Önemli bir ekonomik ve sosyal sorun olarak kabul edilen ücretlerdeki cinsiyet farkı, bireylerin davranışlarından kaynaklanabilmektedir. Türkiye'de kadınların işgücüne katılım oranının diğer OECD ülkelerine göre oldukça düşük olması da önemli bir sorundur. Kadınlar müzakerelerde gerçekten daha düşük ücretleri kabul edebilirler. Ancak, kadınların daha düşük teklifleri kabul edebileceği algısı, işverenlerin yaptığı teklifleri etkileyebilir. İşverenlerin bu tutumu, ücretlerde cinsiyet farkı oluşmasına ve kadınların işgücüne katılım oranının düşük olmasına neden olabilir. Ültimatom oyununu kullanarak pazarlık sırasında davranışsal cinsiyet farklılıklarını araştırdık. Fedakarlık, riskten kaçınma, cömertlik ve özgüven; tercihler ve dolayısıyla ücret pazarlığının sonuçları üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Ultimatom oyunu; fedakarlığı, riskten kaçınmayı ve cömertliği anlamak için etkili bir araçtır. Bu çalışmada iki önemli sonuç bulduk. Öncelikle; teklif verici, karşı tarafın cinsiyetini bildiğinde, kadınlara teklifleri erkeklere göre daha düşük teklifler sunar. İkincisi; karşı tarafın cinsiyeti bilindiğinde, kadın teklif vericiler, erkeklerden daha yüksek teklif vermektedir. Bu sonuçlar, işgücü piyasasındaki cinsiyetler arası gelir eşitsizliğinin işverenlerin (özellikle erkek işverenlerin) tutumlarından kaynaklanabileceğine yönelik kanıtlar sunmaktadır. Bu sonuçlar aslında Türkiye'de kadınların işgücüne katılım oranının neden düşük olduğunu açıklayabilir ancak bu konuda daha detaylı çalışmalara ihtiyaç vardır. Bu çalışma, Türkiye'de işverenlerin erkek ve kadın işçilerle ücret pazarlığını inceleyen az sayıdaki çalışmadan biri olarak literatüre katkı sağlamaktadır.
Cinsiyet Eşitsizliği Ultimatom Oyunu Davranışsal Farklılıklar Diğergamlık Cömertlik Kendine Güven Ücret Pazarlığı Ücret Görüşmeleri
The gender gap in wages that is accepted as a major economic and social issue, can arise from the behaviours of individuals. The fact that the labor force participation rate of women in Turkey is quite low compared to other OECD countries is also an important problem. Women really may accept lower wages in negotiations. However, perceptions that women may accept lower offers may affect offers made by employers. This attitude of employers may cause a gender gap in wages and a low female labor force participation rate. We explore the behavioural gender differences during bargaining by using the ultimatum game. Altruism, risk aversion, generosity, and self-confidence have a significant impact on preferences and so the results of wage bargaining. The ultimatum game is an effective tool for understanding altruism, risk aversion, and generosity. We found two important results in this study. First; when the proposer knows the gender of the other party, his/her offers to women are lower than those to men. Latter; When the gender of the other party is known, female proposers bid higher than men. These results provide evidence that gender income inequality in the labor market may be due to the attitudes of employers (especially men employers). These results can actually explain why the female labor force participation rate is low in Turkey, but more detailed studies are needed on this subject. This study contributes to the literature as one of the few studies examining the wage bargaining of employers with male and female workers in Turkey.
Gender Gap Ultimatum Game Behavioural Differences Altruism Generosity Self-Confidence Wage Bargaining Wage Negotiations
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ekonomi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |