EN
TR
Sporda Giyilebilir Teknolojilerin Birleştirilmiş Teknoloji Kabul ve Kullanım Teorisi 2’ye (Utaut-2) Göre Davranışsal Niyetlerin İncelenmesi: Nabız Monitörü Örneği
Öz
Teknolojinin her alanda gösterdiği gelişim, spor ekipmanları konusunda da önemli mal ve hizmet çeşitliliğini doğurmaktadır. Bunlardan biri olan nabız monitörleri aktif spor yapan bireylerin egzersiz kalitesini etkilemektedir. Bu ise, söz konusu mal ve hizmetlere dair geliştirilen davranışsal niyetlere etki etmektedir. Nabız monitörleri spor yapan bireylerin antrenmanın yeri, antrenman süresi, antrenman mesafesi, kalori tüketimi gibi birçok aktivite göstergesini yakalamasına imkân veren cihazlardır. Birleştirilmiş teknoloji kabul ve kullanım teorisi 2 üzerinden yapılan bu araştırma ile nabız monitörlerinin spora dair katkıları ve kullanıcıların davranışsal niyetleri incelenmiştir. Tarama araştırmalarının veri toplama metodu olan anket aracılığıyla yürütülen çalışma sonucunda katılımcıların cinsiyet, yaş, eğitim durumu ve spor alışkanlıklarına göre oluşturulan değişkenlerin davranışsal beklenti temelindeki niyetleri araştırılmıştır. Bu niyetler performans beklentisi, çaba beklentisi, sosyal etki, kolaylaştırıcı koşullar, ücret değeri ve hedonik motivasyon olarak belirlenmiştir. Araştırmanın sonucunda kullanıcı deneyimine işaret eden kolaylaştırıcı koşulların önemli bir değişken olduğu bulgulanırken hedonik motivasyon ve ücret değerinin de davranışsal beklenti niyetinin önemli yordayıcıları olduğu gözlemlenmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Agar, J. (2020). What is technology? Annals of Science , 377-382.
- Ajzen, I. (1991). The Theory of Planned Behavior . Organizational Behavior and Human Decision Processes, 179-211.
- Ajzen, I. (2020). The theory of planned behavior: Frequently asked questions. Human Behavior and Emerging Technologies, 314-324.
- Asilkan, Ö., Albayrak, Y., & Oral, O. (2014). Yüksek Teknoloji Çok Fonksiyonlu Ürünlere Karşı Tüketici Tutumlarının İncelenmesi. Bilgi Ekonomisi ve Yönetimi Dergisi, 61-72.
- Beh, P., Ganesan, Y., Iranmanesh, M., & Foroughi, B. (2021). Using smartwatches for fitness and health monitoring: the UTAUT2 combined with threat appraisal as moderators. Behaviour & Information Technology , 282-299.
- Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu. (2020, 11 25). Giyilebilir Teknolojiler. Retrieved from www.btk.gov.tr: https://www.btk.gov.tr/uploads/pages/arastirma-raporlari/giyilebilir-teknolojiler-arastirma-raporu.pdf
- Bloss, R. (2015). Wearable sensors bring new benefits to continuous medical monitoring, real time physical activity assessment, baby monitoring and industrial applications. Sensor Review, 141-145.
