“Neutrality” and “objectivity” which are among the most basic ethical concepts of news journalism are very important fort he reliability and credibility of the news. Journalism has started to gain importance in the Industrial and French Revolutions process. Both Industrial and French Revolutions laid the foundations of today’s modernism as bourgeois revolution processes. The most important source of communication and ideology dissemination of these processes were the newspapers of that period. The importance of persuasiveness of these newspapers at the meeting point with the public is thought to pass through the “neutral” and “objective” news of the public. In this context, the most important criticism received by the media sector today is related to the way the news is given.
The principles of “neutrality” and “objectivity” of the news have been examined by comparing New York Times and China Daily newspapers. As the subject of the investigation, the way of giving Corona virus news in these newspapers was chosen. The reason for choosing Corona virus news is the “Corona Virus” crisis between the United States and the People’s Republic of China. Corona virüs has turned into an economic and political conflict between the two states. This conflict causes violation of the principles of objectivity and impartiality in the reporting of Corona virüs news in the media sector of both states.
Especially in recent years, conflicts in the media about the way the news is given, the style of giving news with political content, the words and concepts used while writing the news provide information about the ideological dimension of that news. For this reason, in this study, the style of giving the Corona Virus news on the New York Times and China Daily web pages were compared by making critical discourse analysis in the context of political communication.
Neutrality Objectivity News Political Communication Coronavirus
Haber ve haberciliğin en temel etik kavramlarından olan “tarafsızlık” ve “objektiflik” haberin güvenilirliği ve inanılırlığı açısından oldukça önemlidir. Bilindiği gibi habercilik tarihsel serüveninde Sanayi Devrimi, (1765-1850) oldukça önemli bir yere sahiptir. Özellikle bu dönemde bilim ve teknoloji alanında yaşanan ilerlemeler matbaanın kullanılmaya başlanması modern dünya örgütlenmelerinin yolunu açmıştır. Örneğin; Amerika’da ilk olarak Virginia Devleti’nce kabul edilen 1776 tarihli Virginia İnsan Hakları Bildirisi’nin 12. maddesinde basın özgürlüğüne değinilmiştir. Buna göre basın özgürlüğü, özgürlüğü savunan en kuvvetli araçlardan biridir. Aynı şekilde XVIII. yüzyıl filozoflarının dile getirdikleri modern doğal hukuk anlayışı doğrultusunda kaleme alınan ı789 Fransız Devrimi, İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi, ayrıcalıklar ve eşitsizlikler üzerine kurulmuştur. Burjuva devrim süreçleri olarak günümüz modernizminin temellerini atmışlardır. Bu süreçlerin en önemli haberleşme ve ideoloji yayma kaynağı ise o dönemin gazeteleri olmuştur. O günden bugüne bu gazeteler ve gelişen medya teknolojisinin her aracı kendi ikna ediciliğini güçlendirmek ve taraftar toplamak için haberin “tarafsız” ve “objektif” olduğu kavramlarını her daim kullanmıştır. Bu bağlamda günümüzde medya sektörünün aldığı en önemli eleştiri haberin veriliş tarzı ile ilgili olmuştur.
Bu araştırmada haberin tarafsızlık ve objektiflik ilkeleri New York Times gazetesi ile China Daily gazetesi karşılaştırılarak incelenmiştir. İnceleme konusu olarak bu gazetelerde yer alan Koronavirüs haberlerinin veriliş tarzı seçilmiştir. Koronavirüs haberlerinin seçilme nedeni Amerika Birleşik Devletleri ile Çin Halk Cumhuriyeti arasında yaşanan “Koronavirüs” krizidir. Koronavirüs iki devlet arasında ekonomik ve siyasi çatışmaya dönüşmüştür. Bu çatışma her iki devletin medya kuruluşlarında oronavirüs haberinin verilişinde objektiflik ve tarafsızlık ilkelerinin ihlaline neden olmaktadır.
Özellikle son yıllarda basın camiasında yaşanan haberin veriliş tarzına ilişkin çatışmalar, siyasal içerikli haberlerin veriliş üslubu haber yazılırken kullanılan sözcük ve kavramlar o haberin ideolojik boyutu hakkında bilgi vermektedir. Bu nedenle bu araştırmada New York Times ve China Daily web sayfalarında yer alan Koronavirüs haberinin veriliş üslubu siyasal iletişim bağlamında eleştirel söylem analizi yapılarak karşılaştırılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 |