Araştırma Makalesi

Türkiye’de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddeti Etkileyen Faktörlerin Sıralı Probit Regresyon Modeliyle Belirlenmesi

Cilt: 9 Sayı: 5 29 Aralık 2020
PDF İndir
EN TR

Türkiye’de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddeti Etkileyen Faktörlerin Sıralı Probit Regresyon Modeliyle Belirlenmesi

Öz

Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de 15-59 yaş arası kadınlara yönelik eş/partner tarafından gerçekleştirilen fiziksel şiddete sebep olan faktörleri belirlemektir. Bu çalışmada, Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü tarafından 2014 yılında gerçekleştirilen Türkiye'de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması mikro veri seti kullanılmıştır. Çalışmada sıralı probit regresyon analizi kullanılmıştır. Bağımlı değişkenin kategorisinin ikiden fazla olduğu durumlarda seçenekler arasında doğal bir sıralama olduğunda sıralı nitel tercih modelleri kullanılmaktadır. Çalışmanın ordinal ölçekle ölçülmüş bağımlı değişkeni, “çok kez şiddet görenler”, “birkaç kez ve daha az şiddet görenler” ve “şiddet görmeyenler ” kategorilerinden oluşan fiziksel şiddet görme sıklığıdır. Araştırmada, istatistiksel analizler için SPSS 20 ve STATA 14 paket programları kullanılmıştır. Model sonuçlarına göre kadının aile içi fiziksel şiddet yaşama durumlarını etkileyen faktörler, kadının yaşı, birliktelik durumu, refah seviyesi, intihar düşüncesi, intihar denemesi, yerleşim bölgesi, kadının ikamet ettiği hanenin oda sayısı, eşin/partnerin içki, uyuşturucu kullanması, kumar oynaması, fiziksel şiddet içeren kavgaya karışması, eğitim seviyesi ve çalıştığı sektör şeklindedir. Şiddeti ortaya çıkaran etkenlerin belirlenip ve ortadan kaldırılması için medya ve kurumların ortak amaç içerisinde çalışıp toplumda şiddet üzerindeki duyarlılığın oluşturulması sağlanabilir. Böylelikle ülkemizde ve dünyada önlemlerin biran önce alınarak daha fazla kadının şiddete maruz kalması engellenebilir. Kadına karşı şiddet insan hakları ihlali olup bu konuyu görmezlikten gelmek de bir suç olarak kabul edilmelidir. Kadınlara sağlıklı yaşam hakkı sağlanması için toplumların bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Aile içi şiddetle ilgili bilinçlendirme programları düzenlenerek kadın ve eşlerinin/partnerlerinin birlikte katılımları sağlanarak şiddete karşı farkındalık artırılabilir. 

Anahtar Kelimeler

Sıralı Probit Model , Aile İçi Şiddet , Fiziksel Şiddet , Kadın , Türkiye

Kaynakça

  1. Ahmadi, Z., A. Mehri, H. Nadrian, M. Hashemian ve Z. Rahayy. (2018). “Surveying the Degree of Domestic Violence against Women and its effective factors in Married Women in Sabzevar.” Asian Pacific Journal of Environment and Cancer, 1(2), 49-53.
  2. Akın, F. (2002). Kalitatif tercih modelleri analizi. Bursa: Ekin Kitabevi.
  3. Alkan, Ö. (2016). “Analysis of gender differences in internet use of children: Evidence from Turkey.” Review of European Studies, 8(1), 199-210.
  4. Alkan, Ö., E. Oktay., Ş. Ünver. ve E. Gerni. (2020). “Determination of factors affecting the financial literacy of university students in Eastern Anatolia using ordered regression models.” Asian Economic and Financial Review, 10(5), 536-546.
  5. Alkan, Ö., E. Oktay ve A. Genç. (2015). “Determination of factors affecting the children's Internet use.” American International Journal of Contemporary Research, 5(6), 57-67.
  6. Alkan, Ö., H. Abar ve A. Karaaslan. (2015). “Evaluation of determinants on number of various information equipment at households in Turkey.” International Journal of Business, Humanities and Technology, 5(5), 24-32
  7. Alves, M. J. V., C. Manita, I. M. Caldas, E. Fernández-Martinez, A. Gomes da Silva ve T. Magalhães. (2019). “Evolution and analysis of cultural and cognitive factors related with domestic violence against women.” Journal of Interpersonal Violence, 34(3), 621-641.
  8. Astin, M. C., K. J. Lawrence ve D. W. Foy. (1993). “Posttraumatic stress disorder among battered women: Risk and resiliency factors.” Violence and Victims, 8(1), 17-28.
  9. Barchi, F., S. C. Winter, D. Dougherty, P. Ramaphane ve P. L. Solomon. (2018). “The association of depressive symptoms and intimate partner violence against women in northwestern Botswana.” Journal of Interpersonal Violence. doi: https://doi.org/10.1177/0886260518792986.
  10. Basar, F. ve N. Demirci. (2018). “Domestic violence against women in Turkey.” Pakistan Journal of Medical Sciences, 34(3), 1-6.

Kaynak Göster

APA
Alkan, Ö., Yılmaz, F., & Abar, H. (2020). Türkiye’de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddeti Etkileyen Faktörlerin Sıralı Probit Regresyon Modeliyle Belirlenmesi. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 9(5), 3338-3360. https://doi.org/10.15869/itobiad.743667