Araştırma Makalesi

Teknostres ile Sosyal Medya Yorgunluğu ve Süreksiz Kullanım Niyeti Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Cilt: 11 Sayı: 1 30 Haziran 2025
PDF İndir
TR EN

Teknostres ile Sosyal Medya Yorgunluğu ve Süreksiz Kullanım Niyeti Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Öz

Son yıllarda, sosyal medya kullanımındaki artışa rağmen, aktif kullanıcı sayısındaki düşüş, sosyal medya yorgunluğu ile ilişkilendirilmektedir. Bu çalışma, kullanıcıların sosyal medya platformlarını terk etme veya kullanımını sınırlama kararlarını anlamayı ve bu kararların sosyal medya yorgunluğu kavramıyla ilişkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Mevcut literatürde, sosyal medya yorgunluğunu etkileyen temel faktörlerin tam olarak belirlenmediği vurgulanmaktadır. Bu çalışmanın temel hedefi, sosyal medya yorgunluğuna neden olan ana faktörleri belirlemektir. Bu çerçevede, teknostres faktörleri arasında yer alan aşırı enformasyon yükü, aşırı iletişim yükü ve aşırı sosyal yük kavramlarına odaklanarak, bu faktörlerin sosyal medya yorgunluğu ile ilişkisini ve sosyal medya yorgunluğu ile süreksiz kullanım niyeti arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçlamaktadır. Bu çalışmada sosyal medya yorgunluğu kavramı teorik bir perspektifle ele alınmış ve mevcut literatür ışığında sosyal medya yorgunluğu ve süreksiz kullanım niyeti davranışlarına ilişkin kavramsal bir tartışma sunulmuştur. Araştırmanın metodolojisi detaylı bir şekilde açıklanarak, Sosyal Medya Yorgunluğu Ölçeği'nin 804 katılımcı üzerinde nasıl uygulandığı ve elde edilen verilerin SPSS programı kullanılarak nasıl analiz edildiği açıklanmıştır. Son olarak, araştırma bulguları sunularak, katılımcıların verdiği cevaplar istatistiksel testlerle değerlendirilip yorumlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, teknostresin sosyal medya yorgunluğu ile pozitif ilişkiye sahip olduğu ve sosyal medya yorgunluğunun süreksiz kullanım niyeti ile pozitif ilişkiye sahip olduğu ortaya çıkmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Acar, N. (2022). Sosyal Ağ Yorgunluğunun Öncülleri: Bir Model Önerisi (Yayınlanmış Doktora Tezi). Konya.
  2. Akbulut, Y. (2010). Sosyal bilimlerde SPSS uygulamaları (Sık Kullanılan İstatistiksel Analizler ve Açıklamalı SPSS Çözümleri). İstanbul: İdeal Kültür Yayıncılık.
  3. Alam, M. M., & Wagner, C. (2013). “Facebook Distress”: A Model to Investigate Discontinuation of Social Networking Site Use. PACIS 2013 Proceedings, (s. 1-13).
  4. Argın, E. (2019). Sosyal Medya Kullanım Amaçları ve Oyun Bağımlılığı Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. 3.Uluslararası Eğitim Bilimleri ve Sosyal Bilimler Sempozyumu. Nevşehir: İksad Yayıncılık.
  5. Balcı, Ş., & Kaya, E. (2021). Sosyal Medyada Algılanan Sosyal Desteğin, Yaşam Doyumu Üzerindeki Etkinliği: Üniversite Gençliği Araştırması. Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi(36), 47-71.
  6. Bayrakcı, S. (2020). Dijital Yetkinlikler Bütünü Olarak Dijital Okuryazarlık: Ölçek Geliştirme Çalışması (Yayınlanmış Doktora Tezi). İstanbul.
  7. Beaudry, A., & Pinsonneault, A. (2010). The other side of acceptance: studying the direct and indirect effects of emotions on information technology use. MIS Quarterly, 34(4), 689-710.
  8. Bright, L. F., Kleiser, S. B., & Grau, S. L. (2015, Mart). Too much Facebook? An exploratory examination of social media fatigue. Computers in Human Behavior, 44, 148-155.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sosyal Medya Çalışmaları

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2025

Gönderilme Tarihi

8 Temmuz 2024

Kabul Tarihi

3 Ocak 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Cilt: 11 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Aslan Öztezcan, B., & Çetinkaya, A. (2025). Teknostres ile Sosyal Medya Yorgunluğu ve Süreksiz Kullanım Niyeti Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. International Journal of Cultural and Social Studies (IntJCSS), 11(1), 114-139. https://doi.org/10.46442/intjcss.1508788
AMA
1.Aslan Öztezcan B, Çetinkaya A. Teknostres ile Sosyal Medya Yorgunluğu ve Süreksiz Kullanım Niyeti Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. UKSAD. 2025;11(1):114-139. doi:10.46442/intjcss.1508788
Chicago
Aslan Öztezcan, Berrin, ve Ahmet Çetinkaya. 2025. “Teknostres ile Sosyal Medya Yorgunluğu ve Süreksiz Kullanım Niyeti Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”. International Journal of Cultural and Social Studies (IntJCSS) 11 (1): 114-39. https://doi.org/10.46442/intjcss.1508788.
EndNote
Aslan Öztezcan B, Çetinkaya A (01 Haziran 2025) Teknostres ile Sosyal Medya Yorgunluğu ve Süreksiz Kullanım Niyeti Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. International Journal of Cultural and Social Studies (IntJCSS) 11 1 114–139.
IEEE
[1]B. Aslan Öztezcan ve A. Çetinkaya, “Teknostres ile Sosyal Medya Yorgunluğu ve Süreksiz Kullanım Niyeti Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”, UKSAD, c. 11, sy 1, ss. 114–139, Haz. 2025, doi: 10.46442/intjcss.1508788.
ISNAD
Aslan Öztezcan, Berrin - Çetinkaya, Ahmet. “Teknostres ile Sosyal Medya Yorgunluğu ve Süreksiz Kullanım Niyeti Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”. International Journal of Cultural and Social Studies (IntJCSS) 11/1 (01 Haziran 2025): 114-139. https://doi.org/10.46442/intjcss.1508788.
JAMA
1.Aslan Öztezcan B, Çetinkaya A. Teknostres ile Sosyal Medya Yorgunluğu ve Süreksiz Kullanım Niyeti Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. UKSAD. 2025;11:114–139.
MLA
Aslan Öztezcan, Berrin, ve Ahmet Çetinkaya. “Teknostres ile Sosyal Medya Yorgunluğu ve Süreksiz Kullanım Niyeti Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”. International Journal of Cultural and Social Studies (IntJCSS), c. 11, sy 1, Haziran 2025, ss. 114-39, doi:10.46442/intjcss.1508788.
Vancouver
1.Berrin Aslan Öztezcan, Ahmet Çetinkaya. Teknostres ile Sosyal Medya Yorgunluğu ve Süreksiz Kullanım Niyeti Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. UKSAD. 01 Haziran 2025;11(1):114-39. doi:10.46442/intjcss.1508788

Uluslararası Kültürel ve Sosyal Araştırmalar Dergisi