Organizational commitment is a psychological condition which is ‘‘describing the relationship between employee and organizations’’ and ‘‘providing to maintain the employee’s decision to stay in the organization’’. It is stated that an important factor in organizational commitment effort of the people for general purpose and in terms of for feeling itself as part of a group. Organizational commitment is thought to be important since sport has become as a sector which increasing day by day among the people of the place and importance and people in the sport trend to a common goal through organizational commitment. The aim of this study was to determine the effect on the level of organizational commitment, level of organizational commitment and individual differences the athletes who play as active in amateur level within the boundaries of province Bolu.
Research was desingned in the relational screening model and data were collected using survey. In this study was used three-dimensional organizational commitment scale (Affective Commitment,Continuance Commitment, Normative Commitment) to determine organizational commitment what was developed by Allen-Meyer and adopted to Turkish by Wasti (2000). Research consist of 144 athletes who play active football in the amatur leagues 2013-2014 season in the province Bolu and who paticipated to the research voluntarily. In addition population and study sample is the same. Average age of the athletes is 21,78 and averaga football age is 9,26.
As a result of the statistical analysis, no significant differences were found in terms of organizaitonal commitment dimensionals, the level of satisfaction from clup facilities, the level of satisfaction supporting from team-mates and the level of dialog with clup managment (p>0.05). Hovewer significant differences were found the dimensions of the affective and normative commitment dialog level differences with sporty responsibles p<0.05). Significant diffrences were found dimension of the continuance commitment education level difference (p<0.05) furthermore negative significant were found between age, education and football age with continuance commentment.
Consequently, rather than clup managments and clup facilities , sporty responsibles are more effective on the commitment level for amatuer football players. It could be said as a cause of this that, football players and sporty responsibles are in direct relation to each other.
In addition it could be said that, the higher the age and football age tend to feel compulsion to team by themselves decrease.
Organizational Commitment amatuer football organizational commitment in football players
Örgütsel bağlılık "çalışanın örgütle ilişkisini tanımlayan", "örgütte kalmayı sürdürme kararını sağlayan", psikolojik bir durum olarak belirtilmektedir. Örgütsel bağlılığın kişinin kurumun genel amaçları için çaba harcaması ve kendisini kurumun bir parçası hissetmesi açısından önemli bir etmen olduğu belirtilmiştir. İnsanlar arasında yeri ve önemi gün geçtikçe artarak bir sektör haline gelen spor içerisinde farklı bireylerin bir araya gelerek oluşturduğu takımların ortak bir hedefe yöneliminde örgütsel bağlılığın önemli olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı Bolu ili sınırları içerisinde amatör liglerde futbol branşında faal olarak bir takımda spor yapan bireylerin, örgütsel bağlılık düzeylerinin ve bireysel farklılıklarının örgütsel bağlılık düzeyleri üzerine etkisinin incelenmesidir. Araştırma ilişkisel tarama modelinde tasarlanmış ve veriler anket yöntemi ile toplanmıştır. Çalışmada örgütsel bağlılıkların belirlenmesinde, Allen-Meyer tarafından geliştirilen ve Türkçe’ ye Wasti (2000) tarafından uyarlanan üç boyutlu (Duygusal Bağlılık, Devam Bağımlılığı ve Normatif Bağlılık) örgütsel bağlılık ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma evreni ve örneklemi aynı olup, 2013-2014 sezonunda Bolu ilinde faal olarak amatör liglerde futbol oynayan ve gönüllü çalışmamıza katılan 114 sporcudan oluşmaktadır. Katılımcıların yaş ortalaması 21,78 ve futbol yaşı ortalamaları 9,26 dır. Yapılan istatistik analizleri sonucunda, futbolcuların medeni durumlarının, oynadıkları kulübün sahip olduğu tesislerden memnuniyet düzeyi farklılığının, takım arkadaşlarından destek görme düzeyi farklılığının ve kulüp yöneticileri ile olan diyalog düzeyinin örgütsel bağlılık boyutları açısından bir fark yaratmadığı (p > 0.05) tespit edilmiştir. Ancak sportif sorumlular ile olan diyalog düzeyi farklılığının duygusal ve normatif bağlılık boyutlarında, eğitim seviyesi farklılığının ise devam bağlılığı boyutunda istatistiksel olarak anlamlı fark yarattığı tespit edilmiştir (p < 0.05). Ayrıca yaş, eğitim ve futbol yaşı ile devam bağlılığı arasında anlamlı negatif ilişki bulunmuştur. Sonuç olarak amatör futbolcular için tesis ve yöneticilerden ziyade birebir ilişki içinde oldukları sportif sorumluların bağlılık düzeyi üstüne etkisi olduğu, amatör futbolcuların yaş ve spor yaşı yükseldikçe kendilerini bulundukları takıma mecbur hissetme eğilimlerinin azaldığı söylenebilir
Örgütsel bağlılık amatör futbol amatör futbolcularda örgütsel bağlılık
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 22 Mart 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 |