Günlük Yerel Gazetelerde Sporun Yer Alışı (Elazığ İli Örneği)

Cilt: 4 Sayı: Special Issue 1 25 Ağustos 2016
PDF İndir
EN TR

Günlük Yerel Gazetelerde Sporun Yer Alışı (Elazığ İli Örneği)

Öz

Yaşanan gelişmelerim kitlelere aktarma işlevini yerine getiren medyadır. Medya aynı zamanda sporun tamamlayıcısı ve ayrılmaz bir parçasıdır. Medyanın şüphesiz en etkin unsurlarından biriside yazılı basındır. Günlük yerel gazetelerin amacı yaşanılan şehir ile ilgili bilgiler vermek için yayın hayatlarına devam etmektedirler. Bu gazetelerin spor sayfaları da o ildeki sportif aktivitelerle ilgili, günlük spor haberlerinin yer verildiği sayfalardır. Bu araştırma da, Elazığ ilinde yayın hayatına devam eden beş günlük gazetenin spor sayfaları bir hafta süreyle incelenmiştir. Spor haberlerinin yazı ve fotoğraf olarak dağılımları, branşlara göre dağılımları cm2 olarak tespit edilmiştir. Gazete alan hesaplamaları, yüzde (%) ve istatistiki değerlendirmeler Microsoft-Excel bilgisayar programında yapılmıştır. Araştırma sonucunda takım sporlarının ferdi sporlara göre daha yüksek oranlarda yer aldığı belirlenmiştir. Gazetelerde erkeklerin yaptığı spor haberlerinin yazı ve fotoğraf olarak daha yüksek oranlarda yer verildiği belirlenmiştir. Elazığ yerel gazetelerinin futbol branşına ait haberlerin çok yüksek oranlarda verildiği belirlenmiştir. Basketbol ve voleybol gibi takım sporları da spor haberleri içerisinde yer almaktadır. 

Kaynakça

  1. Atalay A (1998). Spor Gazeteciliği. Filiz Kitapevi, pp. 44-88, İstanbul.
  2. Cengiz R, Güngörmüş A (2003). Spor Haberleri ve Köşe Yazarlarının Okuyucuya Yansıttığı Görüşler Üzerine Bir Araştırma. Beden Eğitimi ve Sporda Sosyal Alanlar Kongresi, Gazi Üniversitesi, Ankara.
  3. Çıkla S (2009). Tanzimattan Günümüze Gazete-Edebiyat İlişkisi. Türkbilig, 18: 34- 63.
  4. Döşyılmaz E (1998). Ülkemiz Spor Medyasının Toplum Üzerindeki Etkileri ve Sonuçları. Doktora Tezi, İstanbul: Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, pp.28.
  5. Gürkan H, Şişman B (2015). Etik Düzlem Çerçevesinde Spor Medyası: Sırbistan Kızılyıldız-Türkiye Galatasaray Basketbol Maçı”, Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 3 (14): 176-193.
  6. Karlı İ (2014). Milliyetçilik Ekseninde Spor/Futbol ve Politika. Türkiye’ de Spor ve Medya, Köprü Kitapları, Kayhan Matbaacılık, pp.166, İstanbul.
  7. Maguire J (1993). Globalization, Sport Development and The Media / Sport Production Complex. Sport Sci, Rev, 2: 29-47.
  8. Öztürk F, Zülkadiroğlu Z, İnce G, Şahin M (1999). Yerel Gazetelerde Sporun Yer Alışı. BESBD, 3(2): 1-10.

Ayrıntılar

Birincil Dil

İngilizce

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Ekrem Ağkurt Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

25 Ağustos 2016

Gönderilme Tarihi

3 Ekim 2016

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2016 Cilt: 4 Sayı: Special Issue 1

Kaynak Göster

APA
Tel, M., & Ağkurt, E. (2016). Günlük Yerel Gazetelerde Sporun Yer Alışı (Elazığ İli Örneği). International Journal of Sport Culture and Science, 4(Special Issue 1), 394-403. https://izlik.org/JA95FJ27GS
AMA
1.Tel M, Ağkurt E. Günlük Yerel Gazetelerde Sporun Yer Alışı (Elazığ İli Örneği). IntJSCS. 2016;4(Special Issue 1):394-403. https://izlik.org/JA95FJ27GS
Chicago
Tel, Mikail, ve Ekrem Ağkurt. 2016. “Günlük Yerel Gazetelerde Sporun Yer Alışı (Elazığ İli Örneği)”. International Journal of Sport Culture and Science 4 (Special Issue 1): 394-403. https://izlik.org/JA95FJ27GS.
EndNote
Tel M, Ağkurt E (01 Ekim 2016) Günlük Yerel Gazetelerde Sporun Yer Alışı (Elazığ İli Örneği). International Journal of Sport Culture and Science 4 Special Issue 1 394–403.
IEEE
[1]M. Tel ve E. Ağkurt, “Günlük Yerel Gazetelerde Sporun Yer Alışı (Elazığ İli Örneği)”, IntJSCS, c. 4, sy Special Issue 1, ss. 394–403, Eki. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA95FJ27GS
ISNAD
Tel, Mikail - Ağkurt, Ekrem. “Günlük Yerel Gazetelerde Sporun Yer Alışı (Elazığ İli Örneği)”. International Journal of Sport Culture and Science 4/Special Issue 1 (01 Ekim 2016): 394-403. https://izlik.org/JA95FJ27GS.
JAMA
1.Tel M, Ağkurt E. Günlük Yerel Gazetelerde Sporun Yer Alışı (Elazığ İli Örneği). IntJSCS. 2016;4:394–403.
MLA
Tel, Mikail, ve Ekrem Ağkurt. “Günlük Yerel Gazetelerde Sporun Yer Alışı (Elazığ İli Örneği)”. International Journal of Sport Culture and Science, c. 4, sy Special Issue 1, Ekim 2016, ss. 394-03, https://izlik.org/JA95FJ27GS.
Vancouver
1.Mikail Tel, Ekrem Ağkurt. Günlük Yerel Gazetelerde Sporun Yer Alışı (Elazığ İli Örneği). IntJSCS [Internet]. 01 Ekim 2016;4(Special Issue 1):394-403. Erişim adresi: https://izlik.org/JA95FJ27GS
IntJSCS is published by International Science Culture and Sport Association (ISCSA).