Teorik Makale

BİREYSEL GELİŞİM VE KİŞİLERARASI ÇEKİM İLİŞKİSİ ÜZERİNE BİR LİTERATÜR ANALİZİ

Cilt: 3 Sayı: 2 15 Eylül 2022
PDF İndir

BİREYSEL GELİŞİM VE KİŞİLERARASI ÇEKİM İLİŞKİSİ ÜZERİNE BİR LİTERATÜR ANALİZİ

Öz

Bireyleşme, insanın toplumsal yaşamdaki varoluş seviyesinin en üst basamağı olarak tanımlanabilir. Kendini etkileşimde olduğu topluluğa ispat etmek, hem kendini gerçekleştirmenin, hem kabul görmenin, hem de özgünlüğünü kanıtlamanın bir yolu olarak ifade edilebilir. Bu süreçlerin ekseninde kendini gösteren çekicilik kavramı sadece günümüzde değil, insanlık tarihinin her döneminde sosyal yaşamda görünürlüğün önemli bir etmeni olarak kazanmıştır. Bu çalışma ile bireyleşme ve kişilerarası çekim arasındaki ilişki incelemeye tabi tutulmuştur. Çalışma, literatür analizi olarak tasarlanmıştır. Çalışmada, bireysel gelişim ve kişilerarası çekim kavramlarının ortak unsurları belirlenmiş ve bu iki kavram birbirini etkileyen ve destekleyen alanlar olarak ele alınmıştır. Etki alanı yaratmak, ikna yeteneği, kişisel imaj, fiziksel çekim, beden dili, karizma gibi anahtar kelimeler bu iki kavramın kesişiminde yer almaktadır. Sonuç olarak, toplumsal bir varlık olarak insanın bireysel gelişiminin, toplumsal yaşamdaki konumu ile bağlantılı olduğu ve toplumsal konumunun çekicilik unsurları ile desteklenmesinin olumlayıcı bir etkiye sahip olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler

Bireysel Gelişim, Kişilerarası Çekim, Kişilerarası Etkileşim.

Kaynakça

  1. Adler, A. (2014) İnsanı Tanıma Sanatı. (Şipal, K. Çev.). Say Yayınları: İstanbul.
  2. Adorno, T. & Horkheimer, M. (2010). Aydınlanmanın Diyalektiği. (Ülner, N. Çev.). Kabalcı Yayınevi: İstanbul.
  3. Aslan, S. & Güven, M. (2015) Benlik Gelişimi Sürecinde Ayrışma Bireyleşme. Anı Yayıncılık: Ankara.
  4. Bilgin, N. (2001). İnsan İlişkileri ve Kimlik. Sistem Yayınları: İstanbul.
  5. Bilgin, N. (2013). Sosyal Psikoloji. Ege Üniversitesi Basımevi: İzmir.
  6. Cabane, O.F. (2014). Karizma Miti. (Tümay, N. Çev.). Okuyan Us Yayıevi: İstanbul.
  7. Ceylan, M. T. (2012). Ortak Benlik. İstanbul: Ayrıntı Yayınevi.
  8. Debord G. (2010). Gösteri Toplumu. (Ekmekçi A. & Taşkent, O. Çev.). Ayrıntı Yayınları: İstanbul.
  9. Dimitrius, J. E. & Mazzarella, W. P. (2014). İnsanları Okumak. (Toksöz, B. Çev.). Koridor Yayınları: İstanbul.
  10. Fiske, J. (2012). Popüler Kültürü Anlamak. (İrvan, S. Çev.). Parşömen Yayınevi: İstanbul. Gençtan, E. (2000). Psikanaliz ve Sonrası. Remzi Kitabevi: İstanbul.

Kaynak Göster

APA
Nazlı, A. K. (2022). BİREYSEL GELİŞİM VE KİŞİLERARASI ÇEKİM İLİŞKİSİ ÜZERİNE BİR LİTERATÜR ANALİZİ. İstanbul Kent Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi, 3(2), 37-47. https://izlik.org/JA84GD87YK
AMA
1.Nazlı AK. BİREYSEL GELİŞİM VE KİŞİLERARASI ÇEKİM İLİŞKİSİ ÜZERİNE BİR LİTERATÜR ANALİZİ. İstanbul Kent Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi. 2022;3(2):37-47. https://izlik.org/JA84GD87YK
Chicago
Nazlı, Azra Kardelen. 2022. “BİREYSEL GELİŞİM VE KİŞİLERARASI ÇEKİM İLİŞKİSİ ÜZERİNE BİR LİTERATÜR ANALİZİ”. İstanbul Kent Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi 3 (2): 37-47. https://izlik.org/JA84GD87YK.
EndNote
Nazlı AK (01 Eylül 2022) BİREYSEL GELİŞİM VE KİŞİLERARASI ÇEKİM İLİŞKİSİ ÜZERİNE BİR LİTERATÜR ANALİZİ. İstanbul Kent Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi 3 2 37–47.
IEEE
[1]A. K. Nazlı, “BİREYSEL GELİŞİM VE KİŞİLERARASI ÇEKİM İLİŞKİSİ ÜZERİNE BİR LİTERATÜR ANALİZİ”, İstanbul Kent Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi, c. 3, sy 2, ss. 37–47, Eyl. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA84GD87YK
ISNAD
Nazlı, Azra Kardelen. “BİREYSEL GELİŞİM VE KİŞİLERARASI ÇEKİM İLİŞKİSİ ÜZERİNE BİR LİTERATÜR ANALİZİ”. İstanbul Kent Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi 3/2 (01 Eylül 2022): 37-47. https://izlik.org/JA84GD87YK.
JAMA
1.Nazlı AK. BİREYSEL GELİŞİM VE KİŞİLERARASI ÇEKİM İLİŞKİSİ ÜZERİNE BİR LİTERATÜR ANALİZİ. İstanbul Kent Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi. 2022;3:37–47.
MLA
Nazlı, Azra Kardelen. “BİREYSEL GELİŞİM VE KİŞİLERARASI ÇEKİM İLİŞKİSİ ÜZERİNE BİR LİTERATÜR ANALİZİ”. İstanbul Kent Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi, c. 3, sy 2, Eylül 2022, ss. 37-47, https://izlik.org/JA84GD87YK.
Vancouver
1.Azra Kardelen Nazlı. BİREYSEL GELİŞİM VE KİŞİLERARASI ÇEKİM İLİŞKİSİ ÜZERİNE BİR LİTERATÜR ANALİZİ. İstanbul Kent Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi [Internet]. 01 Eylül 2022;3(2):37-4. Erişim adresi: https://izlik.org/JA84GD87YK