Araştırma Makalesi

ŞEHİR, ŞAİR VE YÖNETİM: HORATİUS VE MARTİALİS’İN ROMA İMGESİ ÜZERİNE KARŞILAŞTRIMA

Cilt: 10 Sayı: 2 30 Aralık 2025
PDF İndir
EN TR

ŞEHİR, ŞAİR VE YÖNETİM: HORATİUS VE MARTİALİS’İN ROMA İMGESİ ÜZERİNE KARŞILAŞTRIMA

Öz

Bu makale antik Roma'nın şehir yönetimine, Roma’nın iki büyük hicivcisinin edebi üretimlerinin yönleri aracılığıyla bakma çabasıdır. Bu çaba, durmadan değişen antik Roma şehrini yalnızca arkeolojik kalıntılar aracılığıyla değil, aynı zamanda orada yaşayan ve şehri farklı şekillerde deneyimleyen sosyal grupların ve bireylerin bakış açısıyla incelemeye çalışmaktan ileri gelmektedir. Bu iki büyük Roma şairinin gözünden Roma şehrinin temsilini incelemek, onların kentsel peyzajlara yaptığı göndermeler üzerinden bir antik Roma şehri okuması yapmak, kentsel gerçekliğin edebi temsil üzerindeki belirleyici gücünü tespit etmek, aynı şekilde kentsel çevre ile edebi metinlerin arasındaki geniş ilişkiyi ortaya koymak, bu şairlerin yaşadıkları dönemlerdeki antik kentsel mekân ve yapılara daha geniş bir perspektiften bakmayı sağlayacaktır. Bu amaçla çalışma ayrı dönemlerde yaşamış ve yaşadıkları Roma’yı tasvir etmiş hiciv şairleri olan Quintus Horatius Flaccus (M.Ö. 65- M.Ö. 8) ve Marcus Valerius Martialis (40-102?)’in edebi üretimlerine odaklanmaktadır. Horatius ve Martialis’in şiirlerini edebî analiz ile kentsel tarih perspektifini birleştiren karşılaştırmalı bir yöntemle inceleyerek, Roma’nın şehir yönetiminde düzen–ölçülülük idealleri ile kozmopolit ve kaotik gerçekliklerin iç içe geçtiğini ortaya koymaktadır. Horatius’un düzen ve ölçülülüğü öne çıkaran mesafeli Roma tasavvuru ile Martialis’in karmaşayı, çeşitliliği ve kozmopolitliği resmeden içerden bakışı, antik kentin şehir yönetiminde idealler ile gerçeklik arasındaki gerilimi gözler önüne sermektedir.

Anahtar Kelimeler

Etik Beyan

Bu çalışma için etik kurul iznine gerek yoktur. Yazar, kendisi ve / veya diğer üçüncü kişi ve kurumlarla çıkar çatışmasının olmadığını beyan eder.

Kaynakça

  1. Beacham, R. C. (1999). Spectacle Entertainments of Early Imperial Rome. New Haven and London: Yale University Press.
  2. Beard, M. (2018). SPQR, Antik Roma Tarihi. İ. Sağlamer (Çev.). İstanbul: Pegasus Yayınları.
  3. Cary, M. (1937). The Municipal Legislation of Julius Caesar. Journal of Roman Studies, 27(1), 48-53.
  4. Edwards, C. (1993). The Politics of Immorality in Ancient Rome. Cambridge: Cambridge University Press.
  5. Fagan, G. G. (1999). Bathing in Public in the Roman World. Ann Arbor: University of Michigan Press.
  6. Farre, B. H. (1977). Is Horace Really an ‘Urbane’ Satirist? L'Antiquité Classique, 46(1), 159-172.
  7. Favro, D. (2007). Making Rome a World City. K. Galinsky (Ed.) The Cambridge Companion to the Age of Augustus içinde (s. 234-263). Cambridge: Cambridge University Press.
  8. Fitzgerald, W. (2008). Martial: The World of Epigram. Chicago: University of Chicago Press.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Aralık 2025

Gönderilme Tarihi

5 Ekim 2025

Kabul Tarihi

14 Aralık 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Cilt: 10 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Ovalı, T. (2025). ŞEHİR, ŞAİR VE YÖNETİM: HORATİUS VE MARTİALİS’İN ROMA İMGESİ ÜZERİNE KARŞILAŞTRIMA. Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, 10(2), 112-134. https://izlik.org/JA44LN76SZ
AMA
1.Ovalı T. ŞEHİR, ŞAİR VE YÖNETİM: HORATİUS VE MARTİALİS’İN ROMA İMGESİ ÜZERİNE KARŞILAŞTRIMA. İSMUS - JMP. 2025;10(2):112-134. https://izlik.org/JA44LN76SZ
Chicago
Ovalı, Turgay. 2025. “ŞEHİR, ŞAİR VE YÖNETİM: HORATİUS VE MARTİALİS’İN ROMA İMGESİ ÜZERİNE KARŞILAŞTRIMA”. Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi 10 (2): 112-34. https://izlik.org/JA44LN76SZ.
EndNote
Ovalı T (01 Aralık 2025) ŞEHİR, ŞAİR VE YÖNETİM: HORATİUS VE MARTİALİS’İN ROMA İMGESİ ÜZERİNE KARŞILAŞTRIMA. Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi 10 2 112–134.
IEEE
[1]T. Ovalı, “ŞEHİR, ŞAİR VE YÖNETİM: HORATİUS VE MARTİALİS’İN ROMA İMGESİ ÜZERİNE KARŞILAŞTRIMA”, İSMUS - JMP, c. 10, sy 2, ss. 112–134, Ara. 2025, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA44LN76SZ
ISNAD
Ovalı, Turgay. “ŞEHİR, ŞAİR VE YÖNETİM: HORATİUS VE MARTİALİS’İN ROMA İMGESİ ÜZERİNE KARŞILAŞTRIMA”. Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi 10/2 (01 Aralık 2025): 112-134. https://izlik.org/JA44LN76SZ.
JAMA
1.Ovalı T. ŞEHİR, ŞAİR VE YÖNETİM: HORATİUS VE MARTİALİS’İN ROMA İMGESİ ÜZERİNE KARŞILAŞTRIMA. İSMUS - JMP. 2025;10:112–134.
MLA
Ovalı, Turgay. “ŞEHİR, ŞAİR VE YÖNETİM: HORATİUS VE MARTİALİS’İN ROMA İMGESİ ÜZERİNE KARŞILAŞTRIMA”. Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, c. 10, sy 2, Aralık 2025, ss. 112-34, https://izlik.org/JA44LN76SZ.
Vancouver
1.Turgay Ovalı. ŞEHİR, ŞAİR VE YÖNETİM: HORATİUS VE MARTİALİS’İN ROMA İMGESİ ÜZERİNE KARŞILAŞTRIMA. İSMUS - JMP [Internet]. 01 Aralık 2025;10(2):112-34. Erişim adresi: https://izlik.org/JA44LN76SZ