Unutulmuş Bir Hüseyin Dilaver Türküsü “Edelum Bir Eğlence”
Öz
Tarafımızca derlenen ve bu makale çalışmasıyla sunulan “Edelum Bir Eğlence” adlı türkü, Karadeniz Yöresi Müziği’nin abidevî ismi Sürmeneli kemençeci Hüseyin Dilâver’in unutulmuş bir eseridir.
Bu çalışmanın amacı; Türk Halk Müziği Repertuarı’na, her biri özel bir üslûba sahip birçok türkü kazandıran Hüseyin Dilâver’in unutulmuş bir türküsünü müzikbilim camiasıyla paylaşmaktır.
Çalışma; Hüseyin Dilâver’e âit, müzikal niteliği yüksek ve Sürmene yöresinin özgün üslûbunu yansıtan günümüze ulaşmamış bir eserini ortaya çıkarması bakımından önem taşımaktadır.
Çalışmada; kişisel görüşme, kaynak tarama, derleme gibi nitel yöntemler kullanılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akgün, Yusuf (2016), : http://trabzon.org.tr/huseyin-dilaver, 02.07.2019
- Bilgin, Mehmet (2018). Son Kemençe Ustalarından Ali Temelli, http://www.karalahana.com/2018/02/21/son-kemence-ustalarindan-ali-temelli/, Erişim Tarihi: 27.06.2019
- Duman, Mustafa (2004), Kemençemin Telleri, İstanbul: TAMEV Yayınları
- Öğretmen Halim GENÇOĞLU İle Yapılan Kişisel Görüşme, Tarih: 03.09.2005, Yer: İzmir, Karşıyaka; Kendi Evi.
- Öztürk, Özhan (2005), Kemençe, Karadeniz: Ansiklopedik Sözlük, Cilt 2, İstanbul: Heyamola Yayıncılık, s. 655–658
- Udî Hâfız Râkım Elkutlu Fotoğrafı, https://gramho.com/media/2013147715646977092, Erişim Tarihi: 03.07.2019
- Tarihçi-Antropolog Hulusi Gençoğlu Şahsî Arşivi