EN
TR
Öğretim Elemanlarının Büyük Veri Farkındalık ve Eğitim Beklentilerinin Değerlendirilmesi
Öz
Bu çalışmanın amacı, öğretim elemanlarının büyük veri alanı ile ilgili farkındalık ve eğitimle alakalı beklentilerinin değerlendirilerek belirlenmesidir. Bu doğrultuda öğretim elemanlarının büyük veri ile ilgili, aşina oldukları ve kullandıkları yazılımları, akademik ilgileri ve eğitimle alakalı beklentileri ortaya konulmuştur. Araştırmaya, Ankara ilinde belirlenen üniversitelerin Bilgisayar Mühendisliği, Matematik, İstatistik ve Yönetim Bilişim Sistemleri bölümlerinde ders veren 153 öğretim elemanı veri sağlamıştır. Anket verilerinin analizi için SPSS 20.0 yazılımı ile veri analizi yöntemlerinden t-testi analizi kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, öğretim elemanları tarafından en çok aşina olunan büyük veri yazılımları Oracle Big Data, Apache Hadoop, Microsoft Hadoop ve Spark, en çok kullanılan yazılımlar ise sırayla Apache Hadoop, Oracle Big Data, Spark ve HDFS olmuştur. Öğretim elemanlarının büyük veriyle ilgili akademik ilgilenimleri, tamamlamakta oldukları veya halen devam eden akademik çalışmaları üzerinden gösterilmiştir. Akademisyenlerin, devam eden proje sayısının, tamamlanmış proje sayısının iki katından fazla olduğu göz önünde bulundurulduğunda büyük veri alanına olan akademik ilgilerinin arttığı anlaşılmaktadır. Büyük veri ile ilgili eğitim beklentileri ise, anket formunda yer alan ifadelerin ortalama ve standart sapma değerleri tek örneklem t-testi sonuçlarıyla birlikte paylaşılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- ACM and IEEE. (2005). Computing Curricula 2005, The Overview Report. The Association for Computing Machinery (ACM) and The Computer Society (IEEE-CS), 1-56.
- ACM and IEEE. (2013). Computer Science Curricula 2013, Curriculum Guidelines for Undergraduate Degree Programs in Computer Science. ACM and IEEE CS, 1-514.
- ACM and IEEE. (2020). Computing Curricula 2020, A Computing Curricula Series Report Version 44. ACM and IEEE CS, 1-207.
- Anshari, M., Alas, Y., Sabtu, N. P. H., & Hamid, M. S. A. (2016). Online Learning: trends, issues and challenges in the Big Data Era. Journal of e-Learning and Knowledge Society, 12(1), 121-134.
- AYTAÇ, Z., & BİLGE, H. Ş. (2020). Big data analytics in higher education: a systematic review. Journal of Internet Applications and Management, 11(2), 81-99.
- BachelorsPortal. (2021). Bachelor Degrees. URL: https://www.bachelorsportal.com/search/#q=di-282|lv-bachelor Son Erişim Tarihi: 12.01.2021
- Beyer, M.A. & Laney, D., (2012). The Importance of “Big Data”: A Definition. Gartner Publications, pp.1–9.
- Boyd, D. & Crawford, K., (2012). Critical Questions for Big Data. Information, Communication & Society, 15(5), pp.662–679.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Yöneylem
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
24 Ekim 2021
Gönderilme Tarihi
12 Ekim 2021
Kabul Tarihi
16 Ekim 2021
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2021 Cilt: 2 Sayı: 2