Araştırma Makalesi

Büyümüş De Küçülmüşler Bir Reklam Çözümlemesi "Pınar Sosis"

Cilt: 1 Sayı: 1 1 Mayıs 2012
Safiye Kırlar Barokas
PDF İndir
TR EN

Büyümüş De Küçülmüşler Bir Reklam Çözümlemesi "Pınar Sosis"

Öz

Eğlendiren eğlendirirken de bilgilendiren televizyon 20. yüzyıldan bu yana birçok olumlu ve olumsuz etkileriyle yaşamın bir parçası durumundadır. Böylesi etkili bir teknolojinin yuvaların içine girdiği ve eğlence programlarından reklamlara kadar tüm programların insanların yaşamlarını etkilediği bir gerçektir. Bu etkilerin olumsuz yönlerinin en aza indirgenmesi için de televizyonun tüm programlarını denetleme amacıyla üst kurullar kurulmuştur. Üst kurulların tüm kanalların tüm programlarını denetlemeleri ne yazık ki olası değildir. Ancak, yetişkinleri ve çocukları televizyonun istenmeyen olumsuz etkilerinden uzaklaştırmanın yollarından en önemlilerinden biri, belki de en başında geleni bilinçli izleyici kitlesi yaratmakla olasıdır. Özellikle televizyonun çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimleri üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirmek için ailelere önemli görevler düşmektedir.

İletişim mecraları içinde özellikle televizyon, çocukların ilgi alanının içinde yer alırken, televizyon reklamları; rengiyle, sesiyle ve hareketliliğiyle çocukların ilgisini en uç noktalara taşır. Ancak reklamları izleyen çocuklar reklamların olumsuz etkilerine hedef olabilirler. Çocuklar reklamlardan, reklamı izleyen ve reklam filminde oynayan çocuk olarak iki türlü etkilenmektedir. Çalışmada üzerinde özellikle durulması gereken konu, reklamı izleyen çocuklar ve reklamların olumsuz etkilerinin neler olduğudur. Bu bağlamda yapılacak çalışmada, çocuk ürününü sunan ve çocuk oyuncuları kullanan reklam filmleri içinden seçilen ve 2007 yılında gösterime giren “pınar sosis” reklamlarından iki reklam filmi incelenecektir. Reklam filmlerinin konusu, çocukların büyüklerine öykünüp aynı onlar gibi davranmalarını içerir. Bu bağlamda seçilen reklam filmi göstergebilimsel çözümleme yöntemiyle incelenecektir. Çözümlemenin amacı, izlenen reklam filminin çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerinin ortaya çıkarılmasıdır. Bu etkiler konuyla ilgili bazı kuramlarla desteklenecektir.

Anahtar Kelimeler

Çocukluk,televizyon,reklam,göstergebilim,iletişim

Kaynakça

  1. Akçalı, Seda İçin (2007). Tüketim Toplumunda Çocuğun Yitişi, İstanbul, Ebabil Yayınları
  2. Bowie, Malcolm (2007) Lacan, Ankara, Dost Kitapevi
  3. Briggs.,A.,Burke, Peter (2004) Medyanın Toplumsal Tarihi, İstanbul, İzdüşüm yayınları Chomsky, Noam (1999).
  4. Medya Gerçeği, Çev. Abdullah Yılmaz, Tam Zamanlar Yay Çaplı, Bülent. (2002) Medya ve Etik, İstanbul, İmge Kitapevi.
  5. Ertürk, D. Y., Gül, A. (2006) Çocuğunuzu Televizyona Teslim Etmeyin Medya Okuryazarı Olun, Ankara, Nobel Yayın No: 969
  6. Everett, S., (1994) The Endanger Post-modern Childhood, İntermedia, April-May. C.22, No.2
  7. İnceoğlu, Yasemin, (2007) Medya Okuryazarlığı, Medyayı Doğru Okumak, İstanbul, Kalemus Yayınları
  8. Jung, Carl, G (2007) İnsan ve Sembolleri, Çev. Ali Nahit Babaoğlu, İstanbul, Okyan Us yayınları
  9. Kağıtçıbaşı, Çiğdem, (1996), İnsan ve İnsanlar. İstanbul. Evrim Basım Yayım Dağıtım
  10. Kıray, B. Mübeccel .(2005) Tüketim Normları Üzerine Karşılaştırmalı Bir Araştırma, İstanbul Bağlam Yayınları

Kaynak Göster

APA
Kırlar Barokas, S. (2012). Büyümüş De Küçülmüşler Bir Reklam Çözümlemesi "Pınar Sosis". İstanbul Arel Üniversitesi İletişim Çalışmaları Dergisi, 1(1), 173-197. https://izlik.org/JA92CD68YM
AMA
1.Kırlar Barokas S. Büyümüş De Küçülmüşler Bir Reklam Çözümlemesi "Pınar Sosis". İSAÜİÇDER. 2012;1(1):173-197. https://izlik.org/JA92CD68YM
Chicago
Kırlar Barokas, Safiye. 2012. “Büyümüş De Küçülmüşler Bir Reklam Çözümlemesi ‘Pınar Sosis’”. İstanbul Arel Üniversitesi İletişim Çalışmaları Dergisi 1 (1): 173-97. https://izlik.org/JA92CD68YM.
EndNote
Kırlar Barokas S (01 Mayıs 2012) Büyümüş De Küçülmüşler Bir Reklam Çözümlemesi "Pınar Sosis". İstanbul Arel Üniversitesi İletişim Çalışmaları Dergisi 1 1 173–197.
IEEE
[1]S. Kırlar Barokas, “Büyümüş De Küçülmüşler Bir Reklam Çözümlemesi ‘Pınar Sosis’”, İSAÜİÇDER, c. 1, sy 1, ss. 173–197, May. 2012, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA92CD68YM
ISNAD
Kırlar Barokas, Safiye. “Büyümüş De Küçülmüşler Bir Reklam Çözümlemesi ‘Pınar Sosis’”. İstanbul Arel Üniversitesi İletişim Çalışmaları Dergisi 1/1 (01 Mayıs 2012): 173-197. https://izlik.org/JA92CD68YM.
JAMA
1.Kırlar Barokas S. Büyümüş De Küçülmüşler Bir Reklam Çözümlemesi "Pınar Sosis". İSAÜİÇDER. 2012;1:173–197.
MLA
Kırlar Barokas, Safiye. “Büyümüş De Küçülmüşler Bir Reklam Çözümlemesi ‘Pınar Sosis’”. İstanbul Arel Üniversitesi İletişim Çalışmaları Dergisi, c. 1, sy 1, Mayıs 2012, ss. 173-97, https://izlik.org/JA92CD68YM.
Vancouver
1.Safiye Kırlar Barokas. Büyümüş De Küçülmüşler Bir Reklam Çözümlemesi "Pınar Sosis". İSAÜİÇDER [Internet]. 01 Mayıs 2012;1(1):173-97. Erişim adresi: https://izlik.org/JA92CD68YM