Araştırma Makalesi

Modern Realizmin Kurucu Dışı Olarak Kautilya’nın Mandala Teorisi

Cilt: 12 Sayı: 1 31 Mart 2023
PDF İndir
EN TR

Modern Realizmin Kurucu Dışı Olarak Kautilya’nın Mandala Teorisi

Öz

Ana akım olarak adlandırılan uluslararası ilişkiler teorilerinin küresel düzeydeki tüm olay ve sorunları açıklama gücüne sahip olduğu iddialarına yönelik eleştiriler, disiplin literatürünün son 40 yıllık birikimi içerisinde önemli bir yer tutmaktadır. Bu eleştirilerin odaklandığı temel nokta, uluslararası ilişkiler disiplinindeki teorik yapıyı Batı merkezci, dar görüşlü ve hegemonik olmaktan çıkarıp evrensel, diyalog odaklı ve çoğulcu hale getirmenin gerekliliği olmuştur. Bu odak noktasından hareketle özellikle son 20 yılda Batılı olmayan toplum ve devletlerin tarih ve deneyimlerden yararlanılarak geliştirilmeye çalışılan teoriler (Batı-dışı teoriler) disiplinde önemli bir çalışma alanı haline gelmiştir. Ancak Batı-dışı teori geliştirme girişimleri, özellikle Çin örneğinde görüldüğü üzere Batı merkezciliği aşmak yerine Batı’ya alternatif yeni merkezler yaratma eğilimi sergilemiştir. Bu durum, disiplindeki teorik birikimin çoğulcu ve diyalog odaklı bir yapıya doğru evrilmek yerine dağınık, birbirine paralel ve birbirinden kopuk yeni merkezler etrafında gelişmesine neden olmuştur. Bu çalışmada uluslararası ilişkileri teorilerini Batı veya herhangi bir başka hegemonik merkezden uzaklaştırarak gerçek manada evrensel kılmanın ancak Batı ile Batı-dışı veya dünyanın geri kalanı arasında bilginin tarihsel hareketliliğini dikkate alarak gerçekleşebileceği savunulmaktadır. Bu anlamda çalışmanın temel iddiası, Hint kökenli düşünür ve devlet adamı Kautilya’nın mandala teorisi ile modern realizm arasındaki ilişkinin söz konusu bilgi hareketliliğini ortaya koyma adına önemli bir örnek teşkil ettiğidir. Çalışmada temel kaynak olarak Kautilya’nın Arthaşastra adlı eserinden yararlanılmıştır. Aynı zamanda Kautilya’nın eserleri ve düşünceleri, realist teori, Batı-merkezcilik, Batı-dışı teori, Küresel Uluslararası İlişkiler fikri üzerine literatür taraması yapılarak çalışmanın iddiası temellendirilmiştir. Bu çalışmada mandala teorisi örneği üzerinden yapılmaya çalışıldığı gibi bilginin tarihsel hareketliliği bağlamında Batılı olmayan düşünce ve deneyimlerin Batı-merkezli teoriler üzerindeki kurucu-dış rolünü ortaya koymak, disiplindeki teorik birikimi daha çoğulcu ve evrensel kılmanın temel yoludur. Bu kapsamdan hareketle birinci bölümde, çalışmaya kavramsal bir temel oluşturan “kurucu dış” kavramı ele alınmaktadır. İkinci bölümde, öncelikle Kautilya ve eseri Arthaşastra tanıtılmakta ardından Kautilya’nın mandala teorisinde modern realist teorinin kökleri ortaya konmaya çalışılmaktadır. Kautilya’nın günümüz uluslararası ilişkilerindeki yerine dair eleştirel bir değerlendirmenin ve çözüm önerilerinin yer aldığı sonuç bölümü ile çalışma sonlandırılmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kurucu Dış, Mandala Teorisi, Kautilya, Realizm, Arthaşastra

Kaynakça

  1. Acharya, A. ve Buzan, B. (2007). Why is there no non-Western international relations theory? an introduction. International Relations Of The Asia-Pacific, 7 (3), 287–312.
  2. Acharya, A. (2011). Dialogue and discovery: In search of international relations theories beyond the West, Millennium: Journal Of International Studies, 39 (3), 619-637.
  3. Acharya, A. (2014). Global international relations (IR) and regional worlds: A new agenda for international studies, International Studies Quarterly, 58 (4), 647-659.
  4. Acharya, A. (2016). Advancing global IR: Challenges, contentions, and contributions. International Studies Review, 18 (1), 4-15.
  5. Agarwal, A. (2021). Going beyond the add-and-stir critique: Tracing the hybrid masculinist legacies of the performative state. Uluslararasi Iliskiler, 18 (70), 63-83.
  6. Alker, H. ve Biersteker, T. (1984). The dialectics of world order: Notes for a future archeologist of international savoir faire. International Studies Quarterly, 28 (2), 121–142.
  7. Andrews, N. (2020). International relations (ir) pedagogy, dialogue and diversity: Taking the ir course syllabus seriously. All Azimuth, 9 (2), 267-281.
  8. Aydınlı, E. ve Mathews, J. (2000). Are the core and the periphery irreconcilable? The curious world of publishing in contemporary international relations. International Studies Perspectives, 1 (3), 289–303.
  9. Aydınlı, E. ve Erpul, O. (2021). The false promise of global IR: exposing the paradox of dependent development. International Theory, 1–41.
  10. Babones, S. (2020), From Tianxia to Tianxia: The generalization of a concept, Chinese Political Science Review, 5 (2), 131-147.

Kaynak Göster

APA
Gökcan, Ö. (2023). Modern Realizmin Kurucu Dışı Olarak Kautilya’nın Mandala Teorisi. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 12(1), 211-232. https://doi.org/10.15869/itobiad.1178937
AMA
1.Gökcan Ö. Modern Realizmin Kurucu Dışı Olarak Kautilya’nın Mandala Teorisi. itobiad. 2023;12(1):211-232. doi:10.15869/itobiad.1178937
Chicago
Gökcan, Özkan. 2023. “Modern Realizmin Kurucu Dışı Olarak Kautilya’nın Mandala Teorisi”. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi 12 (1): 211-32. https://doi.org/10.15869/itobiad.1178937.
EndNote
Gökcan Ö (01 Mart 2023) Modern Realizmin Kurucu Dışı Olarak Kautilya’nın Mandala Teorisi. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi 12 1 211–232.
IEEE
[1]Ö. Gökcan, “Modern Realizmin Kurucu Dışı Olarak Kautilya’nın Mandala Teorisi”, itobiad, c. 12, sy 1, ss. 211–232, Mar. 2023, doi: 10.15869/itobiad.1178937.
ISNAD
Gökcan, Özkan. “Modern Realizmin Kurucu Dışı Olarak Kautilya’nın Mandala Teorisi”. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi 12/1 (01 Mart 2023): 211-232. https://doi.org/10.15869/itobiad.1178937.
JAMA
1.Gökcan Ö. Modern Realizmin Kurucu Dışı Olarak Kautilya’nın Mandala Teorisi. itobiad. 2023;12:211–232.
MLA
Gökcan, Özkan. “Modern Realizmin Kurucu Dışı Olarak Kautilya’nın Mandala Teorisi”. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, c. 12, sy 1, Mart 2023, ss. 211-32, doi:10.15869/itobiad.1178937.
Vancouver
1.Özkan Gökcan. Modern Realizmin Kurucu Dışı Olarak Kautilya’nın Mandala Teorisi. itobiad. 01 Mart 2023;12(1):211-32. doi:10.15869/itobiad.1178937