Araştırma Makalesi

KABİN MEMURLARINDA TİP A/B KİŞİLİK YAPISININ ALGILANAN STRES ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Cilt: 19 Sayı: 37 1 Haziran 2020
PDF İndir
EN TR

KABİN MEMURLARINDA TİP A/B KİŞİLİK YAPISININ ALGILANAN STRES ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Öz

Bu çalışmada kişilik ve stres kavramları incelenerek, kabin memurlarının Tip A/Tip B kişilik yapısının algıladıkları stres üzerindeki etkisine bakılmıştır. Araştırma, stres altında çalıştıkları düşünülen kabin memurlarının iş ortamlarında algıladıkları stresi değerlendirerek, sahip oldukları Tip A/Tip B kişilik özelliklerinin bu durum üzerinde ne düzeyde etkileri olduğunu belirlemek için kavramlar arasındaki ilişkileri açıklamayı amaçlamıştır. Araştırmanın temel güdüsünü Tip A/ Tip B kişilik yapısının stres kavramına olan etkisinin daha önce kabin memurlarının üzerinde incelenmemiş olması oluşturmaktadır. Kavramlar arasındaki ilişkiler tek bir model altında açıklanmaya çalışılmıştır. Veri toplamak için kullanılan anketler bir havayolu firmasında çalışan kabin memurlarına uygulanmıştır. Bu kapsamda toplamda 200 kabin personeline ulaşılmıştır. Yapılan analizler sonucunda Tip A/Tip B kişilik özelliklerinin stres üzerinde hangi düzeyde etkisi olduğunun saptanması hedeflenmiştir. Analizler değerlendirildiğinde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki ortaya çıkmasına rağmen bu etkinin yeterli düzeyde olmadığı sonucuna varılmıştır. Daha sonra yapılacak araştırmalarda kabin memurlarının stres yapısı incelenirken modele daha fazla bağımsız değişkenin dâhil edilmesi gerektiği sonucu çıkarılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aksoy, A., & Kutluca, F. (2005). Çalışma hayatında stres kaynakları, stres belirtileri ve stres sonuçlarının incelenmesi üzerine bir araştırma. Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, 2005(49), s. 458-486.
  2. Altıparmak, E. (2018). Psikoteknik merkezinde sınava giren bireylerde algılanan stres, stresle başa çıkma tarzları, genel öz yeterlilik ve anksiyete ile sınav başarısı arasındaki ilişki. Yüksek Lisans Tezi, Üsküdar Üniversitesi, İstanbul.
  3. Aşık, N. A. (2005). Otel işletmelerinde çalışanların kişilik yapısı ile stresten etkilenme düzeylerinin analizine ilişkin bir araştırma. Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 3(3), s. 126-146.
  4. Aydın, C. (2016). A ve B kişilik tiplerinin boş zaman davranışlarının kıyaslanması. Yüksek Lisans Tezi, Anadolu Üniversitesi , Eskişehir.
  5. Aysal, N. (2014). Stres algısı, başa çıkma, kişilik ve sağlık arasındaki ilişkilerin etkileşimsel stres ve başa çıkma modelinde incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Okan Üniversitesi, İstanbul.
  6. Aytaç, S. (2015). Stres kaynakları ve stresin psikolojik semptomlarının öfke kontrolü ile ilişkisi: polis memurları üzerine bir araştırma. Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, 2015(69), s. 1 - 27.
  7. Bardavit, M. (2007). Kişilik yapılarının - stresi değerlendirme, stresle başa çıkma yaklaşımları, algılanan stres ve iş doyumu üzerinde olan etkisinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi , İstanbul.
  8. Bayer, N., & Baykal, Ü. (2018). Sağlık çalışanları kalite algı ölçeğinin geliştirilmesi. Journal of Health and Nursing Management, 5(2), s. 86-99.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

1 Haziran 2020

Gönderilme Tarihi

3 Aralık 2019

Kabul Tarihi

10 Aralık 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 19 Sayı: 37

Kaynak Göster

APA
Zehiroğlu, Ç., & Şencan, H. (2020). KABİN MEMURLARINDA TİP A/B KİŞİLİK YAPISININ ALGILANAN STRES ÜZERİNDEKİ ETKİSİ. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 19(37), 139-153. https://izlik.org/JA76YH95ZC
AMA
1.Zehiroğlu Ç, Şencan H. KABİN MEMURLARINDA TİP A/B KİŞİLİK YAPISININ ALGILANAN STRES ÜZERİNDEKİ ETKİSİ. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2020;19(37):139-153. https://izlik.org/JA76YH95ZC
Chicago
Zehiroğlu, Çağnur, ve Hüner Şencan. 2020. “KABİN MEMURLARINDA TİP A/B KİŞİLİK YAPISININ ALGILANAN STRES ÜZERİNDEKİ ETKİSİ”. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 19 (37): 139-53. https://izlik.org/JA76YH95ZC.
EndNote
Zehiroğlu Ç, Şencan H (01 Haziran 2020) KABİN MEMURLARINDA TİP A/B KİŞİLİK YAPISININ ALGILANAN STRES ÜZERİNDEKİ ETKİSİ. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 19 37 139–153.
IEEE
[1]Ç. Zehiroğlu ve H. Şencan, “KABİN MEMURLARINDA TİP A/B KİŞİLİK YAPISININ ALGILANAN STRES ÜZERİNDEKİ ETKİSİ”, İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 19, sy 37, ss. 139–153, Haz. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA76YH95ZC
ISNAD
Zehiroğlu, Çağnur - Şencan, Hüner. “KABİN MEMURLARINDA TİP A/B KİŞİLİK YAPISININ ALGILANAN STRES ÜZERİNDEKİ ETKİSİ”. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 19/37 (01 Haziran 2020): 139-153. https://izlik.org/JA76YH95ZC.
JAMA
1.Zehiroğlu Ç, Şencan H. KABİN MEMURLARINDA TİP A/B KİŞİLİK YAPISININ ALGILANAN STRES ÜZERİNDEKİ ETKİSİ. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2020;19:139–153.
MLA
Zehiroğlu, Çağnur, ve Hüner Şencan. “KABİN MEMURLARINDA TİP A/B KİŞİLİK YAPISININ ALGILANAN STRES ÜZERİNDEKİ ETKİSİ”. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 19, sy 37, Haziran 2020, ss. 139-53, https://izlik.org/JA76YH95ZC.
Vancouver
1.Çağnur Zehiroğlu, Hüner Şencan. KABİN MEMURLARINDA TİP A/B KİŞİLİK YAPISININ ALGILANAN STRES ÜZERİNDEKİ ETKİSİ. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi [Internet]. 01 Haziran 2020;19(37):139-53. Erişim adresi: https://izlik.org/JA76YH95ZC