The tribes living in the Eurasian steppes before İslam is called “The Peoples of Steppe”. Some of these tribes Cimmerians, Scythians, Sarmatians, Huns, Köktürks and Uighurs. This peoples had a nomadic as a way of life. The main source of livelihood for settle migrate the Turks of steppe is animal husbandry. Animal farming is important to the economy of the steppe. The Turks have made horse breeding, sheep harbored. Animals such as cattle and oxen except for horses and sheep were fed by the Turks. Dr.,Tarih Öğretmeni, Milli Eğitim Bakanlığı Keçiören Anadolu Lisesi, Sanatoryum Cad. Avni Paşa Durağı, No: 168, 06100, Keçiören/ANKARA, Tel: 0505 485 99 01; e-posta:mndl04@mynet.com.tr Hunting has an important place in the Turkish economy. Hunting, has been usually in the form of forest hunting and river fishing. Meat takes first place in between the foods comsumed by the Turks. Vegetable are not important in life of Turks. The storage conditions of meat let to the emergence of such as bacon, sausage, canned food species. Milk and milk products are the most basic products the life of steppe. Yogurt, butter, cheese are the most important products in this life. Kımız obtained from mare‟s milk is the national drink of the Turks. Turks wore a dress from skin of animals for breeding. Turks have achieved fabrics cloth weaving. Carpet, ruğ weaving has affected the economies of The Turks advanced because it is. Agricultural activities forms one of the important aspects of the steppe economy. Between grown foods are included such as apple, corn, barley, wheat products. Between the crops they grow hemp which industrial plants are also available. Turks as they meet their own needs grow agricultural products, sold in more than they need.
İslamiyet‟ten önce bozkır coğrafyasında yaşayan kavimlere “Bozkır Kavimleri” denilmektedir. Bu kavimlerden bazıları Kimmerler, İskitler, Sarmatlar, Hunlar, Göktürkler ve Uygurlardır. Bu kavimler, yaşam biçimi olarak konar-göçer bir yapıya sahiptir. Konar-göçer bozkır Türklerinin temel geçim kaynağı hayvancılıktır. Hayvan besiciliği bozkır ekonomisinde önemlidir. Türkler, at yetiştiriciliği yapmışlar, koyun beslemişlerdir. At ve koyun dışında sığır ve öküz gibi hayvanlar da Türkler tarafından beslenmiştir. Avcılık, Türk ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Avcılık, genellikle orman avcılığı ve nehir avcılığı biçiminde görülmüştür. Et, Türkler tarafından tüketilen yiyecekler arasında ilk sırayı alır. Sebze, Türklerin hayatında önemli değildir. Etin saklanma koşulları konserve, sucuk, pastırma gibi yiyecek türlerinin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Süt ve süt ürünleri bozkır hayatının en temel ürünlerindendir. Yoğurt, yağ, peynir bu hayatın en önemli ürünleridir. Kısrak sütünden elde edilen kımız, Türklerin milli içeceğidir. Türkler yetiştirdikleri hayvanlarının derilerinden elbise giymişlerdir. Türkler, bez dokuyarak kumaş elde etmişlerdir. Halı ve kilim dokumacılığı gelişmiş olduğundan Türklerin ekonomilerini etkilemiştir. Tarımsal faaliyetler ise, bozkır ekonomisinin önemli unsurlarından birini oluşturur. Yetiştirilen ürünler arasında buğday, arpa, mısır, elma ve sanayi bitkisi olan kendir yer almaktadır. Türkler, elde ettikleri mamulün ihtiyaçlarından fazlasını da satmışlardır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 21 Haziran 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 3 Sayı: 1 |