Araştırma Makalesi

MANASTIRLI MEHMET RIFAT’IN “TUHFETÜ’L-İSLAM” ADLI ESERİ ÖZELİNDE OSMANLI’DA TÜRKÇE SİYER ÇALIŞMALARI

Sayı: 30 29 Aralık 2017
PDF İndir
TR EN

MANASTIRLI MEHMET RIFAT’IN “TUHFETÜ’L-İSLAM” ADLI ESERİ ÖZELİNDE OSMANLI’DA TÜRKÇE SİYER ÇALIŞMALARI

Öz

ÖZ

Siyer, bütün yönleri ile Hz. Peygamber’in hayatını ele almayı hedefleyen bir ilim dalıdır. Hz. Peygamber’in Müslümanların nezdinde ki mümtaz konumu nedeniyle ilk andan itibaren büyük rağbet görmüştür. Sadece Araplar değil, tüm Müslüman milletler bu alana ilgi duymuş ve katkıda bulunmuşlardır. Türkler de siyer ilmine büyük önem vermişlerdir. Türk İslam devletleri içerisinde en önemlilerinden birisi olan Osmanlı Devletinde de siyer alanı oldukça revaçta olmuştur. Bu alanla ilgili birçok eser kaleme alınmıştır. Ancak bu çalışmaların büyük çoğunluğu, dil olarak Arapça ve Farsça, tür açısından da özgün çalışmalardan ziyade tercüme ve şerh niteliğindedir. 15, 16. y.y.lardan sonra ise Türkçe eserler verilmeye başlanmış ancak muhteviyat ile ilgili tutumda bir değişiklik olmamıştır. Tanzimat ve I. Meşrutiyet döneminde ise bu dönemin genel özelliğine uygun olarak eleştirel bir yaklaşım ve özgün eserler verilmeye başlanmıştır.

Manastırlı Mehmet Rıfat da Tanzimat ve I. Meşrutiyet döneminin tesirinde yetişmiş bir şahıstır.  Siyer alanı ile ilgili “Tuhfetü’l-İslam” adlı eserinde kısmen bu özellikleri görmek mümkün olmaktadır. 

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ahatlı, Erdinç, Peygamberlik ve Hz. Muhammed’in Peygamberliği, Değişim Yay., İstanbul, 2002. Ahmed Cevdet Paşa, Tarih-i cevdet I-XII, 2. Baskı, Matbaay-ı Osmaniyye, İstanbul, 1309. -Maruzat, Haz.: Yusuf Halaçoğlu, Çağrı Yay., İstanbul, 1980. Akyüz, Kenan, Modern Türk Edebiyatının Ana Çizgileri, İnkılap Kitabevi, byy., 1990. And, Metin, Tanzimat ve İstibdat Döneminde Türk Tiyatrosu 1839-1908, Türkiye İş Bankası Kültür Yay., Ankara, 1972.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

29 Aralık 2017

Gönderilme Tarihi

19 Temmuz 2017

Kabul Tarihi

27 Aralık 2017

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Sayı: 30

Kaynak Göster

APA
Şimşir, M. (2017). MANASTIRLI MEHMET RIFAT’IN “TUHFETÜ’L-İSLAM” ADLI ESERİ ÖZELİNDE OSMANLI’DA TÜRKÇE SİYER ÇALIŞMALARI. İSTEM, 30, 311-332. https://izlik.org/JA36HZ79AY
AMA
1.Şimşir M. MANASTIRLI MEHMET RIFAT’IN “TUHFETÜ’L-İSLAM” ADLI ESERİ ÖZELİNDE OSMANLI’DA TÜRKÇE SİYER ÇALIŞMALARI. İSTEM. 2017;(30):311-332. https://izlik.org/JA36HZ79AY
Chicago
Şimşir, Mehmet. 2017. “MANASTIRLI MEHMET RIFAT’IN ‘TUHFETÜ’L-İSLAM’ ADLI ESERİ ÖZELİNDE OSMANLI’DA TÜRKÇE SİYER ÇALIŞMALARI”. İSTEM, sy 30: 311-32. https://izlik.org/JA36HZ79AY.
EndNote
Şimşir M (01 Aralık 2017) MANASTIRLI MEHMET RIFAT’IN “TUHFETÜ’L-İSLAM” ADLI ESERİ ÖZELİNDE OSMANLI’DA TÜRKÇE SİYER ÇALIŞMALARI. İSTEM 30 311–332.
IEEE
[1]M. Şimşir, “MANASTIRLI MEHMET RIFAT’IN ‘TUHFETÜ’L-İSLAM’ ADLI ESERİ ÖZELİNDE OSMANLI’DA TÜRKÇE SİYER ÇALIŞMALARI”, İSTEM, sy 30, ss. 311–332, Ara. 2017, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA36HZ79AY
ISNAD
Şimşir, Mehmet. “MANASTIRLI MEHMET RIFAT’IN ‘TUHFETÜ’L-İSLAM’ ADLI ESERİ ÖZELİNDE OSMANLI’DA TÜRKÇE SİYER ÇALIŞMALARI”. İSTEM. 30 (01 Aralık 2017): 311-332. https://izlik.org/JA36HZ79AY.
JAMA
1.Şimşir M. MANASTIRLI MEHMET RIFAT’IN “TUHFETÜ’L-İSLAM” ADLI ESERİ ÖZELİNDE OSMANLI’DA TÜRKÇE SİYER ÇALIŞMALARI. İSTEM. 2017;:311–332.
MLA
Şimşir, Mehmet. “MANASTIRLI MEHMET RIFAT’IN ‘TUHFETÜ’L-İSLAM’ ADLI ESERİ ÖZELİNDE OSMANLI’DA TÜRKÇE SİYER ÇALIŞMALARI”. İSTEM, sy 30, Aralık 2017, ss. 311-32, https://izlik.org/JA36HZ79AY.
Vancouver
1.Mehmet Şimşir. MANASTIRLI MEHMET RIFAT’IN “TUHFETÜ’L-İSLAM” ADLI ESERİ ÖZELİNDE OSMANLI’DA TÜRKÇE SİYER ÇALIŞMALARI. İSTEM [Internet]. 01 Aralık 2017;(30):311-32. Erişim adresi: https://izlik.org/JA36HZ79AY