Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Güreşçilerde Zihinsel Dayanıklılık, Öz Yeterlik İnancı ve Sportif Kendine Güven Düzeylerinin İncelenmesi

Yıl 2020, Cilt: 6 Sayı: 2, 392 - 406, 31.12.2020

Öz

Bu araştırmada güreş branşıyla uğraşan erkek ve kadın sporcuların zihinsel dayanıklılıklarının, öz yeterlik düzeylerinin ve sportif kendine güven düzeylerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Veriler Edirne Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlüğü’ne bağlı Kel Aliço Spor Eğitim Merkezi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Cebeci Spor Kulübünde bulunan kolayda örnekleme yöntemi ile seçilen 117 erkek 38 kadın toplam 155 sporcudan elde edilmiştir. Veriler yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak anket aracılığıyla toplanmıştır. Anketin birinci bölümünde zihinsel dayanıklık ölçeği, öz yeterlik ölçeği ve sportif güven envanteri sürekli durumluk ölçeğine yer verilmiştir. İkinci bölümde demografik özelliklere yönelik sorular yer almıştır. Veri analizinde Mann Whitney-U testi kullanılmıştır. Analiz sonuçları güreşçilerde zihinsel dayanıklılık, öz yeterlik, sürekli sportif kendine güven ve durumluk kendine güven ortalamalarında cinsiyet, eğitim durumu ve milli olma durumu değişkenlerine göre anlamlı fark olmadığını ortaya koymuştur. Literatürde bu bulgu ile tutarlılık gösteren araştırmalar olduğu gibi tersi sonucu gösteren çalışmalara rastlamak da mümkündür. Sonuç olarak güreş branşıyla uğraşan sporcuların başarılı sonuçlar elde etmeleri ve sporculuk kariyerlerine devam etmeleri açısından fiziksel becerilerinin yanı sıra mental olarakta kendilerine güvenmeleri dayanıklı olmaları ve her yönden kendilerini gerek özel hayatlarında gerekse spor kariyerleri boyunca yeterli olarak görmeleri gerekmektedir. Bu özellikleri taşımayan ya da bu özelliklerden her hangi birinin eksik ya da yetersiz olduğu durumlarda kişilerin kendilerine olan güvenlerinin sağlanması için gerekli çalışmaların yapılması gerekmektedir.

Kaynakça

  • Birsin, Y,. A. (2017). Sporcuların Zihinsel Dayanıklılık ve Öz Yeterlik Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
  • Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E. K., Akgü, Ö. E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2016). Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Geliştirilmiş 11. Baskı, Pegem Akademi.
  • Çetinkaya, T. (2015). Takım Sporlarında Sporcu Kimliği ve Sürekli Sportif Kendine Güven İlişkisi, Doktora Tezi, Ankara Gazi Üniversite Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Döklü, S. (2018). Ünilig Tenis Müsabakalarında Yaşam Bağlılığı ile Olumlu Düşünmenin Psikolojik Dayanıklılık Üzerine Olan Etkisinin Araştırılması, Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Gelişim Üniversitesi.
  • Ekinci, N.E. vd. (2014). Spor Yapan Lise Öğrencilerinin Özgüven Düzeylerinin İncelenmesi, Sportif Bakış: Spor ve Eğitim Bilimleri Dergisi, 1(1), 36-42.
  • Güvendi, B., Türksoy, A., Güçlü, M. ve Konter, E. (2018). Profesyonel Güreşçilerin Cesaret Düzeyleri ve Zihinsel Dayanıklıklarının İncelenmesi, International Journal of Sports Exercise and Training Sciences, Sayı:2, s.70-78.
  • İleri, M. (2019). Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğrencilerinin Akademik Öz Yeterliklerinin Gelecek Beklentisi Üzerine Etkisi, Yüksek Lisans Tezi, Karaman Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Karacabey, K. vd. (2017) Ergen Sporcuların Kaygı ve Kendine Güven Düzeylerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi; Sporcu Eğitim Merkezleri Örneği. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, 7(2/1).
  • Masum R. (2014). A mixed method analysis of mental toughness in elite and subelite male and female tennis players in Pakistan. Advances in Social Sciences Research Journal, 1:110-122.
  • Öcel, H. (2002). Takım Sporu Yapan Oyuncularda Kolektif Yeterlik ile Başarı Algı ve Beklentileri, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstirüsü Psikoloji Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • Özen, G., vd. (2014). Kamp Yaşantısı ve Engel Aktivitelerinin Katılıcıların Öz- Etkilik Algılarına Etkisi, Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi, 5(2): 5-12.
  • Öztürk, A. vd. (2016). Judocuların Problem Çözme Becerilerinin ve Sportif Güven Düzeylerinin İncelenmesi (Trabzon Olimpiyat Hazırlık Merkezi Örneği) Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi., 2016 14(2), 145-151.
Toplam 12 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Eğitim Üzerine Çalışmalar
Bölüm Araştırma
Yazarlar

Serdar Kocaekşi

Irmak Özbay Yıldırım

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kocaekşi, S., & Özbay Yıldırım, I. (2020). Güreşçilerde Zihinsel Dayanıklılık, Öz Yeterlik İnancı ve Sportif Kendine Güven Düzeylerinin İncelenmesi. Uluslararası Güncel Eğitim Araştırmaları Dergisi, 6(2), 392-406.
AMA Kocaekşi S, Özbay Yıldırım I. Güreşçilerde Zihinsel Dayanıklılık, Öz Yeterlik İnancı ve Sportif Kendine Güven Düzeylerinin İncelenmesi. UGEAD - IntJCES. Aralık 2020;6(2):392-406.
Chicago Kocaekşi, Serdar, ve Irmak Özbay Yıldırım. “Güreşçilerde Zihinsel Dayanıklılık, Öz Yeterlik İnancı Ve Sportif Kendine Güven Düzeylerinin İncelenmesi”. Uluslararası Güncel Eğitim Araştırmaları Dergisi 6, sy. 2 (Aralık 2020): 392-406.
EndNote Kocaekşi S, Özbay Yıldırım I (01 Aralık 2020) Güreşçilerde Zihinsel Dayanıklılık, Öz Yeterlik İnancı ve Sportif Kendine Güven Düzeylerinin İncelenmesi. Uluslararası Güncel Eğitim Araştırmaları Dergisi 6 2 392–406.
IEEE S. Kocaekşi ve I. Özbay Yıldırım, “Güreşçilerde Zihinsel Dayanıklılık, Öz Yeterlik İnancı ve Sportif Kendine Güven Düzeylerinin İncelenmesi”, UGEAD - IntJCES, c. 6, sy. 2, ss. 392–406, 2020.
ISNAD Kocaekşi, Serdar - Özbay Yıldırım, Irmak. “Güreşçilerde Zihinsel Dayanıklılık, Öz Yeterlik İnancı Ve Sportif Kendine Güven Düzeylerinin İncelenmesi”. Uluslararası Güncel Eğitim Araştırmaları Dergisi 6/2 (Aralık 2020), 392-406.
JAMA Kocaekşi S, Özbay Yıldırım I. Güreşçilerde Zihinsel Dayanıklılık, Öz Yeterlik İnancı ve Sportif Kendine Güven Düzeylerinin İncelenmesi. UGEAD - IntJCES. 2020;6:392–406.
MLA Kocaekşi, Serdar ve Irmak Özbay Yıldırım. “Güreşçilerde Zihinsel Dayanıklılık, Öz Yeterlik İnancı Ve Sportif Kendine Güven Düzeylerinin İncelenmesi”. Uluslararası Güncel Eğitim Araştırmaları Dergisi, c. 6, sy. 2, 2020, ss. 392-06.
Vancouver Kocaekşi S, Özbay Yıldırım I. Güreşçilerde Zihinsel Dayanıklılık, Öz Yeterlik İnancı ve Sportif Kendine Güven Düzeylerinin İncelenmesi. UGEAD - IntJCES. 2020;6(2):392-406.