Örgütlerde Kaynak Bilgisinin Girişimsel Oryantasyon Üzerindeki Etkisi
Öz
Öz
Artan rekabetin etkisi ve bilgi teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte girişimcilik daha da önemli bir kavram haline gelmiştir. İşletmeler, çevrelerine uyum sağlayabilmek ve rakiplerinden farklılaşabilmek adına girişimciliğe yönelmektedir. İşletmelerin girişimciliğe yönelimi olarak tanımlanan girişimsel oryantasyonun geliştirilebilmesinde, işletme çalışanlarının sahip oldukları yetenekler ve işletme kaynakları hakkında edinmiş oldukları bilgiler diğer bir deyişle kaynak bilgisi ön plana çıkmaktadır.
Çalışmanın amacı işletmelerde kaynak bilgisinin girişimsel oryantasyon üzerinde etkili olup olmadığının incelenmesi olarak belirlenmiştir. Kaynak bilgisi ve girişimsel oryantasyon arasındaki ilişki, panel veri analizi yöntemi kullanılarak 2010-2014 dönemi için Borsa İstanbul Kurumsal Yönetim Endeksi’nde işlem gören 20 adet şirket üzerinden araştırılmıştır. Çalışmanın sonuçları, işletmelerdeki kaynak bilgisi ve girişimsel oryantasyon arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkinin varlığına işaret etmektedir.
Anahtar Kelimeler
İşletme Girişimciliği,Girişimsel Oryantasyon,Entelektüel Sermaye,Kaynak Bilgisi,Borsa İstanbul
Kaynakça
- Akgün, A.E., Keskin, H. & Günsel, A. (2009). Bilgi yönetimi ve öğrenen örgütler. Ankara: Eflatun Yayınevi.
- Alessandri, T., Cerrato, D. & Depperu, D. (2014). Organizational slack, experience, and acquisition behavior across varying economic environments. Management Decision, 52 (5), 967-982.
- Anderson, B.S., Covin, J.G. & Slevin, D.P. (2009). Understanding the relationship between entrepreneurial orientation and strategic learning capability: An empirical ınvestigation. Strategic Entrepreneurship Journal, 3, 218-240.
- Anderson, B.S. (2010). Resource knowledge, organizational slack, and entrepreneurial orientatiton. Indiana University, USA.
- Anderson, B.S. & Eshima, Y. (2013). The influence of firm age and intangible resources on the relationship between entrepreneurial orientation and firm growth among Japanese SMEs. Journal of Business Venturing, 28, 413-429.
- Anderson, B.S., Kreiser, P.M., Kuratko, D.F., Hornsby, J.S. & Eshima, Y. (2015). Reconceptualizing entrepreneurial orientation. Strategic Management Journal, 36, 1579-1596.
- Ardichvili, A., Cardozo, R. & Ray, S. (2003). A theory of entrepreneurial opportunity identification and development. Journal of Business Venturing, 18, 105-123.
- Aşıkoğlu, R., Kurt, M. & Özcan, K. (2008). Entelektüel sermaye teori, uygulama ve yeni perspektifler. Ankara: Gazi Kitabevi.
- Baird, I.S. & Thomas, H. (1985). Toward a contingency model of strategic risk taking. The Academy of Management Review, 10 (2), 230-243.
- Barringer, B.R. & Bluedorn, A.C. (1999). The relationship between corporate entrepreneurship and strategic management. Strategic Management Journal, 20 (5), 421-444.