TR
EN
Üniversite Öğrencilerinin Öğretim Elemanlarından Kalite Beklentileri: Bir Alan Araştırması
Öz
21. yüzyılda teknolojinin ve küreselleşmenin hızlı bir gelişim göstermesi sonucu hizmet kalitesinin önemi artmıştır. Günümüzde hizmet sektöründe faaliyet gösteren işletmeler arasında kıyasıya bir rekabet yaşanmaktadır. Hizmet sektöründe faaliyet gösteren üniversiteler hem ulusal hem de uluslararası alanda faaliyetlerini en üst düzeyde sürdürmeleri gerekmektedir. Bu çalışmada, daha kaliteli bir öğretim elemanı kadrosu, daha bilgili bir öğrenci kitlesi ve daha başarılı bir üniversite eğitiminin gerçekleştirilmesine katkı sağlamak amacıyla üniversite öğrencilerinin öğretim elemanlarından beklentileri ve bu beklentilerin önem derecelerinin belirlemesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla, Uşak Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Ulubey Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin öğretim elemanlarına yönelik kalite beklentileri belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmada, öğrencilerin bir öğretim elamanından beklediği kalite unsurlarının neler olduğu ve bu unsurların önem dereceleri ile belirlenen kalite unsurlarının hangi faktörler içerisinde yer aldığı incelenmiştir. Çalışma 1283 fakülte ve yüksekokul öğrencisi üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre öğrencilerin öğretim elemanlarını en çok ders içi davranışları ve ders dışındaki çalışmalara verdikleri katkılar açısından değerlendirdikleri belirlenmiştir. Çalışmada 19 adet ifadeyi içeren beş boyutlu bir kalite beklenti ölçeği kullanılmıştır (somut özellikler, empati, yeterlilik, güven, güvenirlik).
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- AÇAN, Bora ve SAYDAN, Reha (2009), “Öğretim elemanlarının akademik kalite özelliklerinin de- ğerlendirilmesi: Kafkas Üniversitesi İİBF Örne- ği”, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 13 (2): 225-253.
- ANDALEEB, S., Saad (1998), “Determinants of Cus- tomer Satisfaction with Hospitals: A Managerial Model”, International Journal of Health Care Qu- ality Assurance, 11 (6): 181-187.
- BÖKEOĞLU, Ö., Çokluk ve YILMAZ, Kürşad (2007), “Üniversite Öğrencilerinin Fakülte Ya- şamının Niteliğine İlişkin Görüşlerinin Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi”, Ankara Üni- versitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 40 (2): 179-204.
- ÇAĞLAYAN, Ahmet (2003), “Eğitimde Kalite Yolcu- luğu”, Gülhane Yayınları, İstanbul.
- DOĞAN, Elife (2002), “Eğitimde Toplam Kalite Yö- netimi”, Academy Plus Yayınevi, Ankara.
- DOĞAN, Elife, APAYDIN, Çiğdem ve ÖNEN, Öz- gür (2006), “Eğitim Hizmetlerinde Toplam Ka- lite Yönetimi ve Kalite Politikası”, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Der- gisi, (11): 59-79.
- GÖRMÜŞ, A., Şahin, AYDIN, Serdar ve AYDIN, Müfit (2013), “Yükseköğretim Kurumlarında Öğrenci Şikâyetlerinin ve Şikâyet Yönetiminin Değerlendirilmesi”, Uşak Üniversitesi Sosyal Bi- limler Dergisi, 6 (3): 167-190.
- GUMMESSON, Evert. (1991), “Truths and Myths in Service Quality”, International Journal of Service Industry Management, 2 (3): 7-16.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
1 Mart 2016
Gönderilme Tarihi
1 Mart 2016
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 1970 Cilt: 18 Sayı: 1
APA
Soba, D. D. M., & Şimşek, Ö. G. A. (2016). Üniversite Öğrencilerinin Öğretim Elemanlarından Kalite Beklentileri: Bir Alan Araştırması. ISGUC The Journal of Industrial Relations and Human Resources, 18(1), 116-138. https://izlik.org/JA94GH55BX
AMA
1.Soba DDM, Şimşek ÖGA. Üniversite Öğrencilerinin Öğretim Elemanlarından Kalite Beklentileri: Bir Alan Araştırması. isguc. 2016;18(1):116-138. https://izlik.org/JA94GH55BX
Chicago
Soba, Doç. Dr. Mustafa, ve Öğr. Grv. Ali Şimşek. 2016. “Üniversite Öğrencilerinin Öğretim Elemanlarından Kalite Beklentileri: Bir Alan Araştırması”. ISGUC The Journal of Industrial Relations and Human Resources 18 (1): 116-38. https://izlik.org/JA94GH55BX.
EndNote
Soba DDM, Şimşek ÖGA (01 Mart 2016) Üniversite Öğrencilerinin Öğretim Elemanlarından Kalite Beklentileri: Bir Alan Araştırması. ISGUC The Journal of Industrial Relations and Human Resources 18 1 116–138.
IEEE
[1]D. D. M. Soba ve Ö. G. A. Şimşek, “Üniversite Öğrencilerinin Öğretim Elemanlarından Kalite Beklentileri: Bir Alan Araştırması”, isguc, c. 18, sy 1, ss. 116–138, Mar. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA94GH55BX
ISNAD
Soba, Doç. Dr. Mustafa - Şimşek, Öğr. Grv. Ali. “Üniversite Öğrencilerinin Öğretim Elemanlarından Kalite Beklentileri: Bir Alan Araştırması”. ISGUC The Journal of Industrial Relations and Human Resources 18/1 (01 Mart 2016): 116-138. https://izlik.org/JA94GH55BX.
JAMA
1.Soba DDM, Şimşek ÖGA. Üniversite Öğrencilerinin Öğretim Elemanlarından Kalite Beklentileri: Bir Alan Araştırması. isguc. 2016;18:116–138.
MLA
Soba, Doç. Dr. Mustafa, ve Öğr. Grv. Ali Şimşek. “Üniversite Öğrencilerinin Öğretim Elemanlarından Kalite Beklentileri: Bir Alan Araştırması”. ISGUC The Journal of Industrial Relations and Human Resources, c. 18, sy 1, Mart 2016, ss. 116-38, https://izlik.org/JA94GH55BX.
Vancouver
1.Doç. Dr. Mustafa Soba, Öğr. Grv. Ali Şimşek. Üniversite Öğrencilerinin Öğretim Elemanlarından Kalite Beklentileri: Bir Alan Araştırması. isguc [Internet]. 01 Mart 2016;18(1):116-38. Erişim adresi: https://izlik.org/JA94GH55BX