- Brown, S. A., & Venkatesh, V. (2005). Model Of Adoptıon Of Technology In Households: A Baselıne Model Test And Extensıon Incorporatıng Household Lıfe Cycle. MIS Quarterly , 399-426.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
İletişim ve Medya Çalışmaları
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
30 Haziran 2022
Gönderilme Tarihi
11 Nisan 2022
Kabul Tarihi
21 Haziran 2022
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2022 Cilt: 9 Sayı: 16
APA
Kurt, S., & Eken, İ. (2022). Sporda Giyilebilir Teknolojilerin Birleştirilmiş Teknoloji Kabul ve Kullanım Teorisi 2’ye (Utaut-2) Göre Davranışsal Niyetlerin İncelenmesi: Nabız Monitörü Örneği. Intermedia International E-journal, 9(16), 77-96. https://doi.org/10.56133/intermedia.1101414
AMA
1.Kurt S, Eken İ. Sporda Giyilebilir Teknolojilerin Birleştirilmiş Teknoloji Kabul ve Kullanım Teorisi 2’ye (Utaut-2) Göre Davranışsal Niyetlerin İncelenmesi: Nabız Monitörü Örneği. Intermedia International E-journal. 2022;9(16):77-96. doi:10.56133/intermedia.1101414
Chicago
Kurt, Sena, ve İhsan Eken. 2022. “Sporda Giyilebilir Teknolojilerin Birleştirilmiş Teknoloji Kabul ve Kullanım Teorisi 2’ye (Utaut-2) Göre Davranışsal Niyetlerin İncelenmesi: Nabız Monitörü Örneği”. Intermedia International E-journal 9 (16): 77-96. https://doi.org/10.56133/intermedia.1101414.
EndNote
Kurt S, Eken İ (01 Haziran 2022) Sporda Giyilebilir Teknolojilerin Birleştirilmiş Teknoloji Kabul ve Kullanım Teorisi 2’ye (Utaut-2) Göre Davranışsal Niyetlerin İncelenmesi: Nabız Monitörü Örneği. Intermedia International E-journal 9 16 77–96.
IEEE
[1]S. Kurt ve İ. Eken, “Sporda Giyilebilir Teknolojilerin Birleştirilmiş Teknoloji Kabul ve Kullanım Teorisi 2’ye (Utaut-2) Göre Davranışsal Niyetlerin İncelenmesi: Nabız Monitörü Örneği”, Intermedia International E-journal, c. 9, sy 16, ss. 77–96, Haz. 2022, doi: 10.56133/intermedia.1101414.
ISNAD
Kurt, Sena - Eken, İhsan. “Sporda Giyilebilir Teknolojilerin Birleştirilmiş Teknoloji Kabul ve Kullanım Teorisi 2’ye (Utaut-2) Göre Davranışsal Niyetlerin İncelenmesi: Nabız Monitörü Örneği”. Intermedia International E-journal 9/16 (01 Haziran 2022): 77-96. https://doi.org/10.56133/intermedia.1101414.
JAMA
1.Kurt S, Eken İ. Sporda Giyilebilir Teknolojilerin Birleştirilmiş Teknoloji Kabul ve Kullanım Teorisi 2’ye (Utaut-2) Göre Davranışsal Niyetlerin İncelenmesi: Nabız Monitörü Örneği. Intermedia International E-journal. 2022;9:77–96.
MLA
Kurt, Sena, ve İhsan Eken. “Sporda Giyilebilir Teknolojilerin Birleştirilmiş Teknoloji Kabul ve Kullanım Teorisi 2’ye (Utaut-2) Göre Davranışsal Niyetlerin İncelenmesi: Nabız Monitörü Örneği”. Intermedia International E-journal, c. 9, sy 16, Haziran 2022, ss. 77-96, doi:10.56133/intermedia.1101414.
Vancouver
1.Sena Kurt, İhsan Eken. Sporda Giyilebilir Teknolojilerin Birleştirilmiş Teknoloji Kabul ve Kullanım Teorisi 2’ye (Utaut-2) Göre Davranışsal Niyetlerin İncelenmesi: Nabız Monitörü Örneği. Intermedia International E-journal. 01 Haziran 2022;9(16):77-96. doi:10.56133/intermedia.1101414
Cited By
GİYİLEBİLİR TEKNOLOJİK SPOR ÜRÜNLERİ KULLANIMI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA
Tekstil ve Mühendis
https://doi.org/10.7216/teksmuh.1282117Atletlerin Giyilebilir Teknolojik Spor Ürünlerine Yönelik Tutumlarının İncelenmesi
Iğdır Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi
https://doi.org/10.48133/igdirsbd.1515348
