BibTex RIS Kaynak Göster

The Evaluation of the Nutritional Habits of Athletes Between the Ages of 17-18 Who Perform the Swimming Sports

Yıl 2014, Cilt 2 (Özel Sayı 2), 242 - 254, 19.02.2015
https://doi.org/10.14486/IJSCS196

Öz

Purpose of this research is to determine dietary habits of sporters actively involved in swimming and between ages 17-18.  98 sporters (60 male and 38 female) who swam in the “Anatolian Cup” swimming competition organized in Malatya province in the East Anatolian Region, constitute population of the study.  Sporters have participated in a survey that consisted of two parts.  First part of the survey is about personal information, and second part includes questions about nutrition. When the results of the survey were evaluated, it was established that most of the sporters made exercise between 3 and 5 hours in one week, and they are doing this sports for about 4 years.  It was determined that sporters generally acquired their knowledge about nutrition from their coaches or sports friends.  They indicated that they usually eat their last meal 3-4 hours before the competition, they pay attention this meal to consist from light food, they prefer food like honey and butter in order to increase their energy before the competition, and the energy they need is between 4000-5000 kcal.  It is observed that they received protein for contribution to recovery period after the competition and training.  It is also revealed that most of the sporters skip breakfast and eat only 2 meals in a day, and they are not taking any snacks.  They explained the reason as they don’t have enough time and they wake up late.  Sporters in the research group think that doping is harmful even though it improves the performance; however most of them state that they can take doping for a prize or money. It will be beneficial to organize trainings, seminars for sporters and coaches on the subject of foods to be eaten by the sporters and their importance on the performance of the sporters. 

Kaynakça

  • Aslan FN (1995). Profosyenel Futbolcuların Beslenme Bilgi Ve Alışkanlıkları, Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • Baysal A(2002). Beslenme; Hacettepe Üniversitesi Sağlık Teknolojisi Yüksekokulu Beslenme Ve Diyetetik Bölümü, Hatiboğlu Yayını Ankara.
  • Beyhan Y, Ersoy G(1988). Basketbolcuların Beslenme Bilgi, Tutum ve Alışkanlıkları, Spor Hekimliği Dergisi, 23; 3.
  • Ersoy G(2001). Okul Çağı ve Spor Yapan Çocukların Beslenmesi, Hacettepe Üniversitesi Beslenme Ve Diyetetik Bölümü, Ankara.
  • Günay M, Cicioğlu İ (2001). Spor Fizyolojisi; Gazi Kitabevi,Ankara.
  • Kasap G,Yücesan S(1983). Kısa ve Orta Mesafeli Koşucuların Beslenme Bilgi ve Sağlık Araştırması, Spor Hekimliği Dergisi, 18;1.
  • Kayahan Ö, Kuter M, Akkuş H, Gündüz H(1992). Elit Takım Oyuncularının Beslenme Alışkanlıkları ve Sağlık Durumları Üzerine Bir Araştırma; Spor Hekimliği Dergisi, 27; 4.
  • Peker S(1996). Sporda Beslenme 3.Cilt, Gen Matbaacılık ve Reklamcılık, Ankara.
  • Sağlam F(1993). Futbolcuların Beslenme Alışkanlıkları, Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi,Cilt4. Sayı:2 Ankara.
  • Şanlıer N, Arılı M (2000). Üniversitede Okuyan Beslenme Eğitimi Alan Kız Öğrencilerin Beslenme Durumları, Günlük Enerji Alımları ve Harcamaları, Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi Ve Spor Yüksekokulu Dergisi, Ankara.
  • Yaman F (2000). Müsabaka Dönemi Sporcu Beslenmesi, Atletizm Bilim Ve Teknoloji Dergisi, Ankara.
  • Yıldıran İ (2000). Antrenörlerin Beslenme Bilgi ve Alışkanlıkları, Hacettepe Üniversitesi Atletizm Bilim Ve Teknolojisi Dergisi, Sayı: 40 Ankara.
  • Yücesan S, Sürücüoğlu S, Akman M(1988). Tekvandocuların Beslenme ve Başarı Durumları Üzerine Bir Araştırma; Spor Hekimliği Dergisi; 19; 3.

17-18 Yaşlarındaki Yüzme Sporu Yapan Sporcuların Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi

Yıl 2014, Cilt 2 (Özel Sayı 2), 242 - 254, 19.02.2015
https://doi.org/10.14486/IJSCS196

