Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bir Osmanlı İçeceği: Yemen Kahvesi

Yıl 2021, Cilt: 2021 Sayı: 2, 192 - 211, 13.11.2021

Öz

Kahvenin Etiyopya’da (Habeşistan) keşfedilmesinden sonra Yemen’de ehl-i tarikat mensuplarının gece zikirlerinde bu içeceği tüketmeleri, kahvenin Arap yarımadasında tanınma serüvenini başlatmıştır. XVI. yüzyılda ise muhtelif yollarla Osmanlı topraklarına ulaşan kahve, zaman zaman tepkilerle karşılaşsa da bilhassa dönem padişahlarının ve saray erkânının bu içeceği tüketmesi kahvenin kabul görmesine olanak tanımıştır. Kahvenin sevilmesi ticari anlamda da değerini arttırmıştır. Her yıl belirli periyodlarla Yemen’den Mısır’a gelen kahvenin başta İstanbul olmak üzere tüm Osmanlı şehirlerine aktarılması sağlanmıştır. Böylece Osmanlı toplumu da Yemen kahvesini tüketmeye başlamıştır.
Osmanlı İmparatorluğu’nda XVI. yüzyıldan itibaren var olan kahvenin sık kullanımı, ticari anlamda da talebinin artmasına sebebiyet verdiği tespit edilmiştir. Kahveye karşı bu denli talebin olması kurumsallaşmasına vesile olmuştur ve kahvehanelerin açılmasına olanak tanımıştır. Nitekim günümüzde hala Yemen kahvesi kadim bir kültür olarak varlığını devam ettirmektedir. Çalışma; Habeşistan topraklarında görülen Yemen kahvesinin Osmanlı İmparatorluğu’nda benimsenmesini ve akabinde yaşanan hadiselerin tarihsel arka planını ele almaktadır.

Kaynakça

  • BOA, Başkanlık Osmanlı Arşivi. HAT. 1447/22. BOA, Başkanlık Osmanlı Arşivi. A.} MKT. NZD. 64/50.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Fulya Feyiz 0000-0003-3794-1843

Raziye Şanal

Yayımlanma Tarihi 13 Kasım 2021
Gönderilme Tarihi 29 Nisan 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 2021 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Feyiz, F., & Şanal, R. (2021). Bir Osmanlı İçeceği: Yemen Kahvesi. Dünya İnsan Bilimleri Dergisi, 2021(2), 192-211.

TELİF HAKKI VE YAZAR ETİK SÖZLEŞMESİ FORMU - Copyright and Author Ethical 

Telif Hakkı Devri Formu imzalanıp, (taratılıp veya resim jpg. vs olabilir) makale başvuru esnasında Dergi sistemine yüklenmelidir.

This Copyright Agreement Form must be signed by all authors and uploaded to the Journal system (It can be scanned and sent as an image, jpg, etc.).