Araştırma Makalesi

Doğa Temelli Çocuk Oyun Alanlarında Mekânsal Tasarım Yaklaşımları ve Yapay Zeka Temelli Tasarım Önerileri

Cilt: 7 Sayı: 2 11 Ağustos 2026
PDF İndir
TR EN

Doğa Temelli Çocuk Oyun Alanlarında Mekânsal Tasarım Yaklaşımları ve Yapay Zeka Temelli Tasarım Önerileri

Öz

Bu çalışma, doğa temelli çocuk oyun alanlarının mekânsal tasarım bileşenlerini incelemeyi ve elde edilen bulgular doğrultusunda kavramsal tasarım önerileri geliştirmeyi amaçlamaktadır. Araştırmada literatür incelemesi ve karşılaştırmalı örnek alan analizi yöntemleri birlikte kullanılmıştır. Çalışma kapsamında dünya ve Türkiye’den seçilen doğa temelli oyun alanları; topografya kullanımı, bitkisel öğelerle etkileşim, su ile etkileşim, doğal malzeme kullanımı, loose parts kullanımı ile risk ve keşif olanakları kriterleri doğrultusunda değerlendirilmiştir. Sonuçlar, uluslararası örneklerde doğa temelli oyun alanı tasarım ilkelerinin daha bütüncül biçimde uygulandığını göstermiştir. Doğal malzeme kullanımı her iki örnek grubunda da öne çıkarken, su ile etkileşim, loose parts kullanımı ve topografik çeşitlilik kriterlerinde dünya örnekleri daha yüksek değerlere ulaşmıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda doğa temelli oyun alanlarının temel tasarım bileşenleri belirlenmiş ve bu bileşenler farklı mekânsal organizasyonlar altında yorumlanarak dört kavramsal tasarım modeli geliştirilmiştir. Tasarım modellerinin görselleştirilmesinde ChatGPT ve Gemini platformlarının yapay zekâ destekli görüntü üretim araçlarından yararlanılmıştır. Sonuç olarak çalışma, doğa temelli oyun alanlarının mekânsal tasarımına ilişkin temel bileşenleri ortaya koymakta ve farklı tasarım senaryolarına yönelik bir çerçeve sunmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. [1] Moore, R. C., The need for nature: A childhood right, Social Justice, 24(3), 203–220, (1997).
  2. [2] Chawla, L., Benefits of Nature Contact for Children, Journal of Planning Literature, 30(4), 433–452, (2015).
  3. [3] Dresp-Langley, B., Children’s Health in the Digital Age, International Journal of Environmental Research and Public Health, 17(9), 3240, (2020).
  4. [4] Edwards, R. C., ve Larson, B. M. H., When screens replace backyards: strategies to connect digital-media-oriented young people to nature, Environmental Education Research, 26(7), 950–968, (2020).
  5. [5] Louv, R., Last Child in the Woods: Saving Our Children from Nature-Deficit Disorder, Algonquin Books, (2005).
  6. [6] Moll, A., Collado, S., Staats, H., ve Corraliza, J. A., Restorative effects of exposure to nature on children and adolescents: A systematic review, Journal of Environmental Psychology, 84, 101884, (2022).
  7. [7] Nikkhou, A., ve Tezer, A., Nature-deficit disorder in modern cities, In WIT Transactions on Ecology and the Environment, 241, 151–162, WIT Press, (2020).
  8. [8] Karsten, L., It all used to be better? Different generations on continuity and change in urban children’s daily use of space, Children’s Geographies, 3(3), 275–290, (2005).

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Mimarlık (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

11 Ağustos 2026

Gönderilme Tarihi

12 Haziran 2026

Kabul Tarihi

29 Temmuz 2026

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Alaca, D., & Ender Altay, E. (2026). Doğa Temelli Çocuk Oyun Alanlarında Mekânsal Tasarım Yaklaşımları ve Yapay Zeka Temelli Tasarım Önerileri. Uluslararası Bilim Teknoloji ve Tasarım Dergisi, 7(2), 234-259. https://izlik.org/JA48GE46MM
AMA
1.Alaca D, Ender Altay E. Doğa Temelli Çocuk Oyun Alanlarında Mekânsal Tasarım Yaklaşımları ve Yapay Zeka Temelli Tasarım Önerileri. Uluslararası Bilim Teknoloji ve Tasarım Dergisi. 2026;7(2):234-259. https://izlik.org/JA48GE46MM
Chicago
Alaca, Dilara, ve Elvan Ender Altay. 2026. “Doğa Temelli Çocuk Oyun Alanlarında Mekânsal Tasarım Yaklaşımları ve Yapay Zeka Temelli Tasarım Önerileri”. Uluslararası Bilim Teknoloji ve Tasarım Dergisi 7 (2): 234-59. https://izlik.org/JA48GE46MM.
EndNote
Alaca D, Ender Altay E (01 Ağustos 2026) Doğa Temelli Çocuk Oyun Alanlarında Mekânsal Tasarım Yaklaşımları ve Yapay Zeka Temelli Tasarım Önerileri. Uluslararası Bilim Teknoloji ve Tasarım Dergisi 7 2 234–259.
IEEE
[1]D. Alaca ve E. Ender Altay, “Doğa Temelli Çocuk Oyun Alanlarında Mekânsal Tasarım Yaklaşımları ve Yapay Zeka Temelli Tasarım Önerileri”, Uluslararası Bilim Teknoloji ve Tasarım Dergisi, c. 7, sy 2, ss. 234–259, Ağu. 2026, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA48GE46MM
ISNAD
Alaca, Dilara - Ender Altay, Elvan. “Doğa Temelli Çocuk Oyun Alanlarında Mekânsal Tasarım Yaklaşımları ve Yapay Zeka Temelli Tasarım Önerileri”. Uluslararası Bilim Teknoloji ve Tasarım Dergisi 7/2 (01 Ağustos 2026): 234-259. https://izlik.org/JA48GE46MM.
JAMA
1.Alaca D, Ender Altay E. Doğa Temelli Çocuk Oyun Alanlarında Mekânsal Tasarım Yaklaşımları ve Yapay Zeka Temelli Tasarım Önerileri. Uluslararası Bilim Teknoloji ve Tasarım Dergisi. 2026;7:234–259.
MLA
Alaca, Dilara, ve Elvan Ender Altay. “Doğa Temelli Çocuk Oyun Alanlarında Mekânsal Tasarım Yaklaşımları ve Yapay Zeka Temelli Tasarım Önerileri”. Uluslararası Bilim Teknoloji ve Tasarım Dergisi, c. 7, sy 2, Ağustos 2026, ss. 234-59, https://izlik.org/JA48GE46MM.
Vancouver
1.Dilara Alaca, Elvan Ender Altay. Doğa Temelli Çocuk Oyun Alanlarında Mekânsal Tasarım Yaklaşımları ve Yapay Zeka Temelli Tasarım Önerileri. Uluslararası Bilim Teknoloji ve Tasarım Dergisi [Internet]. 01 Ağustos 2026;7(2):234-59. Erişim adresi: https://izlik.org/JA48GE46MM