Öz

Bu araştırmanın amacı 17–18 yaş aralığında yüzme sporuyla uğraşan aktif sporcuların beslenme alışkanlıklarının belirlenmesidir. Araştırmanın örneklemini Doğu Anadolu Bölgesi Malatya ilinde yapılan „Anadolu Kupası‟ yarışmasında yüzen 98 (60 erkek,38 bayan) sporcu oluşturmaktadır. Sporculara II bölümden oluşan bir anket uygulanmıştır. Anketin I. bölümü kişisel bilgilerden oluşan, II. bölümü beslenme bilgisi sorularını içermektedir. Araştırma sonuçları değerlendirildiğinde bu sporcuların genelinin haftada 3 ile 5 saat arasında antrenman yaptıkları, ortalama 4 yıldır bu sporla uğraştıkları görülmüştür. Sporcuların genelinin beslenme hakkındaki bilgilerinin antrenörlerinden veya sporcu arkadaşlarından edindikleri saptanmıştır. Müsabaka öncesi son yemeği 3-4 saat önceden yedikleri, seçtikleri yemeğin hafif yiyecekler olmasına dikkat ettikleri, müsabakadan önce enerji arttırmak için genelde bal ve tereyağı gibi besinleri tercih ettikleri ve ihtiyaçları olan enerjinin ortalama 4000-5000 kcal olduğunu belirtmişlerdir. Müsabaka ve antrenman sonrasında toparlanma süresine katkı sağlanması için protein aldıkları görülmüştür. Sporcuların geneli sabah kahvaltısını atlayıp günde 2 öğün beslenmekte ve ara öğün almadıkları tespit edilmiştir. Bunun sebebini vakitlerinin olmayışına ve geç uyandıklarına bağlamışlardır. Araştırma grubunu oluşturan sporcular doping maddelerinin performansı arttırsa bile zararlı olduğunu düşünmektedir fakat ödül ve para sonucunda bir çoğu zararlı olan doping maddelerini kullanabileceklerini söylemektedir. Ülkemizde sporcu eğitiminde alınacak besinler ve bu besinlerin sporcu performansındaki önemleri üzerinde daha detaylı bir şekilde sporculara ve antrenörlere bu konu hakkında eğitimler, seminerler yapılması faydalı olacaktır

Kaynakça

  • Aslan FN (1995). Profosyenel Futbolcuların Beslenme Bilgi Ve Alışkanlıkları, Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • Baysal A(2002). Beslenme; Hacettepe Üniversitesi Sağlık Teknolojisi Yüksekokulu Beslenme Ve Diyetetik Bölümü, Hatiboğlu Yayını Ankara.
  • Beyhan Y, Ersoy G(1988). Basketbolcuların Beslenme Bilgi, Tutum ve Alışkanlıkları, Spor Hekimliği Dergisi, 23; 3.
  • Ersoy G(2001). Okul Çağı ve Spor Yapan Çocukların Beslenmesi, Hacettepe Üniversitesi Beslenme Ve Diyetetik Bölümü, Ankara.
  • Günay M, Cicioğlu İ (2001). Spor Fizyolojisi; Gazi Kitabevi,Ankara.
  • Kasap G,Yücesan S(1983). Kısa ve Orta Mesafeli Koşucuların Beslenme Bilgi ve Sağlık Araştırması, Spor Hekimliği Dergisi, 18;1.
  • Kayahan Ö, Kuter M, Akkuş H, Gündüz H(1992). Elit Takım Oyuncularının Beslenme Alışkanlıkları ve Sağlık Durumları Üzerine Bir Araştırma; Spor Hekimliği Dergisi, 27; 4.
  • Peker S(1996). Sporda Beslenme 3.Cilt, Gen Matbaacılık ve Reklamcılık, Ankara.
  • Sağlam F(1993). Futbolcuların Beslenme Alışkanlıkları, Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi,Cilt4. Sayı:2 Ankara.
  • Şanlıer N, Arılı M (2000). Üniversitede Okuyan Beslenme Eğitimi Alan Kız Öğrencilerin Beslenme Durumları, Günlük Enerji Alımları ve Harcamaları, Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi Ve Spor Yüksekokulu Dergisi, Ankara.
  • Yaman F (2000). Müsabaka Dönemi Sporcu Beslenmesi, Atletizm Bilim Ve Teknoloji Dergisi, Ankara.
  • Yıldıran İ (2000). Antrenörlerin Beslenme Bilgi ve Alışkanlıkları, Hacettepe Üniversitesi Atletizm Bilim Ve Teknolojisi Dergisi, Sayı: 40 Ankara.
  • Yücesan S, Sürücüoğlu S, Akman M(1988). Tekvandocuların Beslenme ve Başarı Durumları Üzerine Bir Araştırma; Spor Hekimliği Dergisi; 19; 3.
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mine Turgut Bu kişi benim

Buse Argun Bu kişi benim

Mücahit Sarıkaya

Vedat Çınar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 19 Şubat 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt 2 (Özel Sayı 2)

Kaynak Göster

APA Turgut, M., Argun, B., Sarıkaya, M., Çınar, V. (2015). 17-18 Yaşlarındaki Yüzme Sporu Yapan Sporcuların Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi. International Journal of Sport Culture and Science, 2(Special Issue 2), 242-254. https://doi.org/10.14486/IJSCS196
IntJSCS is published by International Science Culture and Sport Association (ISCSA).