BibTex RIS Kaynak Göster

Determining the Nourishment Knowledge and Habits of the Disabled Children Families

Yıl 2014, Cilt 2 (Özel Sayı 2), 126 - 135, 19.02.2015
https://doi.org/10.14486/IJSCS184

Öz

This research was prepared in order to determine the knowledge, attitudes and behaviors about nutrition of the families of disabled children. This research population constitute Elazig city and the samples constitute 3 special education schools in the province of Elazig. For the data acquisition was used the questionnaire which consists of four sections. The personal information for families consist of 11 items in the first part, the personal information of the children who are incorporated the research consist of 5 items in the second part, the information for the daily diet consist of 3 items in the third part and for the details related to the child's feeding behavior consist of 11 questions in the fourth part.  250 questionnaireswere sent to familiesfor research, but 122 of them were returned.SPSS 15 statistical program was used for the analysis of research data, the level of significance was taken as 0.05.As statistical analysis was shown the personal information’s of families and children who are involved in research and the frequencies and percentage distributionsrelated to the daily nutrition information. For the detection of the differences between the scores which are obtained from the scale and the other factors were applied "T test" and"one-way variance analysis"(anova test). Finally, it was observed that the average of the scores which obtained from the scalefor the information’s about feeding behaviors of the children who participated in the research is near to the lowest average which is obtained generally from the scale. This case suggests that the attitudes towards nutritionof the families and children who included in the research are low. Forming our research group of this particular group of healthy nutrition with nutritional information both in terms of their own health as well as future generations will be important.

Kaynakça

  • Çalıştır B, Dereli F, Eksen M ve Aktaş S (2005).”Muğla Üniversitesi Öğrencilerinin Beslenme Konusunda Bilgi Düzeylerinin Belirlenmesi”, Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 2(2):1-8.
  • Tanır F, Şaşmaz T, Beyhan Y ve Bilici S (2001). “Doğankent Beldesinde Bir Tekstil Fabrikasında Çalışanların Beslenme Durumu”, Türk Tabipler Birliği Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi, Temmuz: 22-25.
  • Baysal A (1993).”Gençliğin Beslenme Sorunları”, Aile ve Toplum Dergisi, 3(1).
  • Tönük B, Gültürk H, Güneyli U vd. (1987). Gıda Tüketimi ve Beslenme, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Ankara.
  • Baysal A (1997). Bilişsel yeteneğin gelişiminde beslenmenin rolü. Beslenme ve Diyet Dergisi 26: (1): 1.
  • Sağlık Çalışanlarında Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarının Değerlendirilmesi (2007). TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni, 6(6).
  • Hemşirelik Yüksekokulu Öğrencilerinin Sağlığı Geliştirme Davranışları. (2005). C.Ü.Hemşirelik Yüksek Okulu Dergisi, 9(2).
  • Önder FO, Kurdoğlu M, Oğuz G, Özben B, Atilla S ve Oral SN (2000). “Gülveren Lisesi Son Sınıf Öğrencilerinin Bazı Beslenme Alışkanlıklarının Saptanması ve Bunun Malnütrisyon Prevalansı ile Olan İlişkisi”, Hacettepe Toplum Hekimliği Bülteni, 21(1).
  • Karakoç A (2006). Sınıf Öğretmenlerinin Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları ve Bu Davranışları Etkileyen Bazı Faktörlerin Belirlenmesi. Yükseklisans Tezi, Sivas: Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelik Programı.
  • Köksal G (2008). Hacettepe Üniversitesi-Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Ankara.
  • Pekcan G (2008). Beslenme Durumunun Saptanması. Sağlık Bakanlığı Yayınları, Ankara.

Engelli Çocukların Ailelerinin Beslenme Bilgi ve Davranışlarının Belirlenmesi

Yıl 2014, Cilt 2 (Özel Sayı 2), 126 - 135, 19.02.2015
https://doi.org/10.14486/IJSCS184

Öz

Bu araştırma, engelli çocuk ailelerinin beslenme hakkındaki bilgi, tutum ve davranışlarını belirlemek amacıyla hazırlanmıştır. Bu araştırmanın evrenini Elazığ ili örneklemini ise Elazığ ilinde bulunan 3 özel eğitim okulu oluşturmaktadır. Verilerin elde edilmesin de dört bölümden oluşan anket formu kullanılmıştır. Birinci bölümde aileye yönelik kişisel bilgiler 11 madde, ikinci bölümde araştırmaya dahil edilen çocuğa yönelik kişisel bilgiler 5 madde, üçüncü bölümde günlük beslenmeye ait bilgiler 3 madde ve dördüncü bölümde çocuğun beslenme davranışlarına ilişkin bilgilere yönelik ölçekli 11 sorudan oluşmaktadır. Araştırma için 250 anket ailelere gönderilmiş ancak bunların 122 tanesi geri dönmüştür. Araştırmada verilerin analizinde SPSS 15 istatistik programı kullanılmış, anlamlılık düzeyi P < 0,05 olarak alınmıştır. İstatistiksel analiz olarak araştırmaya dahil edilen çocukların ve ailelerin kişisel bilgilerini ve günlük beslenme bilgilerine ilişkin frekans ve yüzde dağılımları gösterilmiştir. Diğer faktörlerle ölçekten alınan puan arasındaki farkların tespitinde ise “t testi” ve “tek yönlü varyans analizi” (anova testi) uygulanmıştır. Sonuç olarak araştırmaya katılan ailelerin çocuklarının beslenme davranışlarına ilişkin bilgilere yönelik ölçekten elde ettikleri puan ortalamalarının düşük olduğu görülmektedir. Bu da araştırmaya dahil edilen çocukların ailelerinin beslenmeye yönelik tutumlarının düşük olduğunu göstermektedir. Araştırma grubumuzu oluşturan bu özel grubun beslenme bilgilerine sahip olarak saglıklı beslenmeleri hem kendi sağlıkları hem de gelecek kuşaklar açısındanda önemli olacaktır

Kaynakça

  • Çalıştır B, Dereli F, Eksen M ve Aktaş S (2005).”Muğla Üniversitesi Öğrencilerinin Beslenme Konusunda Bilgi Düzeylerinin Belirlenmesi”, Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 2(2):1-8.
  • Tanır F, Şaşmaz T, Beyhan Y ve Bilici S (2001). “Doğankent Beldesinde Bir Tekstil Fabrikasında Çalışanların Beslenme Durumu”, Türk Tabipler Birliği Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi, Temmuz: 22-25.
  • Baysal A (1993).”Gençliğin Beslenme Sorunları”, Aile ve Toplum Dergisi, 3(1).
  • Tönük B, Gültürk H, Güneyli U vd. (1987). Gıda Tüketimi ve Beslenme, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Ankara.
  • Baysal A (1997). Bilişsel yeteneğin gelişiminde beslenmenin rolü. Beslenme ve Diyet Dergisi 26: (1): 1.
  • Sağlık Çalışanlarında Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarının Değerlendirilmesi (2007). TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni, 6(6).
  • Hemşirelik Yüksekokulu Öğrencilerinin Sağlığı Geliştirme Davranışları. (2005). C.Ü.Hemşirelik Yüksek Okulu Dergisi, 9(2).
  • Önder FO, Kurdoğlu M, Oğuz G, Özben B, Atilla S ve Oral SN (2000). “Gülveren Lisesi Son Sınıf Öğrencilerinin Bazı Beslenme Alışkanlıklarının Saptanması ve Bunun Malnütrisyon Prevalansı ile Olan İlişkisi”, Hacettepe Toplum Hekimliği Bülteni, 21(1).
  • Karakoç A (2006). Sınıf Öğretmenlerinin Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları ve Bu Davranışları Etkileyen Bazı Faktörlerin Belirlenmesi. Yükseklisans Tezi, Sivas: Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelik Programı.
  • Köksal G (2008). Hacettepe Üniversitesi-Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Ankara.
  • Pekcan G (2008). Beslenme Durumunun Saptanması. Sağlık Bakanlığı Yayınları, Ankara.
Toplam 11 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mine Turgut Bu kişi benim

Esra Bayrak Bu kişi benim

Muhammet Baş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 19 Şubat 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt 2 (Özel Sayı 2)

Kaynak Göster

APA Turgut, M., Bayrak, E., & Baş, M. (2015). Determining the Nourishment Knowledge and Habits of the Disabled Children Families. International Journal of Sport Culture and Science, 2(Special Issue 2), 126-135. https://doi.org/10.14486/IJSCS184
IntJSCS is published by International Science Culture and Sport Association (ISCSA).