Bu çalışmada, Çumra Şeker Fabrikası şeker üretim süreci sürekli akışlı açık sistem olarak kabul edilerek ve 2006/2007 yılının işletme verileri kullanılarak termodinamiğin ikinci kanununa göre analiz edilmiştir. Sürece ait enerji ve ekserji sonuçları kullanılarak termodinamiğin I. Kanun ve II. Kanun verimleri hesaplanmıştır. Giren ve çıkan ürünlerin ekserji değerleri kullanılarak Grassman diyagramı çizilmiştir. Çalışmanın neticesinde sistemdeki önemli kayıplar sayısal olarak ortaya konmuş ve enerji tasarrufu yapılabilecek yerler tespit edilmiştir
In this study the production process Cumra Sugar Factory has been accepted as a continuous flow open system, and production process of the system, and production process of the system has been analysed aaccording to the second law of thermodynsmics by using the values of 2006/2007 years. The efficiency of firsth and second laws of thermodynamics has been calculated by using the results of energy nad exergy belonging to teh process. The grassman diagram has been drawn by considering the values of exergy input and output. As a result of the study, the important losses in the system have been pointed out as numerical, and the zones, where energy saving will be ensured, have been designated
Other ID | JA89FT63NM |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2010 |
Published in Issue | Year 2010 Volume: 30 Issue: 2 - Volume: 30 Issue: 2 |