Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

20.Yüzyılda Teknolojik Gelişmelerin Politikaya Etkilerinin Harp Tarihi Ekseninde Analizi (Analysis of the Effects of Technological Developments on Politics in the 20th Century in the Axis of War History)

Yıl 2021, Cilt: 2021 Sayı: 1, 138 - 172, 19.01.2021

Öz

Öz:Birinci Dünya Savaşı, galiplerinin mağlup tarafa sert uygulamaları savaşa neden olan sorunları çözemediği gibi yeni bir savaşın da nedeni olmuştur. Birinci Dünya Savaşı ile hanedanlıklar tarafından yönetilen imparatorluklar büyük ölçüde tasfiye olmuş ve yerlerine birçok milli devlet kurulmuştur. Geçen yüzyıllarda dünyanın etki merkezinde yer alan Alman, Rus ve Osmanlı İmparatorlukları üzerinde birçok devlet kurulurken, Amerika Birleşik Devletlerinin başını çektiği Cemiyet-i Akvam'da bir araya gelen milletler topluluğu yeni bir dünya düzenin de habercisiydi.
Türkiye Cumhuriyeti, adeta parlayan bir yıldız gibi yükselmiştir. Gücünü ve enerjisini Milli Mücadeleden ve sonrasında imzalanan Lozan Barış Antlaşmasından almıştır. Takip ettiği barışçı politika oldukça başarılıydı. Türkiye'nin genç idarecileri uluslararası harpler yönetmiş yetenekli komutanlardı. Bu liderler, 11 yıl devam eden savaşlarda, teknolojinin savaşın sonucuna etkisine tanık olmuşlardı. Bu nedenle endüstriyel alana önem vermişler, büyük yatırımlara öncülük etmişlerdir. Milli sivil ve harp sanayinin gelişmesi için tedbirler almışlardır.
1950'den sonra ilk çeyrek yüzyılda yapılan sanayi yatırımları kısmen terk edilmiştir. Bu dönemde tarımı geliştirmek daha doğru bir uygulama olarak değerlendirilmiştir. NATO üyeliği sonrasında, Türk Silahlı Kuvvetlerinin silah sitemlerinin dışa bağımlı hale gelmesi her zaman tartışma konusu olmuştur.
Bu çalışmada 20. yüzyılın ilk yarısında dünyadaki siyasi gelişmelerin Türkiye'ye etkileri ile Türkiye'nin uyguladığı politikalar incelenmiştir. Yine gelişmeler harp tarihi dikkate alınarak incelenmiştir. Harp tarihi merkezli yapılan incelemede havacılık örneği dikkate alınmıştır. Savaş sonrasında ise Türkiye'nin tarıma yönelmesine neden olan gelişmeler incelenmiştir.

Kaynakça

  • Yavuz, N.(1998).“İkinci Dünya Savaşı’nda Almanya’nın Balkanlara Girmesi ve Türk Alman Münasebetlerine Tesiri”, Altıncı Askeri Tarih Semineri Bildirileri I: İkinci Dünya Harbi ve Türkiye, 20-22 Ekim 1997, İstanbul, Gnkur.Basımevi, Ankara 1998.
  • Yalçın, O.(2008).Türk Hava Harp Sanayii Tarihi, Gazi Ünv.Sos.Bil.Enst.,T.C.Tarihi Bilim Tarihi, Basılmış Doktora Tezi.
  • Yalçın, O.(2009)."Mühürdarzade Nuri Bey’in (Demirağ) Hayatı ve Çalışmaları (1886-1957)", Ankara Üniversitesi Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü Atatürk Yolu Dergisi, Sayı:44.
  • Yalçın, O.(2011a). "İkinci Dünya Savaşında İsmet İnönü ve Churchill Arasında Yapılan Adana Görüşmesi", Ankara Üniversitesi Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü Atatürk Yolu Dergisi, S:47,Bahar 2011.
  • Yalçın, O.(2011b). "Türk Tarihi Bakımından 20. Yüzyılda İki Önemli Gelişme:“Havacılığın ve Bir Liderin Doğuşu”, Turkish Studies - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic Volume 6/2 Spring 2011.
  • Yalçın, O.(2013). "İkinci Dünya Savaşı Sonrasında Sovyet Tehdidi Karşısında Kalan Türkiye'nin Batı İle İşbirliği Yapma Süreci", Turkish Studies International Periodical For the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic Volume 8/5 Spring 2013.
  • Yalçın, O.(2016). Havacılık, Hava Gücünün Doğuşu ve Birinci Dünya Savaşına Etkisi, Ankara Üniversitesi Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü Atatürk Yolu Dergisi, Sayı: 59, Güz 2016.
  • Yalçın, O.-Şahin, M.(2018). İkinci Dünya Savaşı'nda Refah Şilebi ve Gelişmeler, Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi,34 (2), Sayı:98.
  • Yılmaz, V.(2003). Cumhuriyet Tarihi, C. I, İstanbul, Harp Akademileri Yayınları.
Toplam 9 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Uluslararası İlişkiler
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Osman Yalçın 0000-0002-6259-6490

Yayımlanma Tarihi 19 Ocak 2021
Gönderilme Tarihi 14 Kasım 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 2021 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Yalçın, O. (2021). 20.Yüzyılda Teknolojik Gelişmelerin Politikaya Etkilerinin Harp Tarihi Ekseninde Analizi (Analysis of the Effects of Technological Developments on Politics in the 20th Century in the Axis of War History). Dünya İnsan Bilimleri Dergisi, 2021(1), 138-172.

TELİF HAKKI VE YAZAR ETİK SÖZLEŞMESİ FORMU - Copyright and Author Ethical 

Telif Hakkı Devri Formu imzalanıp, (taratılıp veya resim jpg. vs olabilir) makale başvuru esnasında Dergi sistemine yüklenmelidir.

This Copyright Agreement Form must be signed by all authors and uploaded to the Journal system (It can be scanned and sent as an image, jpg, etc.).