Bilim ve Sanatın İşbirliği: Güneş Baskı
Öz
Yenilikçi öğrenme yöntemleriyle birlikte teknolojiyi ve görsel sanatları birleştirerek, bilgilerin akılda kalıcı olması için hayatın içinden örneklerle pekiştirerek etkili ders işlenmesi eğitim kalitesi için çok önemlidir. Bu noktada, öğretmenlerin alanları ile ilgili deneysel yeterliliklerini ve yaratıcı düşünme becerilerini geliştirmek amacıyla, içinde bilim ve sanatın yer aldığı farklı disiplinlerle birlikte çalışmalarını sağlayacak ortamlar oluşturmaya yönelik “Bilim ve Sanatın İşbirliği: Güneş Baskı” projesi uygulanmıştır. Bu proje Tübitak 4005 Bilim ve Toplum Yenilikçi Eğitim Uygulamaları kapsamında gerçekleştirilmiştir. Özgün Baskı sistemlerinden olan Güneş Baskı Tekniğinde; elde edilen görseller, güneş ışığı yardımıyla kimyasal tepkimeler kullanılarak kâğıt, ahşap, kumaş gibi farklı malzemeler üzerine sanatsal ve estetik değerler göz önünde bulundurularak transfer edilmiştir. Bursa MEB’e bağlı orta öğretim kurumlarının Kimya, Fizik, Biyoloji, Fotoğraf ve Grafik, Matbaa ile Tekstil Teknolojisi alanlarında görev yapan öğretmenler Hedef Kitle olarak belirlenmiştir. Projede; deneysel uygulamalar, grup çalışmaları, yaşayarak öğrenme ve aktif öğrenme gibi farklı öğretim yöntemleri kullanılmıştır. Proje ile öğretmenlerin sınıf dışı öğrenme ortamlarında farklı disiplinlerle işbirliği içinde bilim ve sanatı bir arada kullanarak uygulanacak öğretim yöntemlerinin örnekleri oluşturulmuştur. Bu çalışmada; “Bilim ve Sanatın İşbirliği: Güneş Baskı” projesi kapsamında gerçekleştirilen uygulamalardan bahsedilerek elde edilen veriler değerlendirilmiş çeşitli öneriler sunulmuştur.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Arslan A, Ercan O, Tekbıyık A (2017). Fizik Dersi Yeni Öğretim Programına İlişkin Öğretmen Görüşlerinin Çeşitli Değişkenler Açısından Değerlendirilmesi, X.Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi, 27-30 Haziran 2017, Niğde
- Dizdaroğlu T, (2012). Alternatif Fotoğraf, İstanbul, Türkiye, Sokak Kitapları Yayınları
- Doğanay A. (Editör), (2017), Öğretim İlke ve Yöntemleri, ISBN 978-605-318-807-0 DOI 10.14527/9786053188070, Pegem Akademi
- Günüç, S , Odabaşı, H , Kuzu, A . (2012). Factors Affecting Lifelong Learning. Gaziantep University, Journal of Social Sciences, 11 (2), 309-325.
- http://www.tubitak.gov.tr/tubitak_content_files//vizyon2023/Vizyon2023_Strateji_Belgesi.pdf (Erişim Tarihi 14 Kasım 2018)
- Koç M, Demirbilek M. & Yılmaz İnce E, (2015), A Needs Assessment for Academicians’ Professional Development, Education and Science, Vol 40, No 177, 297-311.
- Loucks-Horsley, S. ve Roody, D. (1990). Using what is known about change to inform the regular education initiative. Remedial & Special Education, 11, 51-56.
- Önen F, Mertoğlu H, Saka M, Gürdal A (2009). Hizmet İçi Eğitimin Öğretmenlerin Öğretim Yöntem ve Tekniklerine İlişkin Bilgilerine Etkisi: Öpyep Örneği, Ahi Evran Ünv. Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (KEFAD), Cilt 10, Sayı 3, Sayfa 9-23.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Konferans Bildirisi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
29 Aralık 2018
Gönderilme Tarihi
14 Aralık 2018
Kabul Tarihi
22 Aralık 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 4 Sayı: Special Issue 3