Araştırma Makalesi

Spor Merkezlerine Üye Olan Bireylerin Duygusal Yeme ve Sosyal Fizik Kaygı Düzeylerinin İncelenmesi

Cilt: 10 Sayı: 4 30 Aralık 2021
PDF İndir
TR EN

Spor Merkezlerine Üye Olan Bireylerin Duygusal Yeme ve Sosyal Fizik Kaygı Düzeylerinin İncelenmesi

Öz

Bu çalışmayla, spor merkezine üye olan bireylerin duygusal yeme davranışları ile sosyal fizik kaygı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca üyelerin kişisel bilgileri doğrultusunda duygusal yeme davranışları ve sosyal fizik kaygı düzeyleri arasındaki farklılıklar tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırmanın katılımcı gurubunu Alanya’da özel spor merkezlerine üye olan bireyler (n=183) oluşturmuştur. Üyelerin 97’si (%53.0) kadın ve 86’sı (%47.0) erkektir. Araştırmada Arslantaş vd., (2019) tarafından geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılan “Duygusal Yeme Ölçeği” ile Ballı ve Aşçı (2006) tarafından geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılan “Sosyal Fizik Kaygı Envanteri” kullanılmıştır. Verilerin parametrik testlerin ön şartlarını sağlayıp sağlamadığı Skewness ve Kurtosis (verilerin normal dağılım durumu) değerleri incelenerek karar verilmiş ve elde edilen bilgiler doğrultusunda parametreler arası ilişkiler pearson korelasyon analizi ile farklılıklar ise t-testi ve ANOVA analizleri ile değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonucunda duygusal yeme ile sosyal fizik kaygı arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca üyelerin sosyal fizik kaygı düzeylerinde cinsiyetlerine göre anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler

Duygusal Yeme , Sosyal Fizik Kaygı , Spor Merkezi Üyeleri

Kaynakça

  1. Akça, N. Ş., ve Sunay, H. (2012). Özel Spor Merkezlerine Üye Olan Bireylerin Spora Yönelme Nedenleri ve Beklentilerinin Gerçekleşme Düzeyleri. Uluslararası toplum Araştırmaları Dergisi, 11(18), 1474-1493.
  2. Arslantaş, H., Dereboy, F., Yüksel, R., ve İnalkaç, S. (2019). Duygusal Yeme Ölçeği’nin Türkçe Çevirisinin Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. Türk Psikiyatri Dergisi, 30.
  3. Atasoy, B., ve Kuter, F. Ö. (2005). Küreselleşme ve Spor. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 18(1), 11-22.
  4. Baysal, A. (2007). Beslenme. 11. Baskı, Ankara, Hatiboğlu Yayınevi.
  5. Ballı, Ö. M., Kirazcı, S., ve Aşçı, F. H. (2006). Sporcu ve Sporcu Olmayan Bayanların Sosyal Fizik Kaygı ve Beden İmgesinden Hoşnut Olma Düzeyleri. Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 11(1), 9-16.
  6. Beyhan, Y., ve Erkut, E. (2021). Pandemi Sürecinde Duygusal Yeme. Haliç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 4(2), 109-114.
  7. Bishop, P. A. (2017). Measurement and Evaluation in Physical Activity Applications. Exercise Science, Physical Education, Coaching, Athletic Training & Health: Routledge.
  8. Braden, A., Musher-Eizenman, D., Watford, T., ve Emley, E. (2018). Eating When Depressed, Anxious, Bored, or Happy: Are Emotional Eating Types Associated With Unique Psychological and Physical Health Correlates?. Appetite, 125, 410-417.
  9. Bryman, A. ve Cramer, D. (2001). Quantitative Data Analysis With SPSS Release 10 For Windows. London: Routledge Press.
  10. Creswell, J. W. (2005). Educational Research: Planning, Conducting, and Evaluating Quantitative and Qualitative Research (2. Baskı). USA: Pearson Education Inc.