Araştırma Makalesi

ERKEN İSLAMİ DÖNEM MAZDEKİZM KÖKENLİ EZOTERİK TARİKATLARIN DOKTRİNLERİ VE RİTÜELLERİ (7-9. YÜZYILLAR)

Sayı: 9 12 Aralık 2018
PDF İndir
TR EN

ERKEN İSLAMİ DÖNEM MAZDEKİZM KÖKENLİ EZOTERİK TARİKATLARIN DOKTRİNLERİ VE RİTÜELLERİ (7-9. YÜZYILLAR)

Öz

7. yüzyılın ilk yarısından itibaren Arapların önce Irak, İran ve ardından Orta Asya’da hâkimiyet kurmasından sonra bu topraklarda İslamiyet’in yayılmasıyla farklı bir sosyokültürel ortam oluşmaya başlamıştı. Bu durumdan özellikle başta İranlılar olmak üzere bu topraklarda yaşayan diğer topluluklar da rahatsız olmuşlardı. Bu rahatsızlıkların ana sebepleri siyasi, ekonomik ve dinseldi. İranlıların yüzyıllardır hâkim olduğu stratejik öneme sahip bu verimli topraklar Arapların eline geçmiş, İpek Yolu hâkimiyetini kaybetmişlerdi. Bölgedeki ekonomik güç Arapların kontrolüne geçmişti. Yüzlerce yıl Zerdüştlük inancının hâkimiyetinde olan İran ve Orta Asya topraklarında İslamiyet’in yayılmasıyla yerel halklar ve ileri gelenler bu durumdan çok rahatsız olmuşlardı. Bölgedeki siyasi ve dinsel güç el değiştirdikten sonra İran ve Orta Asya topraklarında Araplara karşı gizli tarikatlar oluşmaya başlamıştı. Bu tarikatların gerçek amacı siyasi ve dinsel hâkimiyetin tekrar İranlıların eline geçmesiydi. Bu ezoterik tarikatlar görünürde İslami özellikle de Şii gibi gözükse de özünde Zerdüşt-Mazdek inancı yatıyordu. Aynı zamanda Hindu, Budist, Mani, Hıristiyan ve Yunanlı çeşitli felsefi ve Materyalist öğretilerin de çok önemli etkileri olmuştur. Bu araştırmada özellikle bu ezoterik tarikatların fazla bilinmeyen öğretileri ve ritüelleri ile İslamiyet öncesi inançlarla bağlantıları üzerinde durulmuştur. 

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Albiruni. 1879. The Chronolgy of Ancient Nations (Vestiges of the Past), tr. E. Sachau, London.
  2. Baghdadi. 1919. Moslem Schisms and Sects (Al-Fark Bain al-Firak), I, tr. K. C. Seelye, New York: California University Press.
  3. Baghdadi. 1978. Moslem Schisms and Sects (Al-Fark Bain al-Firak), II, tr. A. S.
  4. Halkin, Philadelphia: Porcupine Press. Bağdadî. 2014. Mezhepler Arasındaki Farklar, çev. E. R. Fığlalı, İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı.
  5. Baladhuri. 1924. The Origins of the Islamic State (Kitab Futûh al-Buldân), I-II, tr. F.C. Murgotten, New York: Colombia University. Crone, P. The Nativist Probhets of Early Islamic Iran: Rural Revolt and Local Zoroastrianism, New York: Cambridge University Press, 2012.
  6. Cürcânî. 2015. Şerhu’l Mevâkıf, I-III, çev. Ö. Türker, İstanbul: Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı.
  7. Cüveynî. 2013. Tarih-i Cihan Güşa, çev. M. Öztürk, İstanbul: Türk Tarih Kurumu.
  8. Fakih. 2013. “Muhtasaru Kitâbi’l Büldan”, Ortaçağ Müslüman Coğrafyacılarından Seçmeler, der. ve çev. Y. Z. Yörükan, İstanbul: Ötüken, 191-243.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

12 Aralık 2018

Gönderilme Tarihi

12 Aralık 2018

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Sayı: 9

Kaynak Göster

APA
Çeşmeli, İ. (2018). ERKEN İSLAMİ DÖNEM MAZDEKİZM KÖKENLİ EZOTERİK TARİKATLARIN DOKTRİNLERİ VE RİTÜELLERİ (7-9. YÜZYILLAR). Art-Sanat, 9, 59-79. https://izlik.org/JA54XT83KT
AMA
1.Çeşmeli İ. ERKEN İSLAMİ DÖNEM MAZDEKİZM KÖKENLİ EZOTERİK TARİKATLARIN DOKTRİNLERİ VE RİTÜELLERİ (7-9. YÜZYILLAR). Art-Sanat. 2018;(9):59-79. https://izlik.org/JA54XT83KT
Chicago
Çeşmeli, İbrahim. 2018. “ERKEN İSLAMİ DÖNEM MAZDEKİZM KÖKENLİ EZOTERİK TARİKATLARIN DOKTRİNLERİ VE RİTÜELLERİ (7-9. YÜZYILLAR)”. Art-Sanat, sy 9: 59-79. https://izlik.org/JA54XT83KT.
EndNote
Çeşmeli İ (01 Aralık 2018) ERKEN İSLAMİ DÖNEM MAZDEKİZM KÖKENLİ EZOTERİK TARİKATLARIN DOKTRİNLERİ VE RİTÜELLERİ (7-9. YÜZYILLAR). Art-Sanat 9 59–79.
IEEE
[1]İ. Çeşmeli, “ERKEN İSLAMİ DÖNEM MAZDEKİZM KÖKENLİ EZOTERİK TARİKATLARIN DOKTRİNLERİ VE RİTÜELLERİ (7-9. YÜZYILLAR)”, Art-Sanat, sy 9, ss. 59–79, Ara. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA54XT83KT
ISNAD
Çeşmeli, İbrahim. “ERKEN İSLAMİ DÖNEM MAZDEKİZM KÖKENLİ EZOTERİK TARİKATLARIN DOKTRİNLERİ VE RİTÜELLERİ (7-9. YÜZYILLAR)”. Art-Sanat. 9 (01 Aralık 2018): 59-79. https://izlik.org/JA54XT83KT.
JAMA
1.Çeşmeli İ. ERKEN İSLAMİ DÖNEM MAZDEKİZM KÖKENLİ EZOTERİK TARİKATLARIN DOKTRİNLERİ VE RİTÜELLERİ (7-9. YÜZYILLAR). Art-Sanat. 2018;:59–79.
MLA
Çeşmeli, İbrahim. “ERKEN İSLAMİ DÖNEM MAZDEKİZM KÖKENLİ EZOTERİK TARİKATLARIN DOKTRİNLERİ VE RİTÜELLERİ (7-9. YÜZYILLAR)”. Art-Sanat, sy 9, Aralık 2018, ss. 59-79, https://izlik.org/JA54XT83KT.
Vancouver
1.İbrahim Çeşmeli. ERKEN İSLAMİ DÖNEM MAZDEKİZM KÖKENLİ EZOTERİK TARİKATLARIN DOKTRİNLERİ VE RİTÜELLERİ (7-9. YÜZYILLAR). Art-Sanat [Internet]. 01 Aralık 2018;(9):59-7. Erişim adresi: https://izlik.org/JA54XT83KT