Araştırma Makalesi

Üçüncü Sinema Estetiği ve Yavuz Özkan Filmlerindeki Görünümü

Cilt: 12 Sayı: 3 30 Eylül 2023
PDF İndir
TR EN

Üçüncü Sinema Estetiği ve Yavuz Özkan Filmlerindeki Görünümü

Öz

1960’lı yıllardan itibaren özellikle başta Latin Amerika olmak üzere üçüncü dünya ülkelerinde görülmeye başlayan üçüncü sinema akımı hem estetik hem de tematik anlamda Amerikan ya da Hollywood sineması olarak da adlandırılan birinci sinemadan ve auteur ya da sanat sineması olarak da ifade edilen ikinci sinemadan ayrışmaktadır. Temelinde politik bir tavrı benimseyen üçüncü sinemacılar toplumsal değişimin bir parçası olarak sinemanın ideolojik işlevinin ön plana çıkmasını önemserler ve sinemayı adeta bir silah olarak kullanırlar. Türk sineması içinde 1960’lı yıllarda başlayan toplumcu yaklaşım 1970’li yılların ortasından itibaren yeni sinemacı kuşağının ortaya çıkışıyla Türk sinemasında üçüncü sinemanın etkin olmasının önünü açmıştır. Başta Yılmaz Güney olmak üzere Şerif Gören, Zeki Ökten, Erden Kıral, Yavuz Özkan gibi yönetmenler 1960’ların sonundan itibaren ortaya çıkan Devrimci sinema geleneğinin parçası olmakla birlikte sinemanın politik diline vurgu yapmışlar ve bu çerçevede filmler üretmişlerdir. Ancak bu sinemacılar arasında üçüncü sinema diline en çok yaklaşabilen Yavuz Özkan olmuştur. Özkan, sinemanın ideolojik işlevini toplumsal dönüşümün bir parçasına dönüştürerek izleyicilerin aktif katılımını amaçlamış ve onların bilinçlenmesine katkı sağlamıştır. Bu kapsamda çalışma, Yavuz Özkan’ın 1980 öncesi çekmiş olduğu filmlerdeki politik unsurları ideolojik eleştiri yöntemi ile açığa çıkarmayı hedeflemektedir. Özkan’ın ilk filmi Maden (1978) ve sonrasında çektiği ikinci filmi Demir Yol (1979) ile sinema dilinde politik unsurlar kendisini göstermiş ve sınıf temelli yaklaşımı ile dönemin en önemli yapıtları ve üçüncü sinemanın Türk sinemasındaki en önemli filmleri olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Politik Sinema , Modern Sinema , Üçüncü Sinema , Türk Sineması , Yavuz Özkan

Kaynakça

  1. Buchsbaum, J. (2007). Üçüncü Sinemaya Yakından Bir Bakış. E. Biryıldız, & Zeynep. Çetin Erus içinde, Üçüncü Sinema ve Üçüncü Dünya Sineması (E. Kaya, Çev., s. 51-72). İstanbul: Es Yayınları.
  2. Amin, S. (1992). Üçüncü Dünya Demokrasi ve Sosyalizm. (Fikret Başkaya & Yiğit Bener, Çev.) Ankara: Mülkiyeliler Birliği Vakfı Yayınları.
  3. Bordwell, D., & Thompson, K. (2008). Film Sanatı. (Emrah Suat Onat, Ertan Yılmaz, Çev.) Ankara: De Ki Yayınları.
  4. Buchsbaum, J. (2007). Üçüncü Sinemaya Yakından Bir Bakış. E. Biryıldız, & Zeynep. Çetin Erus içinde, Üçüncü Sinema ve Üçüncü Dünya Sineması (E. Kaya, Çev., s. 51-72). İstanbul: Es Yayınları.
  5. Burton, J. (2018). Latin Amerika'da Sinema ve Toplumsal Değişim. (Faik Onur Acar, Çev.) Ankara: Dipnot Yayınları.
  6. Cantaş, A., & Serarslan, M. (2021). Gerçekliğin Katmanları Arasından Üçüncü Sinemaya Doğru: “Ben, Daniel Blake”. Selçuk İletişim, 2(14), 634-656. doi: 10.18094/josc.814759
  7. Chanan, M. (1997). The Changing Geography of Third Cinema. From Screen Special Latin American Issue, 38 (4), 372-388.
  8. Cormak, M. (1994). Ideology and Cinematography in Hollywood, 1930-1939. New York: St. Martin’s Press.
  9. Erus, Z. Ç. (2007). Manifestolardan Günümüze Üçüncü Sinema Tartışmaları. Zeynep Çetin Erus ve Esra Biryıldız içinde, Üçüncü Sinema ve Üçüncü Dünya Sineması (s. 19-50). İstanbul: Es Yayınları.
  10. Erus, Z. Ç. (2013). Üçüncü Sinema Kuramı ve Pratiği. Z. Özarslan içinde, Sinema Kuramları II Beyazperdeyi Aydmlatan Kuramlar (s. 93-130). İstanbul: Su Yayınevi.

Kaynak Göster

APA
Cantaş, A., & Koluaçık, İ. (2023). Üçüncü Sinema Estetiği ve Yavuz Özkan Filmlerindeki Görünümü. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 12(3), 1768-1790. https://doi.org/10.15869/itobiad.1284479