Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Vejetaryen Olmayı Seçmek

Yıl 2018, Cilt: 5 Sayı: 15, 64 - 74, 31.01.2018
https://doi.org/10.29224/insanveinsan.326772

Öz


Koreli yazar Han
Kang’ın
Vejetaryen isimli romanı kadın
kahraman Yonğhe’nin vejetaryen olmaya karar vermesiyle başlayan ve sonunda
yemek yemeyi tamamen reddederek kendini yok etmesine giden süreci anlatır.
Yazar, romanda kadın kahramanın yemek seçimleri üzerinden yemeğin toplumsal
cinsiyet rolleri ile olan ilişkisini sorgular. Romanda et yemek erkek egemen
düzenin bir metaforudur. Yonğhe de önce et yemeyi reddederek sonra da bedenine
alacağı bütün besinleri reddederek sisteme kendi bedeniyle karşı gelir.




Kaynakça

  • Adams, C. J. Etin Cinsel Politikası: Feminist-Vejetaryen Eleştirel Kuram. Çev., G. Tezcan ve M.E. Boyacıoğlu. İstanbul: Ayrıntı, 2015.
  • Bordo, Susan. “Anorexia Nervosa: Psychopathology as the Crysatllization of Culture”. Cooking, Eating, Thinking: Transformative Philosophies of Food. Ed. Deane W. Curtin ve Lisa M. Heldke. Bloomington: Indiana UP, 1992: 28-56.
  • Bourdieu, Pierre. “A Social Critique of the Judgement of Taste”. Food and Culture: A Reader. Ed. Carole Counihan ve Penny Van Esterik. New York: Routledge, 2013: 31-39.
  • Dickinson, Emily. Rütbesi Yalınayak: Emily Dickinson Şiirlerinden Seçmeler. Çev., Ayşe Lahur Kırtunç. Ankara: Efil Yayınevi Yay., 2009.
  • Fischler, Claude. “Food, Self and Identity”. Social Science Information. 27 (1988): 275- 293.
  • Gökçen, Nilsen. Encountering the Animal: Exploration in American Literature. İstanbul: Boyut Yay., 2015.
  • Kang, Han. Vejetaryen. Çev., Göksel Türközü. İstanbul: April Yay., 2017.
  • Kümbet, Pelin. “Ekofeminizm: Kadın, Kimlik ve Doğa”. Ekoeleştiri: Çevre ve Edebiyat. Ed. Serpil Opperman. Ankara: Phoenix, 2012: 171-206.
  • Lee, Kry. “Violence and Being Human: A Conversation with Han Kang”. World Literature Today. Mayıs 2016.
Toplam 9 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Esra Sahtiyancı Öztarhan

Yayımlanma Tarihi 31 Ocak 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 5 Sayı: 15

Kaynak Göster

APA Sahtiyancı Öztarhan, E. (2018). Vejetaryen Olmayı Seçmek. İnsan Ve İnsan, 5(15), 64-74. https://doi.org/10.29224/insanveinsan.326772
AMA Sahtiyancı Öztarhan E. Vejetaryen Olmayı Seçmek. İnsan ve İnsan Dergisi. Ocak 2018;5(15):64-74. doi:10.29224/insanveinsan.326772
Chicago Sahtiyancı Öztarhan, Esra. “Vejetaryen Olmayı Seçmek”. İnsan Ve İnsan 5, sy. 15 (Ocak 2018): 64-74. https://doi.org/10.29224/insanveinsan.326772.
EndNote Sahtiyancı Öztarhan E (01 Ocak 2018) Vejetaryen Olmayı Seçmek. İnsan ve İnsan 5 15 64–74.
IEEE E. Sahtiyancı Öztarhan, “Vejetaryen Olmayı Seçmek”, İnsan ve İnsan Dergisi, c. 5, sy. 15, ss. 64–74, 2018, doi: 10.29224/insanveinsan.326772.
ISNAD Sahtiyancı Öztarhan, Esra. “Vejetaryen Olmayı Seçmek”. İnsan ve İnsan 5/15 (Ocak 2018), 64-74. https://doi.org/10.29224/insanveinsan.326772.
JAMA Sahtiyancı Öztarhan E. Vejetaryen Olmayı Seçmek. İnsan ve İnsan Dergisi. 2018;5:64–74.
MLA Sahtiyancı Öztarhan, Esra. “Vejetaryen Olmayı Seçmek”. İnsan Ve İnsan, c. 5, sy. 15, 2018, ss. 64-74, doi:10.29224/insanveinsan.326772.
Vancouver Sahtiyancı Öztarhan E. Vejetaryen Olmayı Seçmek. İnsan ve İnsan Dergisi. 2018;5(15):64-7.