Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Sağlıklı Beslenmeye Yönelik Tutumlarının Araştırılması

Yıl 2022, Cilt: 8 Sayı: 2, 478 - 494, 30.12.2022

Öz

Bu çalışmanın amacı Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin sağlıklı beslenmeye yönelik tutumlarının araştırılmasıdır. Bu araştırmaya KDPÜ SBF okuyan 296 erkek, 76 kadın öğrenci katılmıştır. Çalışmaya katılan öğrencilerin % 75,0’ı boş zamanlarında fiziksel aktivitelere katılım sağlamaktadırlar. Boş zamanlarında ev içi, kültürel, sanatsal ve sosyal etkinliklere katılma oranları katılmama oranlarından daha düşük iken açık alan, fiziksel aktivite ve turistik etkinliklere katılma oranları daha yüksek bulunmuştur. Fiziksel aktiviteye ve açık alan etkinliklerine katılım sağlayan öğrencilerin olumlu beslenme alışkanlığı ortalamaları katılım sağlamayan öğrencilerin ortalamalarından ve sigara içenlerin beslenmeye yönelik duygularına ait ortalamaları sigara içmeyenlerin ortalamalarından anlamlı şekilde daha yüksek bulundu. Çalışmamızda fiziksel aktivite düzeylerine katılımı olan öğrencilerin sağlıklı beslenme konusunda daha etkin oldukları söylenebilir. İstatistik testlerde ilk olarak verilerin parametrik testlerin ön koşullarını sağlayıp sağlamadığına Skewness ve Kurtosis (çarpıklık basıklık) değerlerine bakılarak -1.0 +1.0 aralığında yer aldığından verilerin normal dağıldığı gözlemlenmiştir. Veriler normal dağılım gösterdiğinden verilere istatistiksel analiz olarak Bağımsız Örneklem T-Testi, tek yönlü varyans analizi ve Pearson korelasyon analiz testleri uygulanmıştır.

Kaynakça

  • Acemioğlu, R., ve Doğan, Y. (2021). Fen bilgisi öğretmen adaylarının sağlıklı beslenme konusuna ilişkin tutumlarının farklı değişkenler açısından incelenmesi. Gazi Eğitim Bilimleri Dergisi, 7(1), 39-58. https://dx.doi.org/110.30855.
  • Alamehmet, M.N. (2021). 18-25 Yaş arası üniversite öğrencilerindeki internet bağımlılığının sağlıklı beslenmeye ilişkin tutum üzerine etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Haliç Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı. İstanbul.
  • Aydın, G. (2021). Farklı branşlardaki faal antrenörlerin fiziksel aktivite düzeyleri ile sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumlarının incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü. Balıkesir.
  • Baron, K. (2002). Sporcuların Optimal Beslenmesi, Çeviri, Ömeroğlu S., Editör, Hasırcı S., Bağırgan Yayımevi, Ankara.
  • Bıdıl, S., 2020, Badminton sporcularının sağlıklı beslenmeye ilişkin tutum düzeyinin incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Entitüsü. Ankara.
  • Çakır, E. ve Karaağaç,G. (2021). Spor salonlarına giden bireylerin sağlıklı beslenme tutumları ve sosyal görünüş kaygı düzeylerinin belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 23(3).
  • Fox, Bowers, Foss, (1999). Beden Eğitimi ve Sporun Fizyolojik Temelleri. (Çeviren: Mesut Cerit). Ankara: Bağırgan Yayımevi.
  • Gönenç Solsun, B. (2021) Aksaray üniversitesi spor bilimleri fakültesi öğrencilerinde sporcu beslenmesi bilgi düzeyi ve beslenme alışkanlıkları ile ilişkili etmenler. Necmettin Erbakan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü. Halk Sağlığı Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi. Konya.
  • Güneş, Z. (1998). Spor ve Beslenme, Antrenör ve Sporcu El Kitabı. Ankara: Bağırgan Yayınevi.
  • Hepyükselen, M., ve Taşkıran, A. (2020). Bireysel Spor Dallarında Türk Milli Takımında Yer Alan Sporcular ile Türkiye Şampiyonalarına Katılan Sporcuların Covid-19 Salgın Sürecindeki Beslenme Bilgi Düzeylerinin Karşılaştırılması. Journal of Health and Sport Sciences (JHSS), 3(3)
  • Hull M. V., Jagim A. R., Oliver j. M., Greenvood M.,Busteed D. R., Jones M. T.(2016). Gender differences and access to a sports dietitian influence dietary habits of collegiate athletes. Journal of the International Society of Sports Nutrition 13(38). DOI 10.1186/s12970-016-0149-4
  • Karla Vázquez-Espino, Gil Rodas-Font, Andreu Farran-Codina.(2022). Sport Nutrition Knowledge, Attitudes, Sources of Information, and Dietary Habits of Sport-Team Athletes. Nutrients. 14, 1345. https:// doi.org/ 10.3390/ nu 14071345
  • Kayabasi, A., Eroğlu H., Okyaz T. B., Şahin M. F. (2021). Öğretmenlerin Pandemi (Covid 19) Süreci Öncesi ve Pandemi Döneminde Sağlıklı Beslenmeye Karşı Tutum Düzeylerinin İncelenmesi. Anatolia Sport Research, 2(2): 46-52.
  • Konopka, P. (2000). Spor beslenmesi, Çev. Hale Harputluoğlu. Ankara: Bağırgan Yayınevi,
  • Marcus Nascimento, Danielle Silva, Sandra Ribeiro, Marco Nunes, Marcos Almeida, Raquel Mendes-Netto.(2016). Effect of a Nutritional Intervention in Athlete’s Body Composition, Eating Behaviour and Nutritional Knowledge: A Comparison between Adults and Adolescents, Nutrients. 8, 535; doi: 10.3390/ nu 8090535, www.mdpi.com/jpurnal/nutrients
  • Nur Syazana Nor Azizam , Siti Nurhazlin Yusof , Jonie Jerypin Amon , Azimah Ahmad , Nik Shanita Safii, Nor Aini Jamil.(2022). Sports Nutrition and Food Knowledge among Malaysian University Athletes. Nutrients 14, 572. https:// doi.org/ 10.3390/ nu 14030572
  • Pulur, A., ve Cicoğlu H. İ. (2010). Bayan Basketbolcuların Beslenme Bilgisi ve Alışkanlıkları. Atatürk Üniversitesi BESYD, Bedenen Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 1 (2).
  • Rona C. Montecalbo., Rowena C. Cardenas,(2015). Nutritional Knowledge and Dietary Habits of Philippine Collegiate Athletes. International Journal of Sports Science. 5(2): 45-50 DOI: 10.5923/j.sports.20150502.01
  • Süel, E., Şahin, İ., Karakaya, M.A., ve Savucu, Y. (2006). Elit Seviyedeki Basketbolcuların Beslenme Bilgi ve Alışkanlıkları. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü. 20 (4): 271 – 275.
  • Tekkurşun Demir, G., ve Cicioğlu, Hİ. (2019). Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği (SBİTÖ): Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 4(2), 256-274.
  • Uluç, S.,ve Durukan, E. (2021). Spor Yönetimi Bölümünde Öğrenim Gören Öğrencilerin Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Düzeylerinin İncelenmesi, Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi. 4 (3).
  • Uzlu, G., Koç, M., Akgöz, H. F., Yalçın, S., ve Çöl, B.G. (2021). Sporcu Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Bilgi Düzeylerinin Ölçülmesi IGUSABDER, 14,227-240
  • Yarar, H., Gökdemir, K., ve Özdemir G. (2011). Elit Sporcularda Beslenme Destek Ürünü Kullanımı ve Bilincinin Değerlendirilmesi. Atabesbd; 13 (3), 1-11
  • Yarar, H., Gökdemir, K., Eroğlu, H., ve Özdemir, G. (2011). Elit Seviyedeki Sporcuların Beslenme Bilgi ve Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dergisi, 13 (3), 368–371
  • Yılmaz, G., Şeker, R., ve Şengür, E. (2021). Üniversite öğrencilerinin sporcu beslenme bilgi düzeylerinin belirlenmesi. Journal of Human Sciences, 18(4), 760-771. doi:10.14687/jhs.v18i4.6229
Toplam 25 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Eğitim Üzerine Çalışmalar
Bölüm Araştırma
Yazarlar

İsmail Kaya 0000-0002-6615-1093

Aydın Şentürk

Ayşe Ustalar

Kübra Kaya

Hakan Bilgen

Aşina Uslular

Erken Görünüm Tarihi 30 Aralık 2022
Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 8 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kaya, İ., Şentürk, A., Ustalar, A., Kaya, K., vd. (2022). Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Sağlıklı Beslenmeye Yönelik Tutumlarının Araştırılması. Uluslararası Güncel Eğitim Araştırmaları Dergisi, 8(2), 478-494.
AMA Kaya İ, Şentürk A, Ustalar A, Kaya K, Bilgen H, Uslular A. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Sağlıklı Beslenmeye Yönelik Tutumlarının Araştırılması. UGEAD - IntJCES. Aralık 2022;8(2):478-494.
Chicago Kaya, İsmail, Aydın Şentürk, Ayşe Ustalar, Kübra Kaya, Hakan Bilgen, ve Aşina Uslular. “Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Sağlıklı Beslenmeye Yönelik Tutumlarının Araştırılması”. Uluslararası Güncel Eğitim Araştırmaları Dergisi 8, sy. 2 (Aralık 2022): 478-94.
EndNote Kaya İ, Şentürk A, Ustalar A, Kaya K, Bilgen H, Uslular A (01 Aralık 2022) Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Sağlıklı Beslenmeye Yönelik Tutumlarının Araştırılması. Uluslararası Güncel Eğitim Araştırmaları Dergisi 8 2 478–494.
IEEE İ. Kaya, A. Şentürk, A. Ustalar, K. Kaya, H. Bilgen, ve A. Uslular, “Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Sağlıklı Beslenmeye Yönelik Tutumlarının Araştırılması”, UGEAD - IntJCES, c. 8, sy. 2, ss. 478–494, 2022.
ISNAD Kaya, İsmail vd. “Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Sağlıklı Beslenmeye Yönelik Tutumlarının Araştırılması”. Uluslararası Güncel Eğitim Araştırmaları Dergisi 8/2 (Aralık 2022), 478-494.
JAMA Kaya İ, Şentürk A, Ustalar A, Kaya K, Bilgen H, Uslular A. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Sağlıklı Beslenmeye Yönelik Tutumlarının Araştırılması. UGEAD - IntJCES. 2022;8:478–494.
MLA Kaya, İsmail vd. “Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Sağlıklı Beslenmeye Yönelik Tutumlarının Araştırılması”. Uluslararası Güncel Eğitim Araştırmaları Dergisi, c. 8, sy. 2, 2022, ss. 478-94.
Vancouver Kaya İ, Şentürk A, Ustalar A, Kaya K, Bilgen H, Uslular A. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Sağlıklı Beslenmeye Yönelik Tutumlarının Araştırılması. UGEAD - IntJCES. 2022;8(2):478-94.