine düşen görevlerini artırmakla birlikte, psikolojik olarak stres altına girmelerine neden olmaktadır. Çalışma hayatındaki stres çalışanların özel hayatlarını da olumsuz etkilemektedir. Bu çalışmanın amacı farklı sektörlerdeki çalışanların, stresi özel hayatlarına yansıtma oranlarını belirlemek, sektörlere göre çözüm önerileri sunmaktır. Çalışmada, farklı sektörlerde (eğitim, sağlık, finans) toplam 45 çalışan ile yüz yüze görüşme metodu kullanılarak, çalışma hayatlarında strese girme nedenleri, aldıkları maaşın, çalışma arkadaşlarının ve özel hayatlarının bu stres üzerindeki etkileri araştırılmış ve iş yaşam stresleri hakkında değerlendirmeler yapılmıştır. Görüşmeler sonucunda elde edilen veriler ışığında, stresin, sağlık sektöründe çalışanların özel hayatını daha fazla etkilediği, finans sektöründe çalışanların ise iş streslerini özel hayata en az oranda yansıttıklarını söylemek mümkündür.

Kaynakça

  • Aksoy,A. ve Kutluca, F. (2005) . Çalışma Hayatında Stres Kaynakları, Stres Belirtileri Ve Stres Sonuçlarınının İncelenmesi Üzerine Bir Araştırma. Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, ss 460
  • Aktaş, A.M (2001). Bir Kamu Kuruluşunun Üst Düzey Yöneticilerinin İş Stresi Ve Kişilik Özellikleri. Ankara Üniversitesi: SBF Dergisi, ss 26, Ankara
  • Aydın, İ. (2008).İş Yaşamında Stres.Ankara:Pegem Akademi.
  • Bayhan B.Ç, Sugözü İ. ve Özkurt B.(2017) İş Yaşamında Stres. 2.Uluslararası Akdeniz Bilim ve Mühendisliği Kongresi, Çukurova Üniversitesi, ss.1683-1685, 25-27Şubat, Adana.
  • Efeoğlu, İ. E. ve Özgen, H. (2017) İş-Aile Yaşam Çatışmasının İş Stresi, İş Doyumu ve Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Etkileri: İlaç Sektöründe Bir Araştırma. Çukurova Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2, ss.237-254, Adana.
  • Erdoğan, T., Ünsar A.S. ve Süt, N. (2009) Stresin Çalışanlar Üzerindeki Etkileri: Bir Araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 14, ss.447-461, Isparta.
  • Erkan, N. (2000) Ergonomi, MPM Yayınları, 5, ss.276, Ankara.
  • Güner, F. Çiçek, H. ve Can, A. (2014) Banka Çalışanlarının Mesleki Stres ve Tükenmişlik Düzeylerinin İş Doyumu ve Yaşam Doyumu Düzeyleri İle İlişkisi. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 3, ss.59-76.
  • Işıkhan, V. (1988), Sosyal Hizmet Ve Sağlık Alanında Görev Yapan Yöneticileri Elkileyen Iş Stres Faktörleri. Yayınlanmamış Doktora Tezi, H.O. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara
  • Okutan, M. ve Tengilimoğlu, D. (2002) İş Ortamında Stres ve Stresle Başa Çıkma Yöntemleri: Bir Alan Uygulaması. G.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 3, ss.15-42.
  • Soysal, A.(2009) İş Yaşamında Stres. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Çimento İşveren Dergisi, 3, ss.17-40
  • Turunç, Ö., Tabak, A., Şeşen, H. ve Türkyılmaz, A. (2010) Çalışma Yaşamı Kalitesinin Prosedür Adaleti, İş Tatmini, İş Stresi ve İşten Ayrılma Niyetine Etkisi. İş Güç Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi, Cilt 12, sayı 2
  • Tutar, H. (2000) Kriz ve Stres Ortamında Yönetim, Hayat Yayınları, İstanbul
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Psikolojide Davranış-Kişilik Değerlendirmesi
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sümeyye Er Bu kişi benim

İrem Ersöz Kaya Bu kişi benim

Nurcan Temiz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 24 Mayıs 2018
Gönderilme Tarihi 7 Nisan 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 2018 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Er, S., Kaya, İ. E., & Temiz, N. (2018). İş Hayatındaki Stresin Çalışanların Özel Hayatına Etkisi. Dünya İnsan Bilimleri Dergisi, 2018(1), 7-20.

TELİF HAKKI VE YAZAR ETİK SÖZLEŞMESİ FORMU - Copyright and Author Ethical 

Telif Hakkı Devri Formu imzalanıp, (taratılıp veya resim jpg. vs olabilir) makale başvuru esnasında Dergi sistemine yüklenmelidir.

This Copyright Agreement Form must be signed by all authors and uploaded to the Journal system (It can be scanned and sent as an image, jpg, etc